Το ψωμί… ψωμάκι: Τι λένε οι ελληνικοί μύλοι για τις εισαγωγές σιτηρών από Ρωσία και Ουκρανία

Με την τιμή του σιταριού να πιάνει στις αγορές εμπορευμάτων τιμές – ρεκόρ άνω των 340 ευρώ ανά τόνο, ένα νέο κύμα ακρίβειας περιμένει τους καταναλωτές σε όλη την Ευρώπη.

«Η Ρωσία και η Ουκρανία αποτελούν, ως γνωστόν, τον σιτοβολώνα της Ευρώπης. Η πολεμική σύγκρουση των δύο αυτών χωρών, σύμφωνα με γνώμες διεθνών αναλυτών, θα επιφέρει διαταραχές στον εφοδιασμό των ευρωπαϊκών (και όχι μόνο) χωρών με σιτάρι αυτής της προέλευσης, γεγονός που με τη σειρά του θα επηρεάσει το κόστος παραγωγής αλεύρου. Στην παρούσα φάση δεν είναι εφικτή η εκτίμηση της επίπτωσης της Ρωσο-Ουκρανικής σύγκρουσης».

Αυτά αναφέρει σε απαντητική επιστολή της προς την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς η διοίκηση της εταιρείας «Κυλινδρόμυλοι Κ. Σαραντόπουλος», ερωτώμενη για την «έκθεσή» της σε Ρωσία και Ουκρανία. Η εταιρεία δεν πραγματοποιεί πωλήσεις εκεί αλλά κάνει μεγάλες εισαγωγές από τις χώρες αυτές. Πέρυσι και πρόπερσι προέβη σε αγορές σίτου (που αποτελεί την πρώτη ύλη για την αλευροβιομηχανία) προέλευσης Ρωσίας και Ουκρανίας, μέσω τρίτων προμηθευτών, που για το 2021 αντιστοιχούσαν στο 32% της αξίας των συνολικών αγορών σίτου της εταιρείας, ενώ για το 2020 στο 29,5%.  

Αντίστοιχα, οι «Μύλοι Λούλη», που σύμφωνα με τον κύκλο εργασιών κατέχουν  το μεγαλύτερο μερίδιο στην ελληνική αγορά, έχουν «αμελητέες» πωλήσεις σε Ρωσία και Ουκρανία, όπως δηλώνει η εταιρεία. Όμως, σε ότι αφορά τις εισαγωγές σιτηρών από τις χώρες αυτές και ειδικότερα από τη Ρωσία, το 2021 αυτές αποτελούσαν το 17% της αξίας των συνολικών σιτηρών που άλεσε στους μύλους της.

Στους Μύλους Κεπένου, που επίσης είναι από τις μεγαλύτερες εταιρείες του κλάδου, το ποσοστό της αξίας των αγορών σε πρώτες ύλες (σιτηρά) για το 2021 από Ρωσία και Ουκρανία ανήλθε σε 33% της συνολικής αξίας αγορών σιτηρών.

Αφήνουμε στο τέλος την προσέγγιση για την κρίση στην αγορά σιτηρών, εξαιτίας του πολέμου, που κάνει η διοίκηση των Κυλινδρόμυλων Κ. Σαραντόπουλου. Στην απάντησή της προς την Ε.Κ. αναφέρει: «η Διοίκηση της Εταιρείας επιθυμεί να υπενθυμίσει ότι στη διάρκεια της μακράς λειτουργίας της Αλευροβιομηχανίας της, (που ιδρύθηκε το 1912 στον Πειραιά ως ατομική επιχείρηση του Κωνσταντίνου Ι. Σαραντόπουλου) έχει βρεθεί αντιμέτωπη με πολλές και διάφορες έκρυθμες καταστάσεις, τις οποίες κατάφερε και ξεπέρασε προσαρμοζόμενη επιτυχώς».

Ναι, η εταιρεία «ξεπέρασε» και την γερμανική Κατοχή, αλλά οι άνθρωποι δεν είχαν ψωμί να φάνε…

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.


*