
«Το όνειρο του Μικρού Ουρανού» της Άσπας Κωνσταντινίδου είναι ένα «υπεριστορικό αφήγημα», όπως αναγράφεται στο εξώφυλλό του, το οποίο κυκλοφορεί από τις «Εκδόσεις Αχαρακτήριστες».
Η συγγραφέας γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη, μεγάλωσε και σπούδασε στην Αθήνα, Νομικά στη Νομική Σχολή του ΕΚΠΑ και σκηνοθεσία στη σχολή Σταυράκου. Ασκεί μάχιμη δικηγορία.
Μια σύντομη παρουσίαση
Το “ Όνειρο του μικρού Ουρανού” είναι αχαρακτήριστο ως είδος, φέρον ίσως, την χαρακτηριστική των ονείρων απροσδιοριστία. Ελαφρύ και πυκνό, παραμυθένιο και ιστορικά γειωμένο, επιχειρεί να αφηγηθεί την Οδύσσεια της ανθρώπινης ύπαρξης προς την επανεύρεση του σκοπού της. Σε αυτό το πλαίσιο ξεναγούμαστε στην ιστορία Ουρανού και Γης, Φύσης και Ανθρώπου, με τη ματιά ενός όντος γεννημένου στη ρωγμή μύθου και ιστορίας: του Ηλία του Φοινικαετού.
Εκτυλίσσεται σε τέσσερα κεφάλαια:
Στο 1ο και το 2ο διαδραματίζεται ένα παράξενο όνειρο που μοιράζονται από κοινού δυο κορίτσια σε ένα κυκλαδίτικο ακρογιάλι. Ονειρεύονται μιαπαραδεισένια εποχή, και τα γεγονότα που οδήγησαν στη μεγάλη κοσμοχαλασιά που την ακολούθησε.
Στο τρίτο γίνεται η γνωριμία με τον ήρωα, τον φοινικαετό, και μέσω αυτού, με τον μέντοράτου, τον Ερμή τον Τρισμέγιστο. Εδώ ξεκινά το ταξίδι, στα επάνω όπως και στα κάτω: Τραβώντας προς την ηρωική εποχή, περιδιαβάζουμε τον ουράνιο θόλο και τους αστερισμούς του, για να φτάσουμε στα γεννητούρια του Χρόνου΄ σε ένα ολοένα διευρυνόμενο auditorium παρακολουθούμε, σαν σε συναυλία, τη Μεγάλη Έκρηξη. Η διεξοδική παρουσίαση του έργου του Ερμή, στα ανθρώπινα, μας γνωρίζει την “Εποχή της Ανάγνωσης” που διέλυσε μια μακραίωνη κατάσταση Απόγνωσης και προετοίμασε την “Εποχή της Επίγνωσης”. Σε ένα υποκεφάλαιο εδώ (“η διαχρονική επιρροή του Ερμή”) διατρέχουμε την ιστορία ως τις μέρες μας -όπου και γνωριζόμαστε με το φάντασμα της ελευθερίας, κυβερνήτη του καιρού μας και την ανάπτυξη της νέας ειδωλολατρείας που εγκαθιστά το “σύστημα της των πάντων εκμετάλλευσης”, ο καπιταλισμός.
Στο τέταρτο, κάνοντας μια γενναία στάση στον καιρό των ηρώων, ως αφετηρία της οικουμενικής μνήμης, εντρυφούμε στα κατά τον Ησίοδο ανθρώπινα γένη και το μυστήριο τερέτισμα της Ελπίδας. Στον επίλογο καταδεικνύεται το μοιραίο του θριάμβου των δυνάμεων της ζωής κατά την τελική επίθεση των θανατολάγνων στρατιών που θα εξαπολύσει το φάντασμα της ελευθερίας.
