Η εταιρεία προτείνει στους 350 εργαζόμενους εθελούσια έξοδο ή/και εύρεση εργασίας σε άλλα ξενοδοχεία. Εκείνοι εκτιμούν ότι θέλει τις παραιτήσεις τους για να μπορέσει στη συνέχεια να λάβει κρατική επιχορήγηση για την επένδυση και να επαναλειτουργήσει με νέο προσωπικό.
Στις 31 Ιανουαρίου και για τα επόμενα τρία χρόνια το Hilton θα είναι κλειστό λόγω ανακαίνισης. Οι σχετικές ανακοινώσεις για το ξενοδοχείο, που θα μετονομαστεί σε Conrad (σ.σ. ο ιδρυτής του ομίλου λεγόταν Conrad Hilton), έγιναν περί τα μέσα Δεκεμβρίου. Το κόστος της επένδυσης ανέρχεται στα 130 εκατ. ευρώ και θα κατασκευαστούν, μεταξύ άλλων, και 50 πολυτελείς κατοικίες.
Ωστόσο οι εργαζόμενοι καταγγέλλουν ότι ενώ το προηγούμενο διάστημα ζητούσαν επίμονα από την ιδιοκτήτρια εταιρεία του Χίλτον να τους ενημερώσει για το σχεδιασμό και σε ότι είχε να κάνει με την διασφάλιση των θέσεων εργασίας, η «Ιονική Επιχειρήσεις και Ξενοδοχεία ΑΕ» τους ενημέρωσε επίσημα στις 11 Ιανουαρίου.
Η «Ιονική Ξενοδοχειακή» ανήκει στον όμιλο ΤΕΜΕΣ του Αχιλλέα Κωνσταντακόπουλου ο οποίος είναι ιδιοκτήτης και του Costa Navarino (σ.σ. το τελευταίο, το είχε κατασκευάσει ο εφοπλιστής πατέρας του Βασίλης, που απεβίωσε το 2011).
Σύμφωνα με πληροφορίες, η εταιρεία προτείνει στους εργαζόμενους εθελούσια έξοδο που αντιστοιχεί στο 120% της αποζημίωσης που θα ελάμβαναν εάν απολύονταν, είτε εργασία για κάποιους σε άλλες επιχειρήσεις της ΤΕΜΕΣ αλλά και δουλειά σε άλλα ξενοδοχεία.
Όπως καταγγέλλει η «Δημοκρατική Αγωνιστική Συνεργασία Εργαζομένων στο Χίλτον», σε ανακοίνωση που κοινοποίησε σήμερα το ΠΑΜΕ, αύριο Πέμπτη πρόκειται να λάβει χώρα εκδήλωση με τίτλο «Ημέρες Καριέρας».
«Κουβαλάνε αυτούς που κάθε μήνα κάνουν απολύσεις, Caravel, Athens Plaza κτλ, για να μας προσφέρουν τι; Δουλειά ή εγγυημένες απολύσεις μετά από λίγους μήνες; Οι εργαζόμενοι δεν μασάνε κουτόχορτο, γνωρίζουν πολύ καλά και ποιοι είναι οι “πρόθυμοι” εργοδότες…» αναφέρουν στην ανακοίνωσή τους.
Πηγές αναφέρουν ότι το «κλειδί» βρίσκεται στο άρθρο 68 του νόμου 4745/2020 για την «ειδική οικονομική ενίσχυση πληττόμενων επιχειρήσεων στον κλάδο του τουρισμού». Κάποιοι την είπαν «φωτογραφική» για τους μεγαλοξενοδόχους, καθώς αφορά καταλύματα δωδεκάμηνης λειτουργίας με προσωπικό 50 άτομα και άνω.
Λέει λοιπόν ο νόμος ότι αν οι επιχειρήσεις υλοποιήσουν επενδυτικό σχέδιο αναμόρφωσης ή και ενεργειακής αναβάθμισης των εγκαταστάσεων τους, μπορούν να λάβουν οικονομική ενίσχυση έως και το 15% της εγκεκριμένης επενδυτικής δαπάνης. Όμως κατά τη διάρκεια της εφαρμογής της οικονομικής ενίσχυσης απαγορεύονται οι καταγγελίες συμβάσεων εργασίας, και αν αυτό συμβεί, τότε η επιχορήγηση ακυρώνεται.
«Η πραγματικότητα είναι ότι μας οδηγούν στην μακροχρόνια ανεργία , την ίδια ώρα που η εταιρεία ωφελείται από την κρατική χρηματοδότηση με πακτωλούς εκατοντάδων εκατομμυρίων που βγαίνουν από το υστέρημα του λαού. Χτίζουν με δημόσιο χρήμα ιδιωτικές πολυτελείς κατοικίες , καταστήματα , εστιατόρια και spa» αναφέρουν εργαζόμενοι και οικογένειες σε ανακοίνωση που επίσης έδωσε στη δημοσιότητα το ΠΑΜΕ.
Τέλος, η ΓΣΕΕ σε χθεσινή της ανακοίνωση αναφέρει ότι «με τη μορφή εθελουσίας εξόδου ή συμμετοχής σε προγράμματα κατάρτισης άλλων εταιρειών, οδηγεί σε απολύσεις 350 εργαζόμενους η εταιρεία Ιονική Ξενοδοχειακή ΑΕ».
Κάντε το πρώτο σχόλιο