Κοκαΐνη και trafficking γυναικών από την Κολομβία προς την Ελλάδα

Στην πρόσφατη επιχείρηση της ΕΛ.ΑΣ. από τα 51 θύματα γυναίκες που εντοπίστηκαν, 48 ήταν από την Κολομβία και δύο από τη Βενεζουέλα – O ρόλος Interpol και ΗΠΑ

Η προ ολίγων ημερών εξάρθρωση δύο κυκλωμάτων trafficking που διατηρούσαν οίκους ανοχής στην Αθήνα, απασχόλησε την επικαιρότητα κυρίως επειδή ανάμεσα στους συλληφθέντες ήταν η γυναίκα με το ψευδώνυμο «Μαρίνα», γνωστή από τη δίκη της Greek Police Mafia και τη σύνδεσή της με τις υποθέσεις του Κολωνού και της Ηλιούπολης.

Πίσω, όμως, από την εξάρθρωση των δύο αθηναϊκών κυκλωμάτων, που συνδέονταν μεταξύ τους σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ., φαίνεται ότι υπάρχει κάτι πολύ μεγαλύτερο που λειτούργησε και ως πίεση προς τις ελληνικές αρχές για να προχωρήσουν σε συλλήψεις.

Στις ανακοινώσεις της αστυνομίας αναφέρεται ότι «διασώθηκαν 51 θύματα γυναίκες, από τις οποίες 48 υπήκοοι Κολομβίας, 2 Βενεζουέλας και 1 Αλβανίας, στις οποίες παρασχέθηκε αρωγή και προστασία».

Οι ανακοινώσεις αυτές έγιναν παρουσία εκπροσώπων της INTERPOL, της Πρεσβείας της Ισπανίας στην Ελλάδα, της Εθνικής Αστυνομίας της Ισπανίας (Policía Nacional) και της Υπηρεσίας Εσωτερικής Ασφάλειας των ΗΠΑ (Πρεσβεία των Η.Π.Α. στην Αθήνα).

Στην πραγματικότητα, οι συλλήψεις αυτές δεν ήταν μία αποκλειστικά ελληνική υπόθεση.

Στις 31 Μαΐου2023 δημοσιεύθηκε έκθεση των Ηνωμένων Εθνών για το trafficking στην Κολομβία στην οποία αναφέρεται μεταξύ άλλων ότι «η εμπορία ανθρώπων διαπράττεται από μη κρατικές ένοπλες ομάδες και εγκληματικές οργανώσεις για την υποστήριξη των δραστηριοτήτων τους και τον έλεγχο των κοινοτήτων. Επηρεάζει ιδιαίτερα τις αφροκολομβιανές και αγροτικές κοινότητες, τους αυτόχθονες πληθυσμούς και τους μετανάστες της Βενεζουέλας».

Έκθεση για το trafficking στην Κολομβία το 2022 δημοσίευσε πρόσφατα και το αμερικανικό State Department, η οποία αναφέρει ότι οι γυναίκες από την Κολομβία και την Βενεζουέλα (1,8 εκατομμύρια πρόσφυγες φιλοξενεί η Κολομβία και τα κυκλώματα «ψαρεύουν» και από αυτούς) καταλήγουν ως θύματα trafficking σε Ισραήλ, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και Τουρκία.

Πολύ πιθανό, στην επόμενη έκθεση του State Department να αναφέρεται και η Ελλάδα ως χώρα προορισμού, μετά τον εντοπισμό των 48 Κολομβιανών συν των δύο γυναικών από τη Βενεζουέλα.

Το trafficking γυναικών από την Κολομβία είναι βέβαια εδώ και πολλά χρόνια γνωστό στις ελληνικές αρχές.

Στο πόρισμα που είχε συντάξει η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών με βάση τις παρακολουθήσεις της περιόδου 2015 – 2017 και που οδήγησε στη δίκη της Greek Police Mafia, αναφέρονται συνομιλίες δικηγόρου που ήταν κατηγορούμενος στην υπόθεση (και που αθωώθηκε όπως και όλοι οι άλλοι για τα πλημμελήματα) σχετικά με εμπόριο γυναικών από την Κολομβία και μάλιστα ότι σε συνεργασία με μία δικηγόρο που κατονομάζεται, ότι οι κοπέλες θα έκαναν σύμφωνα συμβίωσης…

 Σε ότι αφορά τη σύνδεση του εμπορίου κοκαΐνης με τα δίκτυα trafficking δεν είναι μόνο η αναφορά στην έκθεση των Ηνωμένων Εθνών για ένοπλες ομάδες που το ελέγχουν.

Είναι και μία μαρτυρία αξιόπιστης πηγής που ανέφερε ότι πρόσωπο στην Ελλάδα που σχετιζόταν με τη Greek Mafia «ήταν υπεύθυνο για την ποιότητα των ναρκωτικών και των γυναικών που θα ερχόντουσαν στη χώρα»…

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.


*