
Την ώρα που οι πολίτες δεν ξέρουν ακόμη αν και πόσο θα αποζημιωθούν από την απάτη της ρήτρας αναπροσαρμογής στους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος, προκύπτει ότι διυλιστήρια και… κυβέρνηση παίζουν άγριο κερδοσκοπικό παιχνίδι εις βάρος των καταναλωτών με τα καύσιμα, με ελέγχους – κοροϊδία από το υπουργείο Ανάπτυξης καθώς η μέση τιμή της βενζίνης καλπάζει πλέον προς τα 2,5 ευρώ το λίτρο.
Αφενός τα οικονομικά αποτελέσματα σε ΕΛΠΕ και Μότορ Όιλ δείχνουν αύξηση λειτουργικών κερδών κατά 112%, στα 819 εκατ. ευρώ το α’ τρίμηνο του 2022 έναντι 387 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι.
Κι ενώ μιλάμε για περιθώρια κέρδους ρεκόρ, λόγω των χαμηλών τιμών κτήσης αποθεμάτων, ο υπουργός Ανάπτυξης Α. Γεωργιάδης έστησε στις 17 Μαΐου «σόου» με επίσκεψή του στα διυλιστήρια στον Ασπρόπυργο (ΕΛΠΕ) και στους Αγίους Θεοδώρους (Μότορ Όιλ), μαζί με κλιμάκιο, για διενέργεια ελέγχων κατά της «αθέμιτης κερδοφορίας», η οποία περιελάμβανε μεταξύ άλλων και… σύσκεψη (!) με τους επικεφαλής των ελεγχόμενων εταιρειών.
Τονίζουμε την ημερομηνία των επισκέψεων – «ελέγχων» Γεωργιάδη , διότι ειδικά σε ότι αφορά τα ΕΛΠΕ, τα στοιχεία που έδειχναν αύξηση λειτουργικών κερδών 99% στην εταιρεία ήταν γνωστά από τις 12 Μαΐου, δηλαδή πέντε ημέρες πριν την επίσκεψη του υπουργού (σ.σ. της Μότορ Όιλ ανακοινώθηκαν 6 Ιουνίου και έδειχναν αύξηση 146%).
Στην σχετική ανακοίνωση του υπουργείου δεν υπήρξε αναφορά στα αποτελέσματα των… ελέγχων στα διυλιστήρια. Ωστόσο, τρεις μέρες μετά (20/5) το υπουργείο ανακοίνωσε την επιβολή προστίμων 15.000 ευρώ σε τρία πρατήρια καυσίμων…. Προφανώς στα διυλιστήρια ήταν όλα «στην πένα».

Λίγες ημέρες αργότερα (24/5) ο Α. Γεωργιάδης δήλωνε ότι “στα διυλιστήρια θα είναι πιο σύνθετος ο έλεγχος γιατί είναι μεγάλος ο όγκος των στοιχείων”. Έως σήμερα (16/6) ουδέν νεότερον.
Να σημειωθεί ότι λογιστικά, ακόμη και στα λεγόμενα “συγκρίσιμα” λειτουργικά κέρδη, εκείνα από τα οποία αφαιρείται η επίπτωση των διεθνών τιμών που σχετίζεται με τις τιμές κτήσης των αποθεμάτων, η αύξηση είναι της τάξης του 100% από τα 144 στα 288 εκατ. ευρώ! Οι μελλοντικές τιμές κτήσης σε μια χώρα που οι εφοπλιστές της μεταφέρουν ρωσικό πετρέλαιο, θα πρέπει να αποτελουν αντικείμενο έρευνας…
Αφετέρου, απέναντι σε οποιαδήποτε οικονομική λογική, η κυβέρνηση δεν μειώνει το ΦΠΑ στην τιμή της βενζίνης προκειμένου να δώσει μία «ανάσα» στην οικονομία και να περιορίσει τα απανωτά ρεκόρ στον πληθωρισμό.
Αυτή τη στιγμή το κράτος εισπράττει διπλάσιο ΦΠΑ σε σχέση με την περίοδο που η τιμή της βενζίνης ήταν στα 1,65 ευρώ το λίτρο: Σύμφωνα με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Βενζινοπωλών, τα πρατήρια απέδιδαν ΦΠΑ 12 λεπτά ανά λίτρο και σήμερα αποδίδουν 25 λεπτά.
Η ενίσχυση των φορολογικών εσόδων είναι δεδομένη, αλλά μεσομακροπρόθεσμα θα προκαλέσει ζημιά στην οικονομία, καθώς τα νοικοκυριά θα περιορίζουν διαρκώς την κατανάλωση λόγω των ανατιμήσεων και πολλές μικρές επιχειρήσεις αναμένεται να κλείσουν.
Βέβαια, από τη στιγμή που η κυβέρνηση της ΝΔ δείχνει τόσο απρόθυμη να μειώσει το ΦΠΑ στη βενζίνη απέναντι –επαναλαμβάνουμε- σε κάθε οικονομική λογική (σ.σ. επιμένουμε στο ΦΠΑ και όχι στον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης, καθώς ο δεύτερος είναι σταθερός στα 70 λεπτά ανά λίτρο και δεν συμπαρασύρεται από το διεθνές κερδοσκοπικό παιχνίδι με τις τιμές του πετρελαίου), το «στραγγάλισμα» των μικρών και μεσαίων ίσως να είναι και ο απώτερος σκοπός της, δηλαδή να εκτελέσει το –ξεχασμένο από πολλούς πλέον- «σχέδιο Πισσαρίδη» που έβλεπε σαν πρόβλημα τις πολλές μικρές επιχειρήσεις στην ελληνική οικονομία.
Διότι η κυβερνητική εμμονή έρχεται σε αντίθεση με τους πολιτικές των μεγάλων ευρωπαϊκών κρατών (Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία, Ισπανία) που έχουν προχωρήσει ήδη στη μείωση φόρων. Ενδεικτικά δε αναφέρουμε ότι το λίτρο στη Γερμανία πωλείται προς 1,80 ευρώ.
www.freedomofpress.gr
Κάντε το πρώτο σχόλιο