Οι ελληνικές τράπεζες καλόμαθαν με τις «διασώσεις» και ρισκάρουν ξανά με τα κρατικά ομόλογα

Τη διετία 2020-2021 οι ελληνικές τράπεζες κατέγραψαν υψηλές ζημιές μετά φόρων ύψους 6,9 δισ. ευρώ.

Σα να μην έφτανε αυτό, οι διοικήσεις τους είχαν τη φαεινή ιδέα να κερδοσκοπήσουν με τα κρατικά ομόλογα τοποθετώντας κεφάλαια που προέρχονταν από την αύξηση των καταθέσεων (σ.σ. λόγω lockdown και μείωσης της κατανάλωσης, όσοι είχαν σταθερά εισοδήματα βρέθηκαν με περισσότερα χρήματα στους λογαριασμούς τους).

Έτσι, κατά την ίδια διετία (2020-2021) οι ελληνικές τράπεζες αύξησαν κατά 11,9 δισ. ευρώ (+72%) τις τοποθετήσεις τους στους τίτλους του Δημοσίου (ομόλογα και έντοκα γραμμάτια) από 16,4 δισ. ευρώ που ήταν το 2019 στα 28,3 δισ. ευρώ το 2021.

Οι τοποθετήσεις αυτές αντιστοιχούν στο 9,5% του ενεργητικού τους.

Το «πάθημα» με το «κούρεμα» των ομολόγων προ δεκαετίας περίπου δεν έγινε καθ’ όπως φαίνεται μάθημα για το ελληνικό τραπεζικό σύστημα που, ποιος ξέρει, ίσως ποντάρει στο ότι αν συμβεί ξανά ένα… «ατύχημα» πάλι θα υπάρξουν προγράμματα «διάσωσης».

Μην ξεχνάμε ότι η Ελλάδα μπήκε στα Μνημόνια με χρέος 300 δισ. ευρώ και τώρα αυτό κινείται στα 357 δισ. ευρώ, γεγονός το οποίο δείχνουν επιδεικτικά να αγνοούν οι χρηματοπιστωτικοί οίκοι του εξωτερικού που αναβαθμίζουν –σχεδόν αδικαιολόγητα- το αξιόχρεο της Ελλάδας, προκειμένου να της δώσουν το 2023 την λεγόμενη «επενδυτική βαθμίδα», κυρίως για γεωπολιτικούς λόγους όπως γράψαμε πρόσφατα.    

Σε ότι αφορά τα στοιχεία για τα ομόλογα, αυτά προκύπτουν από την  Έκθεση Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας που δημοσίευσε η Τράπεζα της Ελλάδος στις 12 Μαΐου, όπου εξετάζονται οι εξελίξεις στο τραπεζικό σύστημα που έλαβαν χώρα το 2021.

Σε αυτή, λοιπόν, υπάρχει ειδικό κεφάλαιο που αφορά την έκθεση του τραπεζικού τομέα σε ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου, στο οποίο αναφέρονται τα παρακάτω:

«Το σύνολο των ομολόγων της Ελληνικής Δημοκρατίας (περιλαμβανομένων των εντόκων γραμματίων) που διακρατούν οι ελληνικές τράπεζες στα χαρτοφυλάκιά τους στο τέλος του 2021 ανήλθε σε 28,3 δισεκ. ευρώ (9,5% του ενεργητικού), αυξημένο κατά περίπου 1,5 δισεκ. ευρώ σε σύγκριση με το 2020 και κατά περίπου 11,9 δισεκ. ευρώ σε σύγκριση με το 2019.

Ειδικότερα, η αξία του χαρτοφυλακίου τίτλων της Ελληνικής Δημοκρατίας που διακρατεί ο τραπεζικός τομέας σε χαρτοφυλάκια που αποτιμώνται στην τρέχουσα αξία ανήλθε σε 7,1 δισεκ. ευρώ στο τέλος του 2021, έναντι 10,3 δισεκ. ευρώ στο τέλος του 2020.

Αντίστοιχα, η έκθεση των ελληνικών τραπεζών σε τίτλους της Ελληνικής Δημοκρατίας στα χαρτοφυλάκια που αποτιμώνται στην τρέχουσα αξία, μειώθηκε κατά 31%, ενώ ως προς το σύνολο του ενεργητικού υποχώρησε σε 2,4% στο τέλος του 2021, από 3,8% στο τέλος του 2020.

Χρήζει αναφοράς ότι στο πλαίσιο της διενέργειας ανάλυσης ευαισθησίας για τα εν λόγω χαρτοφυλάκια ομολόγων, μία δυνητική αύξηση των επιτοκίων (interest rates) κατά 1 μονάδα βάσης (μ.β.) στο σύνολο των χαρτοφυλακίων αναμένεται να επιφέρει ζημίες ύψους 33,7 εκατ. ευρώ για το σύνολο των ελληνικών τραπεζών, σύμφωνα με τη σύνθεση του χαρτοφυλακίου στο τέλος του 2021, έναντι ζημίας 29,7 εκατ. ευρώ στο τέλος του 2020. Αντίστοιχα, η επίδραση μίας δυνητικής αύξησης των πιστωτικών περιθωρίων40 (credit spreads) κατά 1 μ.β. στο σύνολο των χαρτοφυλακίων ισοδυναμεί με ζημία 37,5 εκατ. ευρώ στο τέλος του 2021, ενώ τον προηγούμενο χρόνο ανερχόταν σε ζημίες ύψους 33,1 εκατ. ευρώ».

www.freedomofpress.gr

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.


*