
Αύριο Τρίτη 31 Ιανουαρίου 2023 αναμένεται η απόφαση του Τριμελούς Εφετείου Αθηνών για το σκέλος που αφορά τα πλημμελήματα (δωροδοκία κ.α.) της εγκληματικής οργάνωσης που αποτελείτο από υψηλόβαθμους αξιωματικούς της ΕΛΑΣ, δικηγόρους και ανθρώπους της «νύχτας» και το οποίο αποκόμιζε περί το ένα εκατομμύριο ευρώ μηνιαίως από παροχή «προστασίας» σε οίκους ανοχής, παράνομα καζίνο και χαρτοπαικτικές λέσχες.
Η πρόταση του εισαγγελέα είναι απαλλακτική και για τους 17 κατηγορούμενους λόγω αμφιβολιών, ενώ από τις 22 Σεπτεμβρίου 2022 έχουν ασκηθεί διώξεις και για τα κακουργήματα που αφορούν την ίδια υπόθεση (εγκληματική οργάνωση, εκβίαση κ.α.).
Ωστόσο, οι χθεσινές αποκαλύψεις της εφημερίδας το «Βήμα της Κυριακής» για τις σχέσεις αξιωματικών της ΕΛΑΣ με τον υπόκοσμο, προσθέτουν νέα δεδομένα για την υπόθεση που εκδικάζεται στο Εφετείο από τον περασμένο Ιούνιο.
Και αυτό, διότι η εφημερίδα αποκαλύπτει ότι «μίλησαν» τα κινητά τηλέφωνα του πρώην Εκαμίτη Σπ. Παπαχρήστου, τα οποία ήταν εξαφανισμένα για πάνω από δύο χρόνια σε κάποιο συρτάρι της Ασφάλειας, μετά τη δολοφονία του έξω από την ταβέρνα Κρητικός στην Παλλήνη την 1η Μαΐου του 2018.
Και την ώρα που στη δίκη ο εισαγγελέας έχει προτείνει ήδη την απαλλαγή των κατηγορουμένων, ανάμεσα σε αυτούς και δύο υποστράτηγων που φέρεται να έπαιρναν φακέλους με χρήματα από τον επίσης δολοφονηθέντα αρχιταμία του «κυκλώματος» Δημήτρη Μάλαμα, θα βγει μία απόφαση χωρίς να ληφθούν υπόψη τα ευρήματα από τα κινητά του Παπαχρήστου από τα οποία προκύπτει, σύμφωνα με το «Βήμα», ότι «γίνεται λόγος για δύο αξιωματικούς ταμίες του κυκλώματος».
Αντιγράφουμε από το «Βήμα της Κυριακής»
«Το πιο σημαντικό τμήμα των ερευνών αφορά τη δραστηριότητα ανωτάτων αξιωματικών της ΕΛ.ΑΣ. και αναδείχθηκε μέσα από φάκελο που στάλθηκε στα τέλη του 2021 στην Εισαγγελία Αθηνών, στον οποίο περιλαμβάνονταν όλα τα δεδομένα που προέκυψαν από ανευρεθέντα κινητά μετά τη δολοφονία – την 1η Μαΐου 2018 – 58χρονου πρώην αστυνομικού. Τα κινητά αυτά, κατά έναν περίεργο τρόπο, είχαν «εξαφανιστεί» και συνεπώς δεν είχαν ελεγχθεί μετά την εγκληματική ενέργεια.
Ωστόσο βρέθηκαν στη συνέχεια στο συρτάρι αστυνομικού σε υπηρεσία ασφαλείας. Στη λίστα συνομιλιών με τα εν λόγω άτομα, βρέθηκαν σε διαδικτυακή εφαρμογή 75 ονόματα κυρίως πρώην και νυν στελεχών της ΕΛ.ΑΣ. Σημειώνεται εδώ ότι στον δολοφονηθέντα πρώην αστυνομικό όπως και σε άλλους περίπου 20 αστυνομικούς, δικηγόρους και ιδιώτες είχε αποδοθεί από έρευνα της ΕΥΠ –την περίοδο 2016-2018 – η συμμετοχή σε κύκλωμα διαφθοράς για τον έλεγχο περίπου 1.000 λεσχών, οίκων ανοχής, νυχτερινών κέντρων κ.λπ.
Με τα νεότερα στοιχεία που αναδεικνύονται να αποκαλύπτουν ότι το «σύστημα» αυτό επιχειρεί να αναδιοργανωθεί, έχει ανθρώπους σε εξαιρετικά σημαντικές θέσεις και επεκτείνεται πλέον στην υποβοήθηση του λαθρεμπορίου καυσίμων. Επιπλέον υπάρχει στα εσωτερικά έγγραφα της ΕΛ.ΑΣ. και αναφορά για προσπάθεια ελέγχου των προστασιών, των ναρκωτικών και της πορνείας από τα ίδια πρόσωπα και στη Μύκονο.
Έτσι λοιπόν στο ηλεκτρονικό αρχείο των «χαμένων» – επί σχεδόν τέσσερα χρόνια – κινητών φαίνεται να έχουν βρεθεί διαβεβαιώσεις ανώτατου υπηρεσιακού παράγοντα της Κατεχάκη, με κύριο ρόλο στις κρίσεις της ΕΛ.ΑΣ., προς τα μέλη του κυκλώματος για τα παρακάτω: «Εγώ κι άμεσα θα βοηθήσω τρία βενζινάδικα», «Φίλε εγώ ό,τι γουστάρεις άμεσα», «Κανονίστε πότε θα πιούμε τα κρασάκια μας». Με τους συγκεκριμένους ιδιώτες να ζητούν από τον ανώτατο παράγοντα της Κατεχάκη «αρχιφύλακας Μ.Κ. να τοποθετηθεί σε Τμήμα Προστασίας Προσώπων» και «αστυνομικός Μ.Ε. από ειδικές αστυνομικές δυνάμεις σε Αστυνομικό Τμήμα Μυκόνου με καλοκαιρινές αποσπάσεις».
Τέλος, στα έγγραφα της ΕΛ.ΑΣ. όπου επιχειρείται ανάδειξη των ύποπτων συμφερόντων, γίνεται λόγος για δύο αστυνομικούς ταμίες του εν λόγω κυκλώματος που συνεργάζονται με τον προαναφερόμενο… παραχωρητικό αξιωματούχο».
www.freedomofpress.gr
Κάντε το πρώτο σχόλιο