Ο πρώην διευθυντής της Άμεσης Δράσης είχε καταγγελθεί για μη χορήγηση στοιχείων σχετικά με την Greek Police Mafia

Σοβαρές οι ευθύνες και του υπουργού Προστασίας του Πολίτη για την απόκρυψη νέων στοιχείων σχετικά με την υπόθεση

Του Μπάμπη Πολυχρονιάδη

Ο πρώην διευθυντής της Άμεσης Δράσης που προχώρησε –με πολύ μεγάλη καθυστέρηση και μόλις μία μέρα πριν τις κρίσεις στην ΕΛΑΣ- στις καταγγελίες για συγκάλυψη στην υπόθεση του υιού Θεοδωρικάκου περί κατοχής ναρκωτικών, το περασμένο καλοκαίρι είχε μπει στο στόχαστρο της Οικονομικής Εισαγγελίας επειδή δεν παρείχε στοιχεία της υπηρεσίας στην οποία προΐστατο, σε σχέση με τη διερεύνηση των κακουργημάτων στην υπόθεση της Greek Police Mafia. Πληροφορίες αναφέρουν ότι είχε σχηματισθεί και δικογραφία εις βάρος του, η οποία μπήκε στο αρχείο.  

Ο ίδιος προσήλθε στις 25 Ιανουαρίου στην Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων για να κάνει την καταγγελία σχετικά με τις πιέσεις που δέχτηκε προκειμένου να μην συλληφθεί ο γιός του υπουργού Προστασίας του Πολίτη το Νοέμβριο του 2021.

Ο δικηγόρος που τον συνόδευσε στο Εσωτερικών Υποθέσεων ήταν και συνήγορος υπεράσπισης στην πρόσφατη δίκη της Greek Mafia. Εκπροσωπούσε το πρώην υψηλόβαθμο στέλεχος της Αντιτρομοκρατικής που φωτογραφίες εμφάνιζαν να παραλαμβάνει φακέλους από τον δολοφονηθέντα «αρχιταμία» της οργάνωσης, Δημήτρη Μάλαμα. Σύμφωνα με την ΕΥΠ οι φάκελοι περιείχαν χρήματα, ωστόσο ο κατηγορούμενος απαλλάχθηκε κατά πλειοψηφία.

Την ίδια ώρα, από το πρόσφατο ρεπορτάζ της εφημερίδα το «Βήμα της Κυριακής», προκύπτουν σοβαρές ευθύνες τόσο για τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Τάκη Θεοδωρικάκο, όσο και για τον Αρχηγό της ΕΛΑΣ, Κωνσταντίνο Σκούμα, καθώς προκύπτει ότι η αστυνομία είχε στα χέρια της στοιχεία από τα κινητά τηλέφωνα του δολοφονηθέντος πρώην Εκαμίτη, και συνδέσμου κατά πολλούς της μαφίας με τον επιχειρηματικό κόσμο, Σπύρου Παπαχρήστου, τα οποία δεν προσκομίστηκαν στη δικαιοσύνη, ενώ ήταν σε εξέλιξη η δίκη της Greek Mafia.  

Ο διευθυντής της όχι και τόσο… Άμεσης Δράσης

Ο ταξίαρχος έκανε τις καταγγελίες στο Εσωτερικών Υποθέσεων για τον Θεοδωρικάκο στις 25 Ιανουαρίου 2023, μόλις μία ημέρα πριν τις κρίσεις της ΕΛΑΣ που τον έθεσαν εκτός Σώματος.

Ο ίδιος συναντάται στην πορισματική αναφορά της Οικονομικής Εισαγγελίας που φέρει ημερομηνία 31 Αυγούστου 2022 επειδή αρνείτο να δώσει στοιχεία από την Άμεση Δράση.

Να σημειώσουμε ότι με βάση αυτή την αναφορά, λίγες ημέρες αργότερα (22-9-2022) ασκήθηκαν οι διώξεις για τα κακουργήματα (εγκληματική οργάνωση, εκβίαση κ.α.) που αφορούν το κύκλωμα «προστασίας» που είχε εντοπίσει η ΕΥΠ μέσω παρακολουθήσεων την περίοδο 2015 – 2017.

Πρόκειται για την ίδια υπόθεση που την περασμένη Τρίτη 31 Ιανουαρίου 2023, το Τριμελές Εφετείο της Αθήνας έβγαλε αθωωτική απόφαση σε ότι αφορούσε τις κατηγορίες πλημμεληματικού χαρακτήρα και για τους 17 κατηγορούμενους, καθώς προέκυψε ότι από τη δικογραφία έλειπαν σημαντικά αποδεικτικά στοιχεία (εκθέσεις απομαγνητοφώνησης κ.α.).    

