
Η νομοθέτηση της άδειας μόνιμου επενδυτή (Golden Visa) έγινε το 2014 (Κώδικας Μετανάστευσης) και είχε προκαλέσει μεγάλες αντιδράσεις διότι ως πρακτική απεδείκνυε περίτρανα ότι το ελληνικό κράτος δεν «ενοχλείται» στο μεταναστευτικό επειδή αυτοί που έρχονται στη χώρα είναι ξένοι, αλλά επειδή είναι φτωχοί: αν κάποιος ξένος διαθέτει 250 χιλιάδες ευρώ και άνω για να αγοράσει μία κατοικία στην Ελλάδα, μπορεί να λάβει τη λεγόμενη «χρυσή βίζα» και είναι καλοδεχούμενος.
Από την άλλη πλευρά, οι υποστηρικτές της λένε ότι πρόκειται για μία πρακτική που εφαρμόζεται και σε άλλα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης με στόχο –υποτίθεται- τη θετική επίδραση στα φορολογικά έσοδα και την ενίσχυση του κλάδου των κατασκευών.
Απ’ όπου, όμως, και να το πιάσει κανείς, η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας κατόρθωσε και σε αυτό το θέμα να προκαλέσει σοβαρό πρόβλημα στην αγορά ακινήτων καθώς κατά την ψήφιση του τελευταίου πολυνομοσχεδίου του 2021 εγκρίθηκαν όλες οι εκκρεμείς αιτήσεις Golden Visa που είχαν υποβληθεί από το 2015, χωρίς κανένα έλεγχο από τις αρμόδιες υπηρεσίες.
Το θέμα επισήμανε χτες το Κίνημα Αλλαγής με ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή και στην οποία αναφέρει μεταξύ άλλων:
*Δεν γίνεται κανένας έλεγχος εάν η αξία του ακινήτου που αγοράζεται φτάνει ή πλησιάζει έστω το όριο των 250.000 ευρώ που απαιτούνται για την χορήγηση της Golden Visa. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να δηλώνεται ότι αξίζουν 250.000 ευρώ κατοικίες μικρότερης αξίας. Η υπερτιμολόγηση φτηνών κατοικιών έχει γίνει σύστημα. Ο «αέρας» μεταφράζεται σε κέρδη μεσιτικών εταιρειών που στρεβλώνουν την αγορά κατοικίας γενικότερα με τις παρεμβάσεις τους, ενώ υπάρχουν υποψίες ότι μέρος των χρημάτων οδηγείται πίσω στους κατόχους της Golden Visa, καταστρατηγώντας τον σκοπό έκδοσής της.
*Υπάρχει θέμα άνισης γεωγραφικής κατανομής, καθώς σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, έχουν χορηγηθεί ή εκκρεμούν προς χορήγηση πάνω από 10.000 άδειες μόνιμου επενδυτή, που αντιστοιχούν σε αγοραπωλησίες ακινήτων. Είναι ενδεικτικό, πως τον Απρίλιο του 2020, σε σύνολο 8.116 σχετικών αδειών, οι 5.377 αφορούσαν την Αττική, ενώ μόνο 545 το σύνολο των νησιών σε Κυκλάδες, Δωδεκάνησα, Βόρειο Αιγαίο και Ιόνιο. Δηλαδή, η μεγάλη πλειονότητα των ακινήτων της Golden Visa αφορά την Αττική, την αγορά της οποίας έχει αναστατώσει.
*Επειδή ο νόμος δεν υποχρεώνει τους κατόχους Golden Visa να μένουν κάποιο ελάχιστο διάστημα στη χώρα, συχνά τα αγορασθέντα ακίνητα παραμένουν στη διαχείριση μεσιτικών εταιρειών, που τα αξιοποιούν με διάφορους τρόπους (απλή ενοικίαση, AirBnb, ακόμη και για προγράμματα φιλοξενίας αιτούντων άσυλο).
Έτσι, οι αδιαφανείς και χωρίς κανέναν έλεγχο διαδικασίες για τη χορήγηση της Golden Visa οδηγούν σε μία στρεβλή αύξηση των τιμών των ακινήτων (ενοικίαση και πώληση), κυρίως στην Αττική, όπου πολλοί νέοι άνθρωποι και οικογένειες με χαμηλά εισοδήματα αδυνατούν να βρουν ένα σπίτι να μείνουν.
Και το ζητούμενο είναι αν θα λάβει μέτρα η κυβέρνηση για την άμβλυνση των στρεβλώσεων που έχουν επιφέρει στην αγορά ακινήτων τόσο η Golden Visa όσο και η οικονομική δραστηριότητα τύπου Airbnb.
Κάντε το πρώτο σχόλιο