Ποιοι δημοσιογράφοι έχουν ερευνήσει τραπεζικά σκάνδαλα και τους έχει παρακολουθήσει η ΕΥΠ

Στην παρακολούθηση του δημοσιογράφου – οικονομικού συντάκτη, Θανάση Κουκάκη, από την ΕΥΠ το 2020 και το Predator το 2021, υπάρχει μία «σύμπτωση» που θα μπορούσε ενδεχομένως να είναι η… συνέχεια σε ένα «γαϊτανάκι» παρακολουθήσεων από το 2011 έως σήμερα.

Στο «στόχαστρο» η δημοσιογραφική έρευνα για τραπεζικά σκάνδαλα και κυρίως εκείνων της Τράπεζα Πειραιώς που είδαν το φως της δημοσιότητας από Έλληνες ρεπόρτερ σε μεγάλα μέσα ενημέρωσης του εξωτερικού, όπως το Reuters και οι Financial Times.

Η σειρά των γεγονότων είναι τέτοια που, αν μη τι άλλο, φαντάζει «στάχτη στα μάτια» και φαιδρός ο ισχυρισμός του μέχρι πρότινος διοικητή της ΕΥΠ, Π. Κοντολέων, στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής ότι η παρακολούθηση Κουκάκη έγινε «κατόπιν αιτήματος ξένων υπηρεσιών».

Τι να ήθελαν άραγε οι «ξένες υπηρεσίες» από έναν οικονομικό συντάκτη?

Και από πότε τα συμφέροντα διωκομένων μεγαλοτραπεζιτών αποτελούν «λόγο εθνικής ασφάλειας» και αιτιολογούν παρακολουθήσεις όπως αυτές των δημοσιογράφων Λεοντόπουλου, Γκρέι και Τέλλογλου που θα δείτε παρακάτω…

Το «νήμα» των αποκαλύψεων

Το Νοέμβριο του 2019 καταδικάστηκαν αμετάκλητα από το Εφετείο της Αθήνας σε δύο χρόνια φυλάκιση ο πρώην πράκτορας της ΕΥΠ Κώστας Αγγελάκης και ο συνεργάτης του Σοφοκλής Κουκουλίτσιος για ηθική αυτουργία στην πλαστογραφία αποδείξεων πληρωμής από την ΕΥΠ γνωστών δημοσιογράφων (Βασίλη Χήτου, Κώστα Βαξεβάνη, Ιωάννας Μάνδρου, Τάσου Τέλλογλου κ.α.).

Μαζί τους καταδικάστηκε για φυσική αυτουργία και η Μ.Ξ., η κατάθεση της οποίας, όμως, ήταν αυτή που οδήγησε σε αποκαλύψεις.

Η διαδικασία της δικαστικής έρευνας για τις πλαστές αποδείξεις της ΕΥΠ ξεκίνησε έπειτα από καταγγελία του Κώστα Βαξεβάνη στην εισαγγελία.

Όταν ο Κ. Βαξεβάνης κατέθετε στο δικαστήριο η πρόεδρος τον ρώτησε πώς έκρινε ότι η Μ.Ξ. ήταν αξιόπιστη.

Εκείνος ανέφερε τότε μεταξύ άλλων: «Ακόμη μια επιβεβαίωση που την κατέστησε αξιόπιστη ήταν τα όσα μας είπε για την επιχείρηση που είχε οργανωθεί. Πως θα έμπαιναν στο γραφείο στο Reuters του Νικόλα Λεοντόπουλου για να του πάρουν το laptop κάτι το οποίο έγινε και το ήξερε μόνο το Reuters, που δεν το είχε δημοσιοποιήσει και ο δημοσιογράφος. Έτσι έγινε αξιόπιστη».

Να σημειώσουμε ότι ο δημοσιογράφος Νικόλας Λεοντόπουλος συμμετέχει σήμερα στην ομάδα του Reporters United που έκανε τις μεγάλες αποκαλύψεις για την εμπλοκή του Μαξίμου στην παρακολούθηση του Θανάση Κουκάκη.

Επίσης, ο Κ. Βαξεβάνης είχε αναφέρει στο δικαστήριο ότι η πλαστή απόδειξη πληρωμής από την ΕΥΠ αναρτήθηκε στο μπλογκ fimotro του Γιάννη Παπαγιάννη όταν επρόκειτο να βγει στα περίπτερα το τεύχος του περιοδικού του (Hot Doc) με αποκαλύψεις για τις τράπεζες (σ.σ. οι οποίες είχαν οδηγήσει σε διώξεις κατά του Αντρέα Βγενόπουλου της Marfin).

