Πάνω από 400 δισ. ευρώ το πραγματικό χρέος της Ελλάδας – Ολοταχώς προς νέα εποπτεία

Σε περισσότερα από 400 δισ. ευρώ υπολογίζεται πλέον το συνολικό χρέος της χώρας. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών στα τέλη Μαρτίου το χρέος της Κεντρικής Διοίκησης «σκαρφάλωσε» στα 394,5 δισ. ευρώ, ενώ εάν σε αυτά προστεθούν και κρατικές εγγυήσεις ύψους 28,6 δισ. ευρώ, με σημαντικές πιθανότητες κάποιες να καταπέσουν και να εγγραφούν στο χρέος, τότε μιλάμε για μία νέα ζοφερή πραγματικότητα, όσο και αν η κυβέρνηση προσπαθεί να πείσει για το αντίθετο.

Να σημειωθεί ότι στα τέλη Δεκεμβρίου 2021 το χρέος της Κεντρικής Διοίκησης ήταν 388,3 δισ. ευρώ και ότι το κράτος, μέσω του Οργανισμού Διαχείρισης Δημόσιου Χρέους,  στο τρίμηνο Ιανουαρίου – Μαρτίου 2022 χρειάστηκε να δανειστεί επιπλέον 6,2 δισ. ευρώ για να καλύψει τα ελλείμματα του Προϋπολογισμού.     

Επίσης, να διευκρινιστεί ότι το Χρέος Κεντρικής Διοίκησης αποτυπώνει το πραγματικό χρέος της χώρας, καθώς το Χρέος Γενικής Κυβέρνησης που λαμβάνουν υπόψη οργανισμοί όπως η Eurostat κ.α., δεν λαμβάνει υπόψη το λεγόμενο ενδοκυβερνητικό χρέος (ομόλογα που κατέχουν ασφαλιστικά ταμεία, δήμοι κ.α.). Το Χρέος Γενικής Κυβέρνησης διαμορφώθηκε στα 358,3 δισ. ευρώ στα τέλη Μαρτίου.

Ενώ λοιπόν το πραγματικό χρέος της χώρας κινείται άνω των 400 δισ. ευρώ, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναμένεται την προσεχή Τρίτη να εισηγηθεί στους υπουργούς Οικονομικών αυστηρότερη εποπτεία για την Ελλάδα και άλλες υπερχρεωμένες χώρες, παρότι θα παραταθεί για ένα ακόμη χρόνο η αναστολή των γενικών κανόνων για το έλλειμμα και το χρέος, όπως αναφέρει το Politico σε δημοσίευμά του.

Ο αρμόδιος επίτροπος Οικονομίας, Πάολο Τζεντιλόνι, έριξε προειδοποιητικές… «βολές» δηλώνοντας ότι η Ελλάδα και όλα τα άλλα κράτη – μέλη με υψηλό χρέος θα πρέπει να δείξουν μεγάλη προσοχή στη μείωση του χρέους.   

Μέσα σε όλα αυτά, όπως έγραψε προχθές το FoP, οι ελληνικές τράπεζες ρισκάρουν ξανά με τα κρατικά ομόλογα ανεβάζοντας την έκθεσή τους σε αυτά κατά 11,9 δισ. ευρώ την τελευταία διετία (+72%), η οποία φτάνει πλέον τα 28,3 δισ. ευρώ, που αντιστοιχεί στο 9,5% του ενεργητικού τους.

Στο ενδεχόμενο μίας νέας κρίσης του ελληνικού χρέους, η έκθεση αυτή ενδέχεται να προκαλέσει τεράστιες ζημιές στις τράπεζες, όπως έγινε προ δεκαετίας, και να τεθεί πάλι θέμα «διάσωσής» τους.

Τέλος, οι αμερικανικών συμφερόντων χρηματοπιστωτικοί οίκοι DBRS και S&P αναβάθμισαν πρόσφατα την ελληνική οικονομία, αγνοώντας επιδεικτικά ότι το πραγματικό χρέος της χώρας ξεπερνά τα 400 δισ. ευρώ, δημιουργώντας προσδοκίες –πιθανότατα για γεωπολιτικούς λόγους- ότι η χώρα θα αποκτήσει το 2023 την λεγόμενη επενδυτική βαθμίδα που θα καθιστά τα ελληνικά ομόλογα περιουσιακά στοιχεία «υψηλής αξιολόγησης».   

www.freedomofpress.gr

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.


*