Όπως αναφέρεται στα προλεγόμενα της έκδοσης, αφορμή και αφετηρία, ουσιαστικά, του ταξιδιού υπήρξε το ερώτημα πώς και γιατί κάθε αγαθός, απελευθερωτικός της ανθρωπότητας σκοπός, εκτρέπεται στην πορεία του και, εκπίπτοντας, παραμορφώνεται σε σκοπό χειραγώγησης και υποδούλωσής της.
Χάρη στον “υπερμυθικό” (κατά αναλογία προς το υπερρεαλιστικό) οδηγό μας, μεταξύ άλλων:
- Μέσα από τον μύθο και τη γραφή, την ιστορία και την προϊστορία καί ενάντια στην κρατούσα από τον Καπιταλισμό άποψη περί προόδου της ανθρωπότητας, καταδεικνύεται η πτωτική φορά της. Και ακόμη, η αδυναμία ανάκαμψής της, – παρ’ όλες τις γενναίες, συνυφασμένες με την ανθρώπινη φύση, απόπειρες ανάσχεσής της..
- Επισημαίνεται η πνευματική προέλευση του κόσμου, πλασμένου με διάθεση ζωής, συγκροτημένου, παλλόμενου και ορισμένου από διάθεση προς ελευθερία και συναίσθηση συνάμα.
- Προβάλλει η Ανάσταση του Θεού ως ιστορική αναγκαιότητα.
Ακόμη, στο πλαίσιο του ταξιδιού εκτίθενται έννοιες όπως:
Ο Λόγος Δημιουργός (Θεός Λόγος και ανθρώπινος λόγος), ο Χρόνος, η ιδανική κοινωνία ως προϋπόθεση της Δημιουργίας, η γένεση της Εξουσίας και πώς ξορκίζει τον αρχέγονο φόβο της προς την αληθινή ζωή΄ η διττότητα του φυσικού κόσμου, η ενότητα ψυχής και σώματος, ονείρου και πραγματικότητας, κοινωνίας και φύσης, η σχέση αστρικού και ονειρικού κόσμου, η ιδέα ενός σύμπαντος – εργαστηρίου αναπαραγωγής βιοενέργειαςκά.
Τέλος, ας σημειωθεί ότι το “παραμυθένιο” ύφος του κειμένου (ιδιαίτερα στο α΄κεφάλαιο), δεν προδιαθέτει για την πυκνότητά του, οπότε μάλλον χρειάζεται και μια δεύτερη ανάγνωση.
Εν ολίγοις το έργο θέλει μια ησυχία για να διαβαστεί, ίσως λοιπόν θα μπορούσε να καταχωριστεί ως ιδιαίτερο είδος, “Αμμάτο και Ροκ” -αναγνώσιμο στην άμμο, σε βότσαλα και βραχάκια.
————————-
Στο δεύτερο μέρος του Ονείρου του μικρού Ουρανού, σε προσεχή τόμο, πραγματοποίεται ταξίδι στην προϊστορική Μεσόγειο και τους αιθέρες της (με εκτενή στάση σε Αίγυπτο, Παλαιστίνη, Κρήτη και τις νησιωτικές κοινότητες του Αιγαίου). Προσεγγίζουμε την ιστορική εποχή, γνωριζόμαστε με ξεχασμένες έννοιες, ενώ αναπτύσσονται περαιτέρω και θέματα που αναφέρονται στο παρόν βιβλίο. Καλύπτει την “Εποχή της Ανάγνωσης” δηλαδή.
Κεντρική διάθεση: βιβλιοπωλείο Αλφειός Alfeiosbooks.com Χαριλάου Τρικούπη 22, Αθήνα τηλ. 210 3623092 ( αποστέλλεται σε όλη την Ελλάδα). Επίσης: Θεσσαλονίκη: βιβλιοπωλείο Belleville, Φιλίππου 80-82 Πλ. Ναυαρίνου. Πάτρα: Biβλιοπ. Νουβώ, Καραϊσκάκη 146, Χανιά: Terra Verde, Χατζημιχάλη Νταλιάνη 5.
www.freedomofpress.gr
Κάντε το πρώτο σχόλιο