Συγκάλυψη στα Τέμπη: Η δειγματοληψία που κρατήθηκε μυστική και τα Πρωτόκολλα που εκθέτουν την Κυβέρνηση

Πώς η ελληνική Κυβέρνηση «ομολόγησε» το δεύτερο* έγκλημα στα Τέμπη με την επίκληση Πρωτοκόλλων για το «μπάζωμα» στον τόπο του σιδηροδρομικού δυστυχήματος

-Την 1η Μαρτίου 2024 η Κυβέρνηση διακίνησε στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης ένα non paper με το οποίο απαντούσε στις καταγγελίες για το «μπάζωμα» στα Τέμπη λέγοντας ότι «οι ενέργειες ήταν άμεσα συνδεδεμένες με τα Πρωτόκολλα διαχείρισης κρίσεων».

– Στην εφαρμογή Πρωτοκόλλων είχε αναφερθεί και ο πρώην Περιφερειάρχης Θεσσαλίας, Κώστας Αγοραστός, σε απάντησή του σε εξώδικο που του είχε αποστείλει η πρόεδρος του Συλλόγου Θυμάτων των Τεμπών, Μαρία Καρυστιανού

– Ο Αγοραστός ανέφερε ότι όλα έγιναν σύμφωνα με τη νομοθεσία και βάση του Ειδικού Σχεδίου Διαχείρισης Ανθρώπινων Απωλειών.

– Το εν λόγω Σχέδιο δεν προβλέπει τίποτα περί «αποκατάστασης και εξυγίανσης» περιοχής συμβάντος. Αναφέρει όμως ότι αν συντρέχει λόγος μπορεί να εφαρμοστεί παράλληλα με Σχέδια που συνδέονται με ΧΒΡΠ συμβάντα (Χημικά, Βιολογικά, Ραδιολογικά, Πυρηνικά), όπως το σχέδιο της Πολιτικής Προστασίας με την ονομασία «Πανδώρα» και το Σχέδιο Αντιμετώπισης Ατυχημάτων/Συμβάντων σε οδικούς άξονες και σιδηροδρόμους, όπου εντοπίζεται μεταφορά επικίνδυνων φορτίων.

– Το τελευταίο προβλέπει διαδικασίες «αποκατάστασης και εξυγίανσης» περιοχής, αφού όμως πρώτα έχουν γίνει δειγματοληψίες και υπάρχει υπέρβαση επιτρεπομένων τιμών ρύπων.

– Το Ειδικό Σχέδιο Διαχείρισης Ανθρώπινων Απωλειών που επικαλέστηκε ο Αγοραστός αναφέρει επίσης ότι ανάμεσα σε όλους τους φορείς που ενεργοποιούνται (ΕΛ.ΑΣ, Πυροσβεστική, ΕΚΑΒ κ.α.), στο ΓΕΕΘΑ απευθύνεται αίτημα μόνο εάν αυτό απαιτηθεί.

– Στελέχη του Στρατού Ξηράς και της Πολεμικής Αεροπορίας βρέθηκαν στον τόπο του δυστυχήματος των Τεμπών.

– Σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας «Εστία» που δημοσιεύθηκε την Κυριακή 3 Μαρτίου 2024, στο σημείο του δυστυχήματος έσπευσε η Μονάδα του Χημικού Βιολογικού Ραδιολογικού Πολέμου του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, κατόπιν εντολής του τότε Αρχηγού ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνου Φλώρου, η οποία διενήργησε έρευνα και ενημέρωσε σχετικά με τα ευρήματα κυβερνητικούς παράγοντες.

– Στελέχη του Στρατού είχαν πραγματοποιήσει και την πρώτη δειγματοληψία στην Καβάλα τον Ιούλιο του 2022, μετά την πτώση αεροσκάφους τύπου Antonov. Οι τιμές ρύπων βρέθηκαν σε φυσιολογικά επίπεδα και συντρίμμια του αεροσκάφους παρέμειναν στην περιοχή για περισσότερους από επτά μήνες.

– Δείτε ολόκληρο το ρεπορτάζ στο βίντεο παρακάτω

(*Το πρώτο έγκλημα είναι η μη υλοποίηση της «Σύμβασης 717» για την τηλεδιοίκηση, με την οποία θα είχε αποφευχθεί η σύγκρουση των τρένων)

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.


*