Οι επίκουροι οικονομικοί εισαγγελείς γράφουν στην αναφορά τους ότι δύο φορές ζήτησαν από τη Διεύθυνση Άμεσης Δράσης να υποβάλει αντίγραφα καταγγελιών και πληροφοριών σχετικά με τη συγκεκριμένη υπόθεση (εισαγγελικές παραγγελίες με ημερομηνίες 17-6-2022 και 30-6-2022), όχι για τα πλημμελήματα αλλά για τα κακουργήματα.

Μάλιστα, υπήρχε η σημείωση ότι «εφόσον κατά την υποβολή των καταγγελιών προβλέπεται καταγραφή από την Υπηρεσία του περιεχομένου των  εκάστοτε συνομιλιών-τηλεφωνικών κλήσεων των καλούντων, παρακαλούμε όπως μας υποβληθούν τόσο ο υλικός φορέας αποτύπωσης των σχετικών συνομιλιών, όσο και απομαγνητοφωνημένα αποσπάσματα εκείνων στο σύνολό τους»

Την πρώτη φορά η Άμεση Δράση έστειλε υλικό που καμία σχέση δεν είχε με την υπόθεση, όπως αναφέρουν οι εισαγγελείς στην αναφορά τους, και τη δεύτερη φορά δεν απάντησε καθόλου.

Εισαγγελικές πηγές επισημαίνουν ότι στοιχεία και καταγγελίες (ακόμη και ανώνυμες) από την Άμεση Δράση όπως αυτές καταγράφονται στα τηλέφωνά της, θα μπορούσαν να παράσχουν σημαντικές πληροφορίες για πρόσωπα και καταστάσεις κατά τη διερεύνηση της υπόθεσης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η άρνηση να παράσχει στοιχεία οδήγησε τις εισαγγελικές αρχές στο να σχηματίσουν δικογραφία για απείθεια, παράβαση καθήκοντος και ψευδή δήλωση κατά του πρώην διευθυντή της Άμεσης Δράσης, η οποία ωστόσο μπήκε στο αρχείο. 

Τα κινητά τηλέφωνα του Παπαχρήστου

Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Τάκης Θεοδωρικάκος, και ο γιός του έκαναν μηνύσεις και αγωγές στον Ταξίαρχο -που με μεγάλη καθυστέρηση και σε περίεργο χρόνο έκανε τις καταγγελίες του- αλλά και στο δημοσιογράφο του Βήματος Βασίλη Λαμπρόπουλο που παρουσίασε ντοκουμέντα για την υπόθεση (φωτογραφίες και sms) στον τηλεοπτικό σταθμό Mega.  

Ωστόσο, σοβαρά ερωτήματα προκύπτουν για τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη και τον Αρχηγό της Αστυνομίας, που δεν έθεσαν υπόψη της Δικαιοσύνης στοιχεία για την υπόθεση της Greek Mafia.  

Την Κυριακή 29 Ιανουαρίου 2023 η εφημερίδα το «Βήμα» αποκάλυψε μεταξύ άλλων ότι «μίλησαν» τα κινητά τηλέφωνα του πρώην Εκαμίτη Σπύρου Παπαχρήστου που δολοφονήθηκε την 1η Μαΐου 2018 έξω από την ταβέρνα «Κρητικός» στην Παλλήνη.

Να σημειωθεί ότι τα κινητά του Παπαχρήστου ήταν κρυμμένα σε ένα συρτάρι της Ασφάλειας από την ημέρα της δολοφονίας του έως τις 3 Ιουλίου 2020 που μεταφέρθηκαν στη Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών.

Ο Παπαχρήστος εθεωρείτο ο συνδετικός κρίκος ανάμεσα στο οργανωμένο έγκλημα και τον επιχειρηματικό κόσμο και ήταν υπό παρακολούθηση από την ΕΥΠ την περίοδο 2015-2017 για τις σχέσεις του με το «κύκλωμα» που παρείχε προστασία σε οίκους ανοχής, ιδιωτικά καζίνο κ.α.

Στο ρεπορτάζ του Βήματος γίνεται λόγος για δύο αξιωματικούς ταμίες του κυκλώματος, πληροφορία που ενδεχομένως να ήταν πολύ χρήσιμη για τις εισαγγελικές αρχές κατά την περίοδο της προδικασίας αλλά και αυτή της δίκης της Greek Police Mafia, η οποία τελείωσε στις 31-1-2023 με την αθώωση όλων των κατηγορουμένων για το σκέλος των πλημμελημάτων.

www.freedomofpress.gr

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.


*