
Τείχος ανοσίας, πραγματικός αριθμός θανάτων από covid 19, προστασία από τα εμβόλια: τις τελευταίες ημέρες τα λεγόμενα αρμόδια «χείλη» προχωρούν σε παραδοχές που καταρρίπτουν «απόλυτες αλήθειες» που είχε κατασκευάσει το προηγούμενο διάστημα η κυβέρνηση μαζί με ορισμένους «ειδικούς».
Πιο χαρακτηριστική περίπτωση η παραδοχή από την πρόεδρο της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου, που δήλωσε προχθές ότι τα εμβόλια δεν χτίζουν τείχος ανοσίας, «γκρεμίζοντας» την κύρια επικοινωνιακή στρατηγική που είχε χρησιμοποιήσει η ελληνική κυβέρνηση τον περασμένο Ιούνιο για να προωθήσει την εμβολιαστική εκστρατεία «Επιχείρηση Ελευθερία: Χτίζοντας το επιθυμητό τείχος ανοσίας» (σ.σ. βλέπε σχετική φωτό).
«Αυτό που μας έχει απογοητεύσει είναι ότι δεν μπορεί το εμβόλιο να χτίσει το τείχος της ανοσίας και να σταματήσει τη μετάδοση» δήλωσε η Μαρία Θεοδωρίδου.
Με την εμβολιαστική κάλυψη στους ενήλικες σε επίπεδα άνω του 80%, το να υπάρχουν τόσες δεκάδες χιλιάδες κρούσματα καθημερινά και επί μήνες, επιβεβαιώνει αυτό που λέει η πρόεδρος της Επιτροπής Εμβολιασμών.
Η ίδια, βέβαια, έσπευσε να συμπληρώσει ότι « το εμβόλιο σύμφωνα με την έρευνα είναι αποτελεσματικό και μπορεί να προστατεύσει τον οργανισμό από τον ιό». Πράγματι, η προστασία για τον οργανισμό υφίσταται αλλά το ερώτημα είναι «κατά πόσο»: αυτό που αποφεύγουν -«όπως ο διάολος το λιβάνι»- να δώσουν κυβέρνηση και ΕΟΔΥ στη δημοσιότητα είναι τα ποσοστά των εμβολιασμένων που πεθαίνουν από Covid 19.
Σύμφωνα με διαρροές του ΕΟΔΥ στον τύπο που είχαν γίνει τον περασμένο Νοέμβριο, οι θάνατοι εμβολιασμένων τους μήνες Αύγουστο, Σεπτέμβριο και Οκτώβριο ήταν της τάξης του 40%. Αναλυτικά και σε ημερήσια βάση, τα στοιχεία αυτά δεν έχουν δοθεί ποτέ επίσημα, παρόλο που τα έχουν ζητήσει δημοσιογράφοι. Ο ΕΟΔΥ αναφέρει καθημερινά τον αριθμό και το ποσοστό των εμβολιασμένων που νοσηλεύονται σε ΜΕΘ, το οποίο κινείται πέριξ του 15-20% και είναι χαμηλότερο από το 40% καθώς πολλοί άνθρωποι, όπως αποδείχτηκε και από τη μελέτη Τσιόδρα – Λύτρα, πεθαίνουν εκτός ΜΕΘ.
Τα ποσοστά αυτά ήταν ακόμη μεγαλύτερα σε κάποιες Υγειονομικές Περιφέρειες όπως του Πειραιά και της Κρήτης, όπου έφταναν ακόμη και το 60%. Όταν αυτά τα νούμερα βγήκαν σε ρεπορταζ, οι ΥΠΕ έπαψαν να ανακοινώνουν στοιχεία.
Αυτά τα ποσοστά, βέβαια, ήταν υπόψη της κυβέρνησης και των ειδικών και τους έδειχναν ότι μετά πάροδο 3-4 μηνών, η προστασία από τις δύο δόσεις περιοριζόταν δραματικά. Γι’ αυτό έσπευσαν από το Νοέμβριο και μετά να προχωρήσουν με την τρίτη δόση, η οποία ωστόσο ενδέχεται να έχει την ίδια… «τύχη».
Στις 27/1 η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα δήλωσε σε τηλεοπτική εκπομπή: «Από τους χθεσινούς (σ.σ. 26/1) θανάτους 80 είναι ανεμβολίαστοι και από τους εμβολιασμένους οι 27 έχουν κάνει πολύ καιρό πριν τη δεύτερη δόση και δεν έχουν κάνει την τρίτη». Δηλαδή, η κ. Γκάγκα παραδέχτηκε ότι οι 27 ήταν εμβολιασμένοι με δύο δόσεις και δεν ανέφερε άλλους 8 θανάτους τριπλοεμβολιασμένων: στις 26/1 δεν πέθαναν 107 άνθρωποι αλλά 115.
Δηλαδή αν σε διάστημα περίπου 1,5-2 μηνών μετά την τρίτη δόση, το 7% των θανάτων αφορά ανθρώπους που την έχουν κάνει, ενδεχομένως να υπάρχει πάλι μεγάλο πρόβλημα μετά από 4 μήνες, όπως έγινε και με τις δύο δόσεις.
Να κάνουμε μία τέταρτη δόση; Δύσκολο, καθώς ο ευρωπαϊκός οργανισμός φαρμάκων (ΕΜΑ) λέει ότι η τέταρτη δόση ίσως προκαλέσει εξασθένηση του ανοσοποιητικού, ενώ κάποιοι Έλληνες επιστήμονες, όπως ο καθηγητής πνευμονολογίας Νίκος Τζανάκης, λένε ότι «εάν βγει ένα εμβόλιο επιτυχές και μονιμότερο και στοχευμένο στα υπάρχοντα στελέχη, δεν αποκλείεται να κάνουμε έναν ετήσιο εμβολιασμό με το επικαιροποιημένο εμβόλιο».
Με απλά λόγια, πολλοί αρμόδιοι παραδέχονται –έστω και έμμεσα- ότι η αποτελεσματικότητα των εμβολίων είναι χαμηλότερη των προσδοκιών, τόσο στο θέμα της ανοσίας που δεν υφίσταται, όσο και στο βαθμό της προστασίας και στο ότι τα συχνά εμβόλια δεν κάνουν καλό.
Παραδέχονται, όμως, και κάτι ακόμα: ότι ο λόγος που τόσοι άνθρωποι χάνουν τη ζωή τους κάθε μέρα από Covid είναι επειδή πεθαίνουν τελικά από τα συνοδά νοσήματα: ο καθηγητής Τζανάκης ανέφερε πρόσφατα ότι στους λόγους για την μεγάλη αύξηση των θανάτων είναι και «ο ορισμός του θανάτου που εφαρμόζει η χώρα μας, για θάνατο από κορονοιό, ο οποίος είναι ο αυστηρός ορισμός του ΠΟΥ, δηλαδή εάν κάποιος έχει κορονοιό και ένα συνοδό νόσημα, εάν δεν το είχε προφανώς και δεν θα πέθαινε. Εφόσον πεθαίνει με αυτό, έχει συμβάλλει πολύ σημαντικά και το συνοδό νόσημα, και εκεί υπάρχει διαφοροποίηση στους ορισμούς».
Κάντε το πρώτο σχόλιο