
Το θέμα που έχει προκύψει με τον ανταποκριτή της ΕΡΤ στη Μόσχα Αχιλλέα Πατσούκα, που απ’ ότι δείχνουν τα πράγματα έκανε ανταποκρίσεις από το σπίτι του στην… Κυψέλη, μπορεί να συγκριθεί ως μέγεθος εξαπάτησης στο χώρο του τύπου αντίστοιχου βεληνεκούς με το ρεπορτάζ του Βήματος το 2009 για μία επίσκεψη Ερντογάν που όμως δεν έγινε ποτέ!
Την Κυριακή 21 Ιουνίου του 2009 το έγκριτο –υποτίθεται- Βήμα, δημοσιεύει ρεπορτάζ με τίτλο «Τα χαμόγελα δεν έκρυψαν την ψυχρότητα»: Το παγωμένο κλίμα που επικρατεί στις ελληνοτουρκικές σχέσεις κατεγράφη, παρά τα χαμόγελα, και κατά την εθιμοτυπική συνάντηση του Πρωθυπουργού Κ. Καραμανλή με τον Τούρκο ομόλογό του Ρετζεπ Ταγίπ Ερντογάν χθες το απόγευμα στο Μέγαρο Μαξίμου….. Ο Πρωθυπουργός επανέφερε το ζήτημα της λαθρομετανάστευσης που έχει ανέβει πολλές θέσεις στην κυβερνητική ατζέντα.

Τα παραπάνω… φανταστικά έγραφε, ανάμεσα σε άλλα, το ρεπορτάζ στο Βήμα.
Διότι ο Ερντογάν δεν ήρθε ποτέ εκείνο το Σάββατο στην Αθήνα, για τα εγκαίνια του Μουσείου της Ακρόπολης, επικαλούμενος λόγους υγείας.
Η εφημερίδα, προκειμένου να έχει ρεπορτάζ από τη συνάντηση προτίμησε να γράψει ένα ψεύτικο, για να μην χρειαστεί να περιμένει το τυπογραφείο της μέχρι το βράδυ του Σαββάτου (σ.σ. οι περισσότερες «μεγάλες» κυριακάτικες εφημερίδες μεσημέρι Σαββάτου ήταν έτοιμες, τυπωμένες και προς διανομή από το πρακτορείο).
Και η Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία είχε κάνει το ίδιο… κόλπο εκείνη την ημέρα, αλλά την “σκαπούλαρε” διότι το σχετικό δημοσίευμα ήταν ένα μικρό παραπολιτικό και όχι ολόκληρο ρεπορτάζ.
Την επόμενη ημέρα, ο τότε εκδότης του Βήματος Στάυρος Ψυχάρης έγραφε για την «μνημειώδη γκάφα», όπως ο ίδιος την χαρακτήρισε, ζητώντας συγνώμη:
«Η μεγάλη αυτή γκάφα οφείλεται στο ότι οι εφημερίδες της Κυριακής, λόγω του μεγάλου αριθμού φύλλων κυκλοφορίας, αρχίζουν να εκτυπώνονται από το πρωί του Σαββάτου. Ετσι, πολλές φορές αναφέρονται σε συναντήσεις και άλλες δραστηριότητες ως εάν επρόκειτο για γεγονότα. Τέτοια περιστατικά έχουν συμβεί πολλές φορές και δυστυχώς τα παθήματα δεν έχουν γίνει μαθήματα.
Η γκάφα του «Βήματος» ήταν μεγαλύτερη καθώς δημοσιεύθηκε και «ρεπορτάζ» για το τι (θα) έλεγαν μεταξύ τους οι δύο πρωθυπουργοί. Δεν είναι παράδοξο να γράφεται προκαταβολικώς ένα κείμενο για τη συνάντηση ηγετών κρατών, καθώς οι ανεπίσημες αλλά έγκυρες πηγές (δηλ. άτομα του επιτελείου των ηγετών) αφήνουν να διαρρέουν προς τους διαπιστευμένους δημοσιογράφους πληροφορίες για τη συνάντηση και τις εκατέρωθεν θέσεις. Συνήθως αρκετοί δημοσιογράφοι συντάσσουν βάσει αυτών των πληροφοριών τα κείμενά τους και τα παραδίδουν προς δημοσίευση προτού λήξει η συνάντηση…».
Τέλος, να σημειώσουμε ότι η ΕΣΗΕΑ με χθεσινή της επιστολή ζητά εξηγήσεις από την ΕΡΤ για τις ψεύτικες ανταποκρίσεις από τη Μόσχα, ξεκαθαρίζοντας πως ο… “ανταποκριτής” δεν είναι μέλος της.
Κάντε το πρώτο σχόλιο