Το πρώτο πράγμα που έκανε ο Κυριάκος Μητσοτάκης όταν εκλέχθηκε πρωθυπουργός της χώρας τον Ιούλιο του 2019, ήταν να πάρει υπό την εποπτεία του το Εθνικό Τυπογραφείο, την Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών και τη Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης στην οποία υπάγονται η ΕΡΤ και το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.
Το τελευταίο είναι «κομβικής» σημασίας γιατί αν κυβέρνηση και πρωθυπουργός «ελέγχουν» το ΑΠΕ, έμμεσα ελέγχουν και το περιεχόμενο σε εκατοντάδες ενημερωτικές ιστοσελίδες της χώρας που επιδίδονται στα «σπορ» του copy paste και του rewriting σε ειδήσεις και θέματα που δημοσιεύει το πρακτορείο. Κάποιες (λίγες) από αυτές τις σελίδες πληρώνουν συνδρομή στο ΑΠΕ, ενώ άλλες «αντιγραφουν» είτε από τους συνδρομητές, είτε από το ΑΠΕ με μία μικρή καθυστέρηση.
Εκατοντάδες ιστοσελίδες μπορούν έτσι με πολύ λίγους εργαζόμενους να έχουν δεκάδες άρθρα κάθε μέρα, που δεν θα μπορούσαν να τα έχουν αν έπρεπε οι ιδιοκτήτες τους να πληρώνουν… δεκάδες δημοσιογράφους-ρεπόρτερ για να ερευνούν και να τα γράφουν.
Εκατομμύρια συμπολίτες μας διαβάζουν πλέον ειδήσεις μέσω internet, είτε με απευθείας επισκέψεις σε σελίδες, είτε μέσω social media: η συνολική διείσδυση του internet στη χώρα μας έχει φτάσει το 97% στις ηλικίες 16 με 64, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα της Focus Bari. «Πρώτη» συσκευή πρόσβασης είναι τα smartphones, όπου οι χρήστες σερφάρουν κατά μέσο όρο 2 ώρες την ημέρα.
Στην πραγματικότητα, όμως, στο «πολυφωνικό» ίντερνετ των εκατοντάδων sites, το 70-80% του περιεχομένου των ειδήσεων είναι πανομοιότυπο…
Έτσι και στα πολιτικά θέματα, η “ατζέντα” της ημέρας καθορίζεται σε μεγάλο βαθμό από το ΑΠΕ, που η κυβέρνηση το εκμεταλλεύεται ως ένα ακόμη εργαλείο της προπαγάνδας της, πέραν της χρηματοδότησης (λίστα Πέτσα κ.α.) ή των non papers σε φιλοκυβερνητικά sites. Και για αυτό ο Κ. Μητσοτάκης, με το που εκλέχθηκε, έθεσε το πρακτορείο υπό την εποπτεία του.
Φαίνεται, όμως, ότι πολλοί αξιόλογοι και έμπειροι δημοσιογράφοι του ΑΠΕ κρατούν «άμυνες» και γι’ αυτό τώρα η κυβέρνηση θέλει να τους πιέσει ακόμη περισσότερο: η συνδικαλιστική παράταξη στην ΕΣΗΕΑ «Συσπείρωση Δημοσιογράφων-Δούρειος Τύπος» καταγγέλλει ως απαράδεκτη την απόφαση για αύξηση των μελών του δ.σ. του ΑΠΕ-ΜΠΕ, με τον διορισμό από την κυβέρνηση επιπλέον δύο μελών, «απόφαση που μοναδικό προφανή στόχο έχει την αποδυνάμωση έτι περαιτέρω των θεσμικών εκπροσώπων του δημοσιογραφικού κλάδου στη διοίκηση του Πρακτορείου και συνακόλουθα τον ασφυκτικό κυβερνητικό έλεγχο της λειτουργίας του. Από τη δημιουργία του το Πρακτορείο διοικείται από ΔΣ, είτε 7 είτε 9 μελών, όπου η πλειοψηφία ήταν πάντα υπέρ των θεσμικών εκπροσώπων και όχι των διορισμένων από την εκάστοτε κυβέρνηση».
Κάντε το πρώτο σχόλιο