Αγούλου και Reuters

Οι Αγγελάκης και Κουκουλίτσιος εκείνη την περίοδο είχαν καταδικαστεί και για μία άλλη υπόθεση στο Εφετείο σε εξάμηνη φυλάκιση: για κατοχή και επεξεργασία προσωπικών δεδομένων τα οποία θα χρησιμοποιούσαν στη συνέχεια για να συκοφαντήσουν την πρώην διευθύντριά υποκαταστήματος της Τράπεζας Πειραιώς στη Ζάκυνθο , Αγγελική Αγούλου.

To 2011 είχε ξεκινήσει μεγάλη εισαγγελική έρευνα με αφορμή καταγγελίες της Α. Αγούλου αλλά και σχετικό δημοσίευμα του Reuters και συγκεκριμένα των δημοσιογράφων Στίβεν Γκρέι και Νικόλα Λεοντόπουλου. 

Η εισαγγελική έρευνα οδήγησε σε ένα πόρισμα 52 σελίδων για απάτες με μετοχές και ακίνητα στην Τράπεζα Πειραιώς που ζημίωσαν την τράπεζα με πολλά εκατομμύρια ευρώ και το 2018 ασκήθηκαν διώξεις για απιστία κατ’ εξακολούθηση σε βαθμό κακουργήματος κατά του πρώην προέδρου της Τράπεζας Πειραιώς Μ. Σάλλα, του πρώην αντιπροέδρου της Θεόδωρου Πανταλάκη και πολλών ακόμη μεγαλοστελεχών του πιστωτικού ιδρύματος.

Σύμφωνα με προστατευόμενο μάρτυρα ο οποίος εργαζόταν για τον πρώην πράκτορα της ΕΥΠ, ο Κωστας Αγγελάκης και ο Σοφοκλής Κουκουλίτσιος παρακολουθούσαν την Αγγελική Αγούλου και σχεδίαζαν να τοποθετήσουν  ναρκωτικά σε κατάστημα της οικογένειας της με στόχο να απαξιωθεί η τελευταία ως βασικός μάρτυρας στην υπόθεση που σχετιζόταν με την Τράπεζα Πειραιώς και τον πρώην επικεφαλής της, Μιχάλη Σάλλα.

Να σημειώσουμε επίσης πώς την περίοδο εκείνη, εκτός από την εισβολή στο γραφείο Λεοντόπουλου, είχαν υπάρξει και άλλα περιστατικά που έδειχναν ότι εκείνος, ο Γκρέι και ο Τέλλογλου παρακολουθούνταν: μία φωτογραφία των τριών τους τραβηγμένη από τηλεφακό είχε δημοσιευθεί σε πρωτοσέλιδο του Πρώτου Θέματος και σε διάφορα μπλογκ, ενώ είχαν πιάσει στα «πράσα» και άτομο που τους παρακολουθούσε σε συνάντηση που είχαν στο σαλόνι του ξενοδοχείου Electra Palace.  

Κουκάκης και Τράπεζα Πειραιώς

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Reporters United «ο Κουκάκης ερεύνησε σε βάθος την υπόθεση των συναλλαγών της Τράπεζας Πειραιώς με τον τραπεζίτη Μιχάλη Σάλλα, άλλοτε επικεφαλής της τράπεζας, και του επιχειρηματικού ομίλου Libra του εφοπλιστή Γιώργου Λογοθέτη. Η σειρά των σχετικών ρεπορτάζ, από τον Νοέμβριο του 2019 έως τον Φεβρουάριο του 2020, αποδεικνύει πώς αυτές οι συναλλαγές φέρονται να ζημίωσαν την τράπεζα (Financial Times 1.11.2019 & 14.11.2019, inside story 28.1.2020 & 21.2.2020).

Να επισημάνουμε ότι το ρεπορτάζ της 14/11/19 στους Financial Times, στο οποίο συμμετείχε ο Κουκάκης, ασκούσε κριτική στη νέα τότε κυβέρνηση Μητσοτάκη που νομοθέτησε αντίθετα με τις δεσμεύσεις της χώρας  για μάχη εναντίον της διαφθοράς και του «ξεπλύματος».

Συγκεκριμένα αναφερόταν σε τροποποίηση του ποινικού κώδικα που προέβλεπε ότι «άτομα που είναι ύποπτα για εγκληματική απάτη και νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες ανακτούν περιουσιακά στοιχεία που παγώνουν από το δικαστήριο, αν δεν τεθούν σε δίκη εντός 18 μηνών».

www.freedomofpress.gr

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.


*