Για τον Γιάννη Μιχαηλίδη

Ο νόμος 3904 του 2010, βάσει του οποίου δόθηκε ανασταλτικός χαρακτήρας στην έφεση του Δ. Λιγνάδη, συντάχθηκε και ψηφίστηκε επί κυβερνήσεως Γεωργίου Παπανδρέου, έξι σχεδόν μήνες μετά την προσφυγή της χώρας στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Ένας νόμος από τον οποίο… «ευεργετήθηκαν» δεκάδες εμπλεκόμενοι σε οικονομικά σκάνδαλα που προκάλεσαν ζημιές πολλών δισ. ευρώ στον ελληνικό λαό, ένας νόμος «κομμένος και ραμμένος» για τις ανάγκες της οικονομικής ελίτ του τόπου, η οποία επ’ ουδενί δεν έπρεπε να καταλήξει πίσω από τα σίδερα της φυλακής.   

Ένας νόμος στον οποίο έμμεσα αναφέρθηκε πριν λίγες ημέρες η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Αικ. Σακελλαροπούλου, λέγοντας ότι «η δικαιοσύνη δεν απονέμεται με βάση το κοινό περί δικαίου αίσθημα, αλλά σύμφωνα με το Σύνταγμα και τους νόμους».

Ποιους νόμους, είναι το ερώτημα κυρία Σακελλαροπούλου: Τους «κομμένους και ραμμένους» από τη διαπλοκή πολιτικών – μεγαλοεπιχειρηματιών?

Έτσι, φτάσαμε μετά το 2010 να ακούμε για υποθέσεις μεγάλων οικονομικών σκανδάλων, καταδίκες 20 και 30 ετών με… αναστολή!

Ενδεικτικά αναφέρουμε το σκάνδαλο των «δομημένων ομολόγων». Τον Μάιο του 2014 το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων της Αθήνας επιβάλλει βαριές –υποτίθεται- ποινές στους βασικούς «πρωταγωνιστές» της υπόθεσης του ομολόγου των 280 εκατ. ευρώ, το οποίο υπερκοστολογημένο κατέληξε σε ασφαλιστικά ταμεία.

Μετά, όμως, από σχετικό αίτημα για αναστολή εκτέλεσης ποινής, βασισμένο στον 3904/2010, οι 13 κατηγορούμενοι αφέθηκαν ελεύθεροι με την καταβολή εγγύησης, παρά τις βαρύτατες ποινές για τους:

-Αγάπιο Σημαιοφορίδη, πρώην πρόεδρο του ΤΑΥΠΕΔ , κάθειρξη 30 ετών , κατά συγχώνευση 20

-Παναγιώρα Καραδήμα πρώην διευθύντρια του ΤΕΑΔΥ, κάθειρξη 30 ετών, κατά συγχώνευση 20

-Παναγιωτη Δεμέστιχα, πρώην πρόεδρος του ΤΕΑΥΦΕ , κάθειρξη 30 ετών , κατά συγχώνευση 20

-Γεράσιμο Κονιδάρη, πρώην υπεύθυνος του ΤΣΕΥΠ, κάθειρξη 30 ετών , κατά συγχώνευση 20 χρόνια

-Κωνσταντίνο Χρηστίδη, πρώην πρόεδρος του ΤΕΑΚΟΠΑ, κάθειρξη 30 ετών , κατά συγχώνευση 20

-Γιώργο Αποστολίδη, της χρηματιστηριακής εταιρίας Ακρόπολις, κάθειρξη 43 ετών, εκτιτέα τα 25 χρόνια

-Θεόδωρο Πρινιωτάκη, εταιρία Ακρόπολις, κάθειρξη 43 ετών , εκτιτέα τα 25 χρόνια

-Γιώργο Παπαμαρκάκη, εταιρία ΝΑΜ, κάθειρξη 35 ετών , εκτιτέα τα 25

-Χαρ. Αδαμόπουλο, της εταιρίας J.P Morgan , κάθειρξη 30 ετών , εκτιτέα τα 25

-Αβραάμ Σαββίδη, J.PMorgan, κάθειρξη 30 ετών , εκτιτέα τα 25

-Νικο Μπούγο, στέλεχος της Hyppovereinsbank , κάθειρξη 15 ετών

-Αγγελο και Δημήτρη Λιάτη, λογιστές, κάθειρξη 5 ετών

Τον Σεπτέμβριο του 2018 το Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων, όπου εκδικάστηκε η υπόθεση σε δεύτερο βαθμό, κηρύσσει αθώους τους κατηγορούμενους από τις βασικές κακουργηματικές κατηγορίες της απάτης, της απιστίας και της εγκληματικής οργάνωσης.

