
Την Πέμπτη 19 Ιουνίου 1997 βρίσκεται νεκρός στον Έβρο ο στρατιώτης Σπύρος Ρωμιόπουλος που υπηρετούσε τη θητεία του σε στρατόπεδο της περιοχής.
Ο Σπύρος πέθανε από πνευμονικό οίδημα και εγκεφαλικό επεισόδιο αποφαίνεται στην Αλεξανδρούπολη η ιατροδικαστής Ελένη Ζαγγελίδου. Η σορός του μεταφέρεται στη Νέα Λάμψακο, όπου διέμενε η οικογένειά του, με τιμητικό άγημα.
Το φέρετρο το ανοίγει ο πατέρας για να αποχαιρετήσει το σπλάχνο του. Ο Σπύρος είναι χτυπημένος, αυτό φαίνεται αμέσως. Το ότι λείπουν από το “σπλάχνο” του τα σπλάχνα θα φανεί αργότερα, όταν οι ιατροδικαστές Ε. Νόνας και Φ. Κουτσάφτης θα τελειώσουν τη δεύτερη ιατροδικαστική εξέταση και θα πουν απερίφραστα: “Διαπιστώθηκαν ευρήματα τα οποία συνηγορούν υπέρ του βίαιου θανάτου, συνιστάμενα σε ασφυξία που προήλθε από κακώσεις λόγω συμπίεσης του τραχήλου”.
Η ιατροδικαστής Ζαγγελίδου δεν ανέφερε ούτε έναν μώλωπα στην έκθεσή της.
Διεξάγεται και τρίτη νεκροψία από έξι ιατροδικαστές. «Ο επίτιμος προϊστάμενος της ιατροδικαστικής υπηρεσίας Π. Γιαμαρέλλος, μιλά για δολοφονία ιδιαζόντως απεχθή» γράφει ο Ριζοσπάστης, επιβεβαιώνοντας τους Νόνα και Κουτσαύτη για τον στραγγαλισμό.
Ο εγκληματολόγος Γιάννης Πανούσης δήλωνε εκείνη την περίοδο στο Βήμα: «Τα λάθη είναι ανθρώπινα και στους επιστήμονες. Τίποτα δεν αποκλείεται. Κάποιος από τους δύο μπορεί να έχει κάνει το λάθος». Η διεθνής πρακτική, όμως, ένα διδάσκει: «Συνήθως οι αναξιόπιστες ιατροδικαστικές εκθέσεις χρησιμοποιούνται για να συγκαλυφθούν εγκλήματα· να κουκουλωθούν αξιόποινες πράξεις. Ποτέ με ιατροδικαστική έκθεση δεν γεννήθηκε από σκοπιμότητα ένας φόνος!».
Το ελληνικό κράτος είδε «ανθρώπινο λάθος» -καθ’ όπως φαίνεται- στην περίπτωση της Ελένης Ζαγγελίδου, η οποία σήμερα είναι προϊσταμένη στην Ιατροδικαστική Υπηρεσία Θεσσαλονίκης και πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Ιατροδικαστικής.
Η περίπτωση Μάγγου
Στην περίπτωση του Βασίλη Μάγγου, το αν υπήρχε ευθεία σύνδεση του θανάτου του με τον τραυματισμό του από αστυνομικές δυνάμεις (επτά κατάγματα στα πλευρά και επηρεασμένα ζωτικά όργανα όπως το συκώτι και η σπλήνα), θα το απαντούσε η Ιατροδικαστική Υπηρεσία της Θεσσαλονίκης, όπου μεταφέρθηκε η σορός του στις 14 Ιουλίου 2020, παρά την έκκληση των γονέων στον εισαγγελέα υπηρεσίας Βόλου να μεταφερθεί στην ιατροδικαστική υπηρεσία της Λάρισας.
«Ο εισαγγελέας μας απάντησε πως ναι, έχουμε λόγο ως οικογένεια, αλλά η απόφαση έχει ληφθεί. Ποιος πήρε την απόφαση ρωτήσαμε; Μας κοιτούσε ο εισαγγελέας χωρίς να μιλάει. Δεχτήκατε πιέσεις του είπα. Μας κοιτούσε και δεν μιλούσε, ομολογώντας με τον τρόπο του ότι δεν μπορούσε να αλλάξει την απόφαση» κατήγγειλε ο πατέρας του Βασίλη, Γιάννης Μάγγος στο Tvxs, το ίδιο απόγευμα (Δευτέρα 14/7).
Μάλιστα, ο ίδιος είπε στον εισαγγελέα ότι η οικογένεια ρώτησε και έμαθε ότι θα υπήρχε ιατροδικαστής στη Λάρισα την Πέμπτη 17/7. «Μετά μάθαμε, ότι άλλαξαν τα δεδομένα και στη Λάρισα δεν θα έχει ιατροδικαστή για τις επόμενες 15 ημέρες! Σε ποιον να έχω εμπιστοσύνη λοιπόν;», αναρωτιόταν ο πατέρας.
