Η ακρίβεια εξυπηρετεί την κυβέρνηση διότι εκτινάσσει το ΑΕΠ και μειώνει το χρέος!

Πριν προλάβει κάποιος να πει ότι ο τίτλος είναι αντιπολιτευτική προπαγάνδα, να επισημάνουμε ότι το θέμα το έχει αναδείξει ήδη από τον Ιούλιο η εφημερίδα Το Βήμα, ιδιοκτησίας Βαγγέλη Μαρινάκη, που ανέφερε τον πληθωρισμό ως «από μηχανής θεό»…

Αντιγράφουμε από ρεπορτάζ δημοσιευμένο στις 28/7/2022 με τίτλο «Το θαύμα της μείωσης του ελληνικού χρέους» και υπότιτλο «Πέφτει στο 157% του ΑΕΠ το 2023 – Η νέα εποχή του πληθωρισμού που θεωρείται πολιτικά πιο αποδεκτή λύση για τις κυβερνήσεις».

«Με «από μηχανής θεό» μάλλον τον πληθωρισμό που εκτινάχθηκε μετά και τον πόλεμο στην Ουκρανία, τη γεωπολιτική αβεβαιότητα και τη δυσλειτουργία στις αλυσίδες εφοδιασμού, οδηγώντας σε σπειροειδή αύξηση των τιμών των εμπορευμάτων και της ενέργειας που οδήγησε στα ύψη και το ονομαστικό ΑΕΠ, το δημόσιο χρέος της Ελλάδας ως ποσοστό του ΑΕΠ θα μειωθεί μέσα σε μόλις τρία χρόνια κατά σχεδόν 50 ποσοστιαίες μονάδες.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του γερμανικού οίκου αξιολόγησης Scope Ratings…… το δημόσιο χρέος της χώρας μας θα μειωθεί ταχύτερα από ό,τι αναμενόταν, λόγω κυρίως του υψηλού πληθωρισμού…..

Ειδικότερα, από το 206,3% του ΑΕΠ το 2020 θα βρεθεί στο 171,6% του ΑΕΠ εφέτος, δηλαδή κάτω από τα προ κορωνοϊού επίπεδα του 180,7% του ΑΕΠ που ήταν το 2019, για να υποχωρήσει στο 157% του ΑΕΠ το 2023…..

Αναλυτές της UBS επισημαίνουν πως ο πληθωρισμός, τον οποίο ο Milton Friedman αποκάλεσε ως «φορολογία χωρίς νομοθεσία», θα μπορούσε να αποτελέσει πολιτικά την πιο αποδεκτή (και βολική) λύση για τη μείωση του χρέους».

Σήμερα, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θόδωρος Σκυλακάκης, στο πλαίσιο της συζήτησης στη Διαρκή Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής για το προσχέδιο του Κρατικού Προϋπολογισμού του 2023, ανέφερε μεταξύ άλλων πως στο τέλος του 2022 η χώρα θα έχει χρέος στο 169% του ΑΕΠ, χαμηλότερα δηλαδή και από την εκτίμηση της Scope.

Να επισημάνουμε βέβαια, ότι μπορεί η ακρίβεια να εξυπηρετεί την κυβέρνηση προκειμένου να εμφανίζει υψηλότερο ρυθμό ανάπτυξης και χαμηλότερο το χρέος ως ποσοστό του ΑΕΠ, αλλά αυτό δεν σημαίνει μείωση του χρέους σε αξία: τον Ιούνιο του 2018 το χρέος υπολογιζόταν σε 345,4 δισ. ευρώ και τώρα βρίσκεται περίπου στα 355 δισ. ευρώ.  

Παράλληλα, οι ανατιμήσεις ευνοούν και τα φορολογικά έσοδα που στο πρώτο 9μηνο του 2022 παρουσίασαν υπέρβαση κατά 5 δισ. ευρώ έναντι του προϋπολογισμού.

Όλα τα παραπάνω εξηγούν γιατί η κυβέρνηση δεν έχει καμία απολύτως πρόθεση να παρέμβει προκειμένου να υπάρξει συγκράτηση στις τιμές των αγαθών, ώστε να ανακοπεί το κύμα ακρίβειας και να συγκρατηθεί ο πληθωρισμός.

www.freedomofpress.gr

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.


*