Καλώς ήλθατε στις Ηνωμένες Πολιτείες της… Αλεξανδρούπολης

Πώς συνδέεται η στρατιωτική βάση των Αμερικάνων και ο πλωτός σταθμός αποθήκευσης και αεριοποίησης LNG στην Αλεξανδρούπολη με την (αδικαιολόγητη) αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας από τους οίκους αξιολόγησης και την απόκτηση της λεγόμενης «επενδυτικής βαθμίδας»

Πριν από μία εβδομάδα περίπου πραγματοποιήθηκε στην Αλεξανδρούπολη η τελετή έναρξης για την κατασκευή πλωτής μονάδας αποθήκευσης και αεριοποίησης LNG, παρουσία του Έλληνα πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη.

Το έργο αυτό ήταν γνωστό ότι θα γίνει αρκετούς μήνες πριν την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Ήδη από τον περασμένο Δεκέμβριο στον ελληνικό τύπο γραφόταν ότι «από τα τέλη Νοεμβρίου και μέχρι τις 20 Δεκεμβρίου, οι αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις μεταφέρουν στην Αλεξανδρούπολη, τουλάχιστον 120 ελικόπτερα και πάνω από 1000 οχήματα με προορισμό την ανατολική Ευρώπη, εν μέσω μάλιστα της κρίσεως στα σύνορα Ουκρανίας-Ρωσίας» και ότι «εκεί θα καταλήγουν και αποστολές αμερικανικού υγροποιημένου φυσικού αερίου».

Δηλαδή τρεις μήνες πριν την έναρξη του πολέμου οι Αμερικάνοι χρησιμοποιούσαν ήδη την Αλεξανδρούπολη ως βάση για να μεταφέρουν στρατιωτικό εξοπλισμό στην ανατολική Ευρώπη, ενώ προκύπτει πως οι ΗΠΑ είχαν προβλέψει ότι με το υγροποιημένο αέριό τους (LNG) θα καλύψουν μέρος της αυξημένης ζήτησης για ενέργεια.  

Σύμφωνα με αναλυτές, οι ΗΠΑ είχαν επιλέξει την Αλεξανδρούπολη για βάση τους προς την ανατολική Ευρώπη από το 2016 και έπειτα διότι δεν θεωρούσαν πλέον αξιόπιστο εταίρο τους την Τουρκία, προκειμένου να χρησιμοποιήσουν τα Στενά εναντίον  της Ρωσίας.

Η επιλογή της Αλεξανδρούπολης είχε προκαλέσει και την αντίδραση των Ρώσων, καθώς τον περασμένο Οκτώβριο ο Ρώσος πρέσβης στην Αθήνα δήλωνε μεταξύ άλλων ότι η Μόσχα «τάσσεται κατά της επέκτασης του ΝΑΤΟ προς Ανατολάς» προειδοποιώντας παράλληλα για ρωσικά αντίμετρα.

Είναι σαφές λοιπόν πως η Αλεξανδρούπολη αποτελεί πια στρατηγική τοποθεσία για τα αμερικανικά συμφέροντα στην ανατολική Ευρώπη, τόσο για τους στρατιωτικούς της εξοπλισμούς, όσο και για το LNG.   

Το θέμα είναι τι κερδίζει η Ελλάδα από την παραχώρηση αυτή ή τέλος πάντων τι περνάει η Νέα Δημοκρατία στο κοινό της ως «κέρδος», όταν ο Πρωθυπουργός γράφει στο twitter «επιχειρηματικοί γίγαντες εμπιστεύονται την οικονομία μας, μεγάλα έργα προχωρούν και η Ελλάδα πρωταγωνιστεί πια διεθνώς με ισχυρές συμμαχίες, θωρακισμένα τα σύνορά της και χαλύβδινη την άμυνά της».

Το πρώτο που περνάει στο μυαλό του ψηφοφόρου είναι ότι «με τους Αμερικάνους στην Αλεξανδρούπολη αποκλείεται οι Τούρκοι να κάνουν οποιαδήποτε απειλητική κίνηση, ιδιαίτερα σε ότι αφορά την ευρύτερη περιοχή του Έβρου».   

Με άλλα λόγια, πολίτες και πολιτικοί που θεωρούν λογικό και αυτονόητο ότι η «προστασία» που πωλούν οι Αμερικάνοι και οι Ευρωπαίοι στην Ελλάδα μέσω της αγοράς όπλων είναι αναγκαία, νιώθουν ακόμη μεγαλύτερη ασφάλεια με την παρουσία των Αμερικάνων στο νομό Έβρου.    

Δεν είναι, όμως, μόνο αυτό. Η Ελλάδα στη φάση αυτή, με την πλήρη ευθυγράμμισή της με το ΝΑΤΟ και τους Αμερικάνους, που την ώθησε μέχρι και όπλα να στείλει στην Ουκρανία, «εξαγοράζει» και την επενδυτική βαθμίδα.   

