ΕΛΠΕ: Στο πρόγραμμα εταιρικής υπευθυνότητας το περιβάλλον αλλά όχι οι… ζιφιοί

Αίσθηση προκάλεσε η χθεσινή ανακοίνωση της Greenpeace με τίτλο «ΕΛΠΕ σταματήστε το έγκλημα». Η περιβαλλοντική οργάνωση βρίσκεται στο Ιόνιο με το πλοίο Rainbow Warrior III, δυτικά της Κέρκυρας, απαιτώντας τον τερματισμό των σεισμικών ερευνών που διενεργεί για λογαριασμό της εταιρείας Ελληνικά Πετρέλαια το ειδικό ερευνητικό σκάφος SW COOK από τις 10 Φεβρουαρίου.

Ακόμη μεγαλύτερη αίσθηση, όμως, προκαλεί το γεγονός ότι τα ΕΛΠΕ στα προγράμματα εταιρικής υπευθυνότητας εντάσσουν «δράσεις» για το περιβάλλον… αλλά όχι τους ζιφιούς του Ιονίου. Από επιστολή της εταιρείας προκύπτει επίσης ότι γνώριζαν πως οι εκρήξεις στη θάλασσα είναι επικίνδυνες για τα κητώδη και ότι πρέπει να ληφθούν ειδικά μέτρα.  

Οι ακτιβιστές της Greenpeace που βρίσκονται στο Rainbow Warrior απαιτούν από τα ΕΛΠΕ να ακυρώσουν τα σχέδιά τους για εξορύξεις υδρογονανθράκων στην ελληνική επικράτεια και να προβούν άμεσα στην οριστική διακοπή των σεισμικών ερευνών που διενεργούν εντός της θαλάσσιας περιοχής στο Ιόνιο. Στην απευθείας επικοινωνία που είχε το πλοίο της οργάνωσης με το πλήρωμα του SW COOK, ενημερώθηκαν ότι οι σεισμικές εκρήξεις έχουν προσωρινά σταματήσει.

Από την Κυριακή 20/2 είχαν καταγραφεί 3 εκβρασμοί ζιφιών στις δυτικές ακτές της Κέρκυρας. Για να βρει πετρέλαιο και αέριο, το SW COOK χρησιμοποιεί συστοιχίες αεροβόλων που δημιουργούν εκρήξεις στον πυθμένα της θάλασσας εκτοξεύοντας αέρα με πολύ υψηλή πίεση, ώστε οι ήχοι που παράγονται να μπορούν να διαπεράσουν το νερό και το υπέδαφος. Οι εκρήξεις σημειώνονται κάθε 12 δευτερόλεπτα, μέρα και νύχτα. Το ερευνητικό σκάφος πρέπει να ταξιδεύει σε ευθείες γραμμές κατά μήκος ενός πλέγματος για να λάβει δεδομένα σχετικά με τα πιθανά κοιτάσματα πετρελαίου και αερίου, και οποιαδήποτε απόκλιση καθιστά τα δεδομένα αυτά άχρηστα.

Οι εκρήξεις που εκπέμπει είναι ηχητικά συγκρίσιμες με ένα υποβρύχιο ηφαίστειο και μπορούν να προκαλέσουν χρόνιο άγχος στα θαλάσσια θηλαστικά της περιοχής, εκτοπισμό, προσωρινή ή μόνιμη απώλεια ακοής, ή ακόμα και θάνατο.

Όλα τα παραπάνω αποκτούν άλλη… διάσταση, όταν συναντά κανείς στο πρόγραμμα εταιρικής υπευθυνότητας των ΕΛΠΕ τη δράση «Η ενέργεια για ζωή ταξιδεύει σε απομακρυσμένες περιοχές», το οποίο «έχει σκοπό την ευαισθητοποίηση μικρών και μεγάλων, που ζουν σε απομακρυσμένες γεωγραφικά περιοχές, για θέματα προστασίας του περιβάλλοντος, τη σωστή διαχείριση φυσικών πόρων, την εξοικονόμηση ενέργειας και την προστασία του φυσικού και ζωικού πλούτου». Η εταιρεία στην ιστοσελίδα της δεν αναφέρει αν η δράση αυτή έχει «τρέξει» στο Ιόνιο…

Αν και το θέμα με τα κητώδη τους ήταν γνωστό, διότι σε επιστολή που είχαν στείλει τα ΕΛΠΕ στην Greenpeace στις 27/1 ανέφεραν, μεταξύ άλλων, ότι «Ειδικώς ως προς το Περιβαλλοντικό Σχέδιο Δράσης (ΠΣΔ) σημειώνεται ότι αυτό εγκρίθηκε από το Υπουργείο Περιβάλλοντος & Ενέργειας τον Οκτώβριο του 2021. Στο εν λόγω λεπτομερές Σχέδιο, έχουν ενσωματωθεί τα διεθνή πρότυπα για την ασφαλή εκτέλεση έργων τέτοιας φύσεως. Ιδιαίτερη μέριμνα έχει δοθεί στους όρους προστασίας των θαλασσίων ειδών, υλοποιώντας έτσι πλήρως τις απαιτήσεις της συνθήκης ACCOBAMS» καθώς και τις κατευθύνσεις της Μικτής Επιτροπής Διατήρησης της Φύσης (JNCC) για την προστασία των κητωδών».

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.


*