Υπόθεση Κολωνού: Λίγο πριν την απόφαση για τη δεύτερη δίκη

Τι λέει η Επιτροπή Αλληλεγγύης για “ίδιους δικηγόρους” σε δίκες trafficking

Τις επόμενες μέρες αναμένεται η απόφαση του δικαστηρίου για τη δεύτερη δίκη (πρώτου βαθμού) της υπόθεσης σεξουαλικής κακοποίησης του 12χρονου κοριτσιού από τον Κολωνό.

Η πρόταση της εισαγγελέως είναι να καταδικαστούν 15 από τους 18 κατηγορούμενους, ενώ για τους τρεις να αθωωθούν λόγω αμφιβολιών.

Να σημειώσουμε ότι η συγκεκριμένη δίκη αφορά σε συλλήψεις που έγιναν σε δεύτερο χρόνο, με αποτέλεσμα να μην είναι στην ίδια δικογραφία του Ηλία Μίχου και των άλλων προσώπων που ήδη καταδικάστηκαν.

Σήμερα, ωστόσο, η Επιτροπή Αλληλεγγύης στη 12χρονη εξέδωσε ανακοίνωση με μία σειρά καταγγελιών αναφορικά τόσο με αυτή τη δίκη, όσο και την πρώτη, αλλά και άλλες υποθέσεις τράφικινγκ.

Τι επισημαίνει η ανακοίνωση:

Τόσο κατά τη διαδικασία της πρώτης δίκης όσο και στην παρούσα δεν εξετάστηκε η δραστηριοποίηση κυκλώματος, αποκλείστηκε από τη δικογραφία η διερεύνηση κρίσιμων στοιχείων, ενώ επιδιώχθηκε να θιγεί η αξιοπιστία της επιζώσας και να μετατραπούν τα θύματα σε θύτες με την απόδοση κατηγοριών στην καταγγέλλουσα μητέρα και με την άδικη προφυλάκισή της.

Ειδικά για τη δεύτερη δικογραφία που σχηματίστηκε είχαμε επισημάνει ότι δεν απαγγέλθηκαν κατηγορίες στον καταδικασθέντα Ηλ. Μίχο παρότι από το σύνολο των καταθέσεων της ανήλικης προκύπτει ότι αυτός ήταν που οργάνωνε τις συναντήσεις και εισέπραττε τις αμοιβές.

Από την έναρξη της δίκης είδαμε να καταφθάνουν στα δικαστήρια δικηγόροι που υπερασπίστηκαν τους κατηγορούμενους και καταδικασθέντες της πρώτης δίκης – κάποιοι από αυτούς συνήγοροι υπεράσπισης των κατηγορούμενων και σε άλλες δίκες κυκλωμάτων τράφικινγκ. Η εκπροσώπηση κατηγορούμενων της δεύτερης δικογραφίας από δικηγόρους που συμμετείχαν στην πρώτη δίκη δεν αφήνει αμφιβολίες, κατά τη γνώμη μας, για τη διασύνδεση των εμπλεκόμενων.

Η διαρκής πρακτική να εμφανίζονται οι κατηγορούμενοι από δικηγόρους, μάρτυρες υπεράσπισης και πολλά μέσα ενημέρωσης ως θύματα πλάνης ή σκευωρίας όπως και η παρουσίασή τους ως φιλήσυχων, ευυπόληπτων και υπεράνω υποψίας οικογενειαρχών επιχειρούν να απαλλάξουν όσο περισσότερους από τις κατηγορίες για να στρώσουν τον δρόμο για τη μείωση της ποινικής ευθύνης του Μίχου κατά την εξέταση στον δεύτερο βαθμό. Η με κάθε ευκαιρία επίκληση της ευθύνης της μάνας του παιδιού από την υπεράσπιση των κατηγορουμένων εξυπηρετεί τον ίδιο στόχο.

Ο ορισμός της δίκης λίγες μέρες πριν τη λήξη του προβλεπόμενου χρόνου προφυλάκισης και η fast track διαδικασία με την οποία εξετάστηκαν 18 κατηγορούμενοι σε 20 μέρες υποβάθμισε ακόμα περισσότερο την εξέταση και δεν έδωσε χρόνο να αποκαλυφθούν πλευρές της υπόθεσης.

Η αμφισβήτηση της μαρτυρίας της ανήλικης επιζώσας ως μη αξιόπιστης είναι κοινή συνισταμένη σε αυτή τη δίκη όπως και σε πολλές ανάλογες. Όλα τα θύματα έμφυλης βίας, πολύ περισσότερο τα ανήλικα, συνθλίβονται στα γρανάζια του ποινικού συστήματος. Η διαρκής επανεξέταση της ανήλικης προκάλεσε τον πολλαπλό επανατραυματισμό της. Οι μαρτυρίες της αμφισβητήθηκαν κατ΄ εξακολούθηση μέσα και έξω από τις δικαστικές αίθουσες – ενίοτε με ανατριχιαστική χυδαιότητα εκ μέρους των κατηγορουμένων.
Υπενθυμίζουμε ότι ο Μίχος ισχυρίστηκε ότι είχε συναινετική ερωτική σχέση με ένα δωδεκάχρονο παιδί! Υπενθυμίζουμε το ξέπλυμα από τα κανάλια και την εισαγγελική πρόταση στην πρώτη δίκη.

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.


*