Η νεκροψία-νεκροτομή ολοκληρώθηκε το μεσημέρι της Τρίτης 15 Ιουλίου. Η ιατροδικαστής Ελένη Καλύβα πραγματοποίησε τη νεκροτομή παρουσία Εισαγγελέα αλλά και παρουσία τεχνικού συμβούλου της οικογένειας. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, ο θάνατος του 26χρονου Βασίλη Μάγγου αποδόθηκε σε οξύ πνευμονικό οίδημα, που δεν συνδεόταν με τα χτυπήματα από τους αστυνομικούς.
Στις 16/7/2020 ο Γιάννης Μάγγος σε ανάρτησή του στο facebook γράφει μεταξύ άλλων: «Η σκηνή του ξυλοδαρμού υπάρχει σε βίντεο που το είδε όλος ο κόσμος. Γεγονός (μη αποδεικνυόμενο ιατροδικαστικά) είναι ότι μετά τον ξυλοδαρμό, αλλά και τους εξευτελισμούς που υπέστη στο κρατητήριο, κατέρρευσε η ψυχική του υγεία, που μοιραία επηρέασε τις αποφάσεις για τη ζωή του».
Να σημειώσουμε ότι μετά τη νεκροψία και οι τοξικολογικές εξετάσεις έδειξαν οξύ πνευμονικό οίδημα, το οποίο προκλήθηκε από υπερβολική δόση νόμιμων και παράνομων ουσιών.
Ένα χρόνο μετά το θάνατο του Βασίλη Μάγγου, στις 13 Ιουλίου 2021, η κατάληψη Terra Incognita πραγματοποίησε παρέμβαση στις εγκαταστάσεις της Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας Θεσσαλονίκης. «Η συγκεκριμένη υπηρεσία είναι υπεύθυνη για την απαγωγή του νεκρού σώματος του Βασίλη από την αντίστοιχη υπηρεσία Λάρισας, χωρίς να ενημερωθούν οι γονείς και το περιβάλλον του…», ανέφερε η αναρχική ομάδα, μεταξύ άλλων, σε ανακοίνωσή της.
Αμφισβήτηση και από την πλευρά της Γ. Μπίκα
Ο Δημήτρης Γαλεντέρης, τεχνικός σύμβουλος της 24χρονης Γεωργίας Μπίκα που είχε καταγγείλει βιασμό την Πρωτοχρονιά του 2022 σε σουίτα ξενοδοχείου της Θεσσαλονίκης, έθεσε υπό αμφισβήτηση τα αποτελέσματα των τοξικολογικών εξετάσεων σε σχέση με την ποσότητα αλκοόλ που είχε καταναλώσει η καταγγέλλουσα.
Ο ίδιος, μιλώντας στο ThessToday.gr τον περασμένο Ιούνιο, έκανε λόγο για «δικαίωση» της Γεωργίας και υπογράμμισε ότι οι Γάλλοι επιστήμονες εκθέτουν ανεπανόρθωτα τον ιατροδικαστή Ράικο που ανέλαβε την εξέταση των δειγμάτων σε ελβετικό εργαστήριο που συνεργάζεται με το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.
«Σύμφωνα με τους γάλλους επιστήμονες, η χρήση της φόρμουλας που χρησιμοποιεί ο ιατροδικαστής Ράικος δεν είναι ακριβής και απλά χρησιμοποιήθηκε ένας σύντομος τρόπος για να εξηγήσει στους οδηγούς ποιος είναι ο ελάχιστος χρόνος που απαιτείται να περιμένουν για να ξαναπιάσουν… τιμόνι» ανέφερε ο ίδιος.
«Από τα πρώτα αποτελέσματα των τοξικολογικών εξετάσεων είχε αποκαλυφθεί ότι η κατανάλωση αλκοόλ ήταν σε υψηλά επίπεδα, το οποίο επαληθεύεται από την ανάλυση των Γάλλων και από το οποίο όπως προκύπτει, θέτει τη Γεωργία Μπίκα σε κατάσταση βαριάς μέθης, όταν αναφέρεται ότι έλαβε χώρα η καταγγελλόμενη πράξη,…… απουσία κάθε ικανότητας συναίνεσης και αντίδρασης και φυσικά τεράστια πιθανότητα αμνησίας» επεσήμανε ο Δ. Γαλεντέρης.
Πριν σχεδόν ένα μήνα, στις 22 Σεπτεμβρίου 2022, έγινε γνωστό ότι ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Αχιλλέας Ζήσης δεν έκανε δεκτό το αίτημα αναίρεσης κατά του απαλλακτικού βουλεύματος που είχε εκδοθεί και με το οποίο έληγε κάθε ποινική ευθύνη των κατηγορουμένων και ο δικηγόρος της Γεωργίας Μπίκα δήλωσε ότι η εντολέας του σκοπεύει να προσφύγει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου.
www.freedomofpress.gr
Κάντε το πρώτο σχόλιο