Μπορούμε να σημειώσουμε και άλλες περιπτώσεις όπου «μεγάλα» ονόματα καταδικάστηκαν σε πολυετείς καθείρξεις με αναστολή:

-Το 2018 ο εφοπλιστής Βίκτωρας Ρέστης καταδικάστηκε σε δεκαετή φυλάκιση με… αναστολή για υπόθεση καταπάτησης 300 στρεμμάτων στη Β’ Ζώνη του Υμηττού, στο Κορωπί.

-Το 2019 το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων της Αθήνας επέβαλλε 10ετή κάθειρξη με… αναστολή στον πρώην πρόεδρο του Ερυθρού Σταυρού Ανδρέα Μαρτίνη και τη σύζυγό του για το αδίκημα του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος από κοινού ύψους 3,1 εκατομμυρίων γερμανικών μάρκων.

Η κατηγορία σε βάρος του ζεύγους Μαρτίνη αφορά μίζα που φέρεται να έλαβε από το 1998 έως το 2003 για την υπογραφή σύμβασης του ιδρύματος «Ερρίκος Ντυνάν» με την γερμανική εταιρεία «Hospitalia International»,  για νοσοκομειακό και ξενοδοχειακό εξοπλισμό.

Από τον ίδιο νόμο ευεργετήθηκε, όμως, και ένας πρώην εισαγγελέας, ο Ιωάννης Διώτης, ο οποίος ήταν μάλιστα εκείνος που ανέκρινε τα συλληφθέντα μέλη της «17 Νοέμβρη».

-Το 2017 το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων καταδικάζει τον πρώην επικεφαλής του ΣΔΟΕ και πρώην εισαγγελέα Ι. Διώτη με φυλάκιση δέκα χρόνια με αναστολή για την υπόθεση της αποκαλούμενης λίστας Λαγκάρντ, την οποία χειρίστηκε. Tο δικαστήριο τον έκρινε ένοχο, επειδή δεν αξιοποίησε, σύμφωνα με την απόφαση, τα στοιχεία που περιελάμβανε η λίστα των Ελλήνων καταθετών στην τράπεζα HSBC της Γενεύης, αναγνωρίζοντας πως οι ενέργειές του έγιναν για να μην ελεγχθούν τα πρόσωπα της λίστας.

Και σήμερα, στο 2022, βλέπουμε μετά από τους επιχειρηματίες και τους (πρώην) δικαστικούς να ευεργετείται με αναστολή ο Δ. Λιγνάδης με 12ετή φυλάκιση για το βαρύτατο αδίκημα του βιασμού ανηλίκων!

Τώρα, ίσως κάποιοι αναρωτηθούν: μα καλά, δεν μένουν εκτός φυλακής όλοι όσοι καταδικάζονται σε πρώτο βαθμό. Κάποιοι μπαίνουν «μέσα».

Πράγματι, αυτό ισχύει, διότι ο νόμος του 2010, όπως αναφέραμε σε πρόσφατο δημοσίευμά μας, αφήνει τη δυνατότητα στο δικαστήριο να κρίνει διαφορετικά για ποινές άνω των τριών ετών.

Και υπό αυτή την έννοια, προκύπτει ότι τελικά οι ταξικές διακρίσεις, το τελευταίο «κέντημα» στην «κοπτοραπτική» της εξουσίας είναι αποκλειστικά ευθύνη των δικαστών (σ.σ. προφανώς υπήρχαν και υπάρχουν κάποιες εξαιρέσεις).

Είναι, λοιπόν, γεγονός στο ελληνικό, κατ’ ευφημισμό, «Κράτος Δικαίου» ότι η Δικαιοσύνη είναι σαν το φίδι και δαγκώνει μόνο τους «ξυπόλητους».

Όπως συμβαίνει τώρα με τον αναρχικό Γ. Μιχαηλίδη, που ενώ δικαιούται να αποφυλακιστεί έχοντας εκτίσει τα 3/5 της ποινής του, οι δικαστές αποφασίζουν να μείνει «μέσα»…  ενώ η ζωή του κινδυνεύει καθώς έχει συμπληρώσει 67 μέρες απεργίας πείνας.

Το αν ο Μιχαηλίδης έχει βλάψει και ζημιώσει τον ελληνικό λαό και ανθρώπους μεμονωμένα περισσότερο από τους προαναφερθέντες – καταδικασθέντες με αναστολή, ας το απαντήσει ο καθένας μόνος του.

www.freedomofpress.gr

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.


*