Η λεγόμενη επενδυτική βαθμίδα θα επιτρέπει στην Ελλάδα να μετέχει στα προγράμματα χρηματοδότησης της ΕΚΤ ή σε προγράμματα ποσοτικής χαλάρωσης αλλά θα την κάνει και προορισμό τοποθετήσεων από μεγάλα χαρτοφυλάκια του εξωτερικού που επενδύουν σε περιουσιακά στοιχεία «υψηλής αξιολόγησης».

Τώρα, από πού  κι ως πού τα ελληνικά ομόλογα μπορούν να θεωρούνται «υψηλής αξιολόγησης» περιουσιακά στοιχεία, είναι απορίας άξιον…

Αξιολόγηση που να οδηγήσει στην επενδυτική βαθμίδα μπορούν να κάνουν τέσσερεις οίκοι: οι Moody’s, Fitch, S&P και DBRS, όλες αμερικανικών συμφερόντων. Ακόμη και η DBRS που πολλοί θεωρούν καναδική, το 2019 εξαγοράστηκε από την αμερικανική Morningstar.

Στις 18 Μαρτίου η DBRS αναβάθμισε την Ελλάδα σε BB High, μία μόλις κλίμακα χαμηλότερα από την επενδυτική βαθμίδα, προκαλώντας αντιδράσεις ακόμη και από μερίδα του ελληνικού οικονομικού τύπου που χαρακτήρισε την απόφαση «τραγέλαφο».

«Ο καναδικός οίκος DBRS επικαλέστηκε τα κεφάλαια από το Ταμείο Ανάκαμψης, την εξυγίανση των τραπεζών,  τις μεταρρυθμίσεις αδιαφορώντας επί της ουσίας για την επιδείνωση του χρέους, την έκρηξη των ελλειμμάτων και του πληθωρισμού αλλά και τις αρνητικές επιδράσεις της ενεργειακής κρίσης στην ασθενική ελληνική οικονομία», έγραφαν σημειώνοντας ότι η αλλαγή της βαθμολογίας φαίνεται να εκπορεύεται περισσότερο από πολιτικά κίνητρα.

Με αντίστοιχο έωλο σκεπτικό προχώρησε σε αναβάθμιση του μακροπρόθεσμου αξιόχρεου της Ελλάδας σε ΒΒ+ (επίσης ένα σκαλοπάτι πριν την επενδυτική βαθμίδα) και ο οίκος S&P στις 23 Απριλίου.

Πουθενά δεν αναφέρεται ότι το δημόσιο χρέος της Ελλάδας αυξήθηκε σε 357,3 δισ. ευρώ στο γ’ τρίμηνο του 2021 (200,7% του ΑΕΠ). Κανείς δεν εξηγεί επαρκώς πώς η κατάσταση βελτιώνεται όταν η Ελλάδα μπήκε στα Μνημόνια με 300 δισ. ευρώ χρέος και πώς είναι ευοίωνες οι συνθήκες εν καιρω πολέμου, όταν σήμερα μόλις ανακοινώθηκε στην χώρα ο υψηλότερος πληθωρισμός από το 1994, στο 10,2%.

Στην πραγματικότητα, οι οίκοι αξιολόγησης επιχειρούν να προκαλέσουν αυτό που προβλέπουν, διότι αν το 2023 δώσουν νέες αναβαθμίσεις που θα επιφέρουν την επενδυτική βαθμίδα, ενδεχομένως να υπάρξουν θετικότερες εξελίξεις (σ.σ. αν και μία νέα κρίση χρέους, πάντα είναι στο τραπέζι).

Τα τελευταία χρόνια ο Τούρκος πρόεδρος Ρ.Τ. Ερντογάν είχε καταφερθεί αρκετές φορές κατά της Δύσης για το παιχνίδι που παίζουν οι αναλυτές με την τουρκική λίρα, οδηγώντας την σε μεγάλες υποτιμήσεις, όταν υπάρχουν πολιτικά ζητήματα και διαφωνίες.

Φαίνεται ότι η Ελλάδα χρησιμοποιεί τώρα την Αλεξανδρούπολη για να κερδίσει την εύνοια των ΗΠΑ, αλλά και των οίκων αξιολόγησης με πολιτικά κίνητρα. Και οι ΗΠΑ, επί του παρόντος ανταποκρίνονται, αναβαθμίζοντας ποικιλοτρόπως τη «σύμμαχο» Ελλάδα.

Και με κάτι τέτοια αφηγήματα «ψήνονται» χιλιάδες ψηφοφόροι ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη και η Νέα Δημοκρατία «θωρακίζουν» την χώρα, την ώρα που οι λογαριασμοί του ρεύματος και ο πληθωρισμός ισοπεδώνουν τα νοικοκυριά και που οι ΗΠΑ δεν το έχουν σε τίποτα να πουλήσουν αύριο – μεθαύριο F-35 στην Τουρκία.

www.freedomofpress.gr

1 Trackback / Pingback

  1. Οι ελληνικές τράπεζες καλόμαθαν με τις «διασώσεις» και ρισκάρουν ξανά με τα κρατικά ομόλογα - Freedom Of Press

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.


*