
Σε κοινή ανακοίνωση που εξέδωσαν αργά το βράδυ της Κυριακής οι δημοσιογραφικές ενώσεις ΠΟΕΣΥ, ΕΣΗΕΑ, ΕΣΗΕΜΘ, ΕΣΠΗΤ, ΕΣΗΕΘΣΤΕ-Ε και ΕΣΗΕΠΗΝ, που εκπροσωπούν το σύνολο του δημοσιογραφικού κόσμου της χώρας, καταδικάζουν τη σύλληψη τριών δημοσιογράφων και ενός εικονολήπτη έξω από τα δικαστήρια της Λάρισας, μετά από προφορική μήνυση δικηγόρου.
Οι δημοσιογραφικές ενώσεις κάνουν λόγο για «πρόκληση και κατάφωρη παραβίαση της συνταγματικής υποχρέωσης των συναδέλφων μας και μάλιστα μετά από προφορική μήνυση δικηγόρου ο οποίος απρόκλητα πλησίασε τους συναδέλφους και άρχισε να τους απειλεί».
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο δικηγόρος Ανδρέας Θεοδωρόπουλος κατηγορεί τους δημοσιογράφους και τον εικονολήπτη για «προσβολή νεκρών».
Ο δικηγόρος, που εκπροσωπεί οικογένειες θυμάτων και τραυματιών του τραγικού δυστυχήματος στα Τέμπη, διαπληκτίστηκε έξω από το δικαστικό Μέγαρο Λάρισας και απείλησε αρχικά με μηνύσεις τους δημοσιογράφους, οι οποίοι λίγο αργότερα μεταφέρθηκαν από την αστυνομία στο τμήμα μεταγωγών. Πηγές αναφέρουν ότι η ένταση ξεκίνησε όταν ο Ανδρέας Θεοδωρόπουλος είπε ενώπιον των εκπροσώπων του Τύπου ότι έδωσε στοιχεία στην ανακρίτρια και του ζητήθηκε παράβολο.
Ακολούθησε διάλογος με τους δημοσιογράφους και στη συνέχεια άρχισε να απειλεί με μηνύσεις.
Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση των δημοσιογραφικών ενώσεων:
«Το εν λόγω μέλος του ΔΣΑ, Ανδρέας Θεοδωρόπουλος, σε έξαλλη κατάσταση όπως μεταφέρουν συνάδελφοι, παρόντες στο περιστατικό, μήνυσε τους Ηλία Σκυλάκο, ανταποκριτή του ΑΠΕ, Βασίλη Κυριακούλη, ανταποκριτή του Γαλλικού Πρακτορείου, Αδάμ Αλεξόπουλο, απεσταλμένο του τηλεοπτικού σταθμού «Attica TV» και Δημήτρη Παπαμιχαλάκη, εικονολήπτη του ίδιου καναλιού, άκουσον άκουσον για προσβολή νεκρών!
Δεν μπορεί να γίνει, σε καμία περίπτωση, ανεκτό να εμποδίζονται οι δημοσιογράφοι στην άσκηση των καθηκόντων τους με γραφικότητες και από πρόσωπα που καταφανώς βρίσκονται σε κατάσταση φόρτισης, για άγνωστους λόγους. Απαιτούμε να αφεθούν αμέσως ελεύθεροι οι συνάδελφοί μας.
Καλούμε τον Δικηγορικό Σύλλογο της Αθήνας να πάρει θέση.
Καλούμε τους συναδέλφους να λαμβάνουν υπόψη τους τη συμπεριφορά, τις πρακτικές και τυχόν αποφάσεις των δικηγορικών συλλόγων όταν πρόκειται να δώσουν βήμα σε καλεσμένους ή συνεντευξιαζόμενους.
Οι δημοσιογράφοι, από την πρώτη στιγμή της τραγωδίας στα Τέμπη, καλύπτουν με αυταπάρνηση και επαγγελματισμό τις εξελίξεις και δεν είναι δυνατόν να παρακωλύονται στο έργο τους, με ανυπόστατες κατηγορίες, την ώρα που η Ελλάδα και όλος ο κόσμος θρηνούν και ζητούν ενημέρωση και απαντήσεις στα τραγικά ερωτήματα αυτής της υπόθεσης».
Κάντε το πρώτο σχόλιο