
Την περασμένη εβδομάδα το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών απαγόρευσε στη γερμανική ραδιοτηλεοπτική εταιρεία Deutsche Welle να εκπέμπει δορυφορικά και να προβαίνει σε άλλου είδους μεταδόσεις στη Ρωσία. Παράλληλα, ακύρωσε τις διαπιστεύσεις των συνεργατών του γραφείου της DW στη Μόσχα, έκλεισε το γραφείο ανταποκριτή και τα αρμόδια όργανα της χώρας εξετάζουν αν η γερμανική ραδιοτηλεοπτική εταιρεία θα συμπεριληφθεί στο μητρώο των «ΜΜΕ – ξένοι πράκτορες»!
Η αντίδραση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ήταν άμεση, χαρακτηρίζοντας «απαράδεκτο» και «χωρίς καμία δικαιολογία» το κλείσιμο των γραφείων της DW στη Μόσχα.
Τι είχε προηγηθεί; Στις 2 Φεβρουαρίου ο γερμανικός ρυθμιστικός φορέας για τα ραδιοφωνικά και τηλεοπτικά προγράμματα απέκλεισε τον εθνικό ρωσικό τηλεοπτικό φορέα Russia Today από τη Γερμανία, με την αιτιολογία ότι «δεν είχε έγκυρη άδεια λειτουργίας».
«Αυτό δεν έχει καμία απολύτως σχέση με το έργο της DW στη Ρωσία», σημείωναν οι ευρωπαίοι αξιωματούχοι, τονίζοντας ότι η αντίδραση των ρωσικών αρχών δείχνει για άλλη μια φορά «τις συνεχείς παραβιάσεις τους στην ελευθερία και ανεξαρτησία των ΜΜΕ».
Η αλήθεια είναι ότι η κόντρα μεταξύ των δύο χωρών έχει ξεκινήσει ανεπίσημα από το 2017 όταν είχε αρχίσει τη λειτουργία της η ιστοσελίδα Red Fish που επιχειρούσε να πλασαριστεί ως μία ενημερωτική σελίδα «βάσης» με περιεχόμενο (ερασιτεχνικό και μη) από διαμαρτυρίες, διαδηλώσεις και κοινωνικές αντιδράσεις ανά τον κόσμο.
Μόνο που στην εταιρεία που «έτρεχε» το project “Red Fish” κάποιοι παρατήρησαν ότι εργάζονταν παλιοί συνεργάτες του Russia Today. Μάλιστα, όταν το 2018 είχε ερωτηθεί ο ρωσικός ενημερωτικός φορέας για πιθανή σχέση με το Red Fish, είχε αποφύγει να τοποθετηθεί .
Απέναντι στο Red Fish έχει αναπτυχθεί μία «πολεμική» αρθρογραφία με τίτλους όπως “Revolutionary Fake News”, αν και στην πορεία το Russia Today παραδέχτηκε ότι είναι παράρτημά του, κάτι που θυμίζει στους αναγνώστες του και το Facebook βάζοντάς της τον χαρακτηρισμό «κρατικά ΜΜΕ – Ρωσία».
Κάντε το πρώτο σχόλιο