Ιδού πως πέταξαν έξω την ΕΥΔΑΠ από τη συντήρηση του εξωτερικού δικτύου για να βάλουν ιδιώτη (UPD)

UPD: Τρεις φάκελοι συμμετοχής εκδήλωσης ενδιαφέροντος για το έργο «Εξωτερικό Υδροδοτικό Σύστημα Αττικής», προϋπολογισμού 235 εκατ. ευρώ, στο πλαίσιο της πρώτης φάσης του διαγωνισμού υποβλήθηκαν την Πέμπτη 20 Ιανουαρίου, σύμφωνα με το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών.

Τα τρία σχήματα είναι τα ακόλουθα:

– ΑΚΤΩΡ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΕΙΣ – ΗΛΕΚΤΩΡ

– ΙΝΤΡΑΚΑΤ ΑΕ & ΤΕΡΝΑ ΑΕ

– ΜΗΧΑΝΙΚΗ ΑΕ

Χθες 20/1 έληγε η προθεσμία υποβολής φακέλου στον διαγωνισμό για τη συντήρηση και λειτουργία του Εξωτερικού Υδροδοτικού Συστήματος (Ε.Υ.Σ.). Για να είχε δικαίωμα συμμετοχής η ΕΥΔΑΠ θα έπρεπε να έχει αλλάξει ο ιδρυτικός της νόμος, κάτι το οποίο η κυβέρνηση δεν έπραξε για να δώσει σε ιδιώτες τη δουλειά.   

Τον Δεκέμβριο του 2021 η ΕΥΔΑΠ υπέγραψε σύμβαση με το ελληνικό Δημόσιο με την οποία της ανατίθεται η λειτουργία του ΕΥΣ για τρία χρόνια. Με τη λήξη της τριετίας, το ΕΥΣ θα ανατίθεται από το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών σε ανάδοχο που θα προκύπτει από διαγωνισμό.  

Αναφέρει η ΕΥΔΑΠ σε χθεσινή της ανακοίνωση: «Με βάση τεκμηριωμένες μελέτες υπηρεσιών της ΕΥΔΑΠ αλλά και γνωμοδότηση εξωτερικού νομικού σύμβουλου, η συμμετοχή της ΕΥΔΑΠ στο σχετικό διαγωνισμό είναι εφικτή μόνον εφόσον τροποποιηθεί ο ιδρυτικός νόμος της εταιρείας. Σημειώνεται ότι ο ιδρυτικός νόμος της ΕΥΔΑΠ έγινε πολύ πριν από την εφαρμογή Συμπράξεων Δημοσίου – Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) και ως εκ τούτου, δεν προβλέπει δυνατότητα της ΕΥΔΑΠ να συμμετέχει σε ΣΔΙΤ εκτός της Περιφέρειας Αττικής, όπου δραστηριοποιείται.

Η τροποποίηση του ιδρυτικού νόμου δεν έγινε έως και την προθεσμία υποβολής φακέλου εκδήλωσης ενδιαφέροντος στις 20/1/2022, παρά τις σχετικές ενέργειες της Εταιρείας, και συνεπώς, η ΕΥΔΑΠ δεν δύναται να συμμετάσχει στην Α’ φάση του ανωτέρω διαγωνισμού».

Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι με τη «βούλα» της κυβέρνησης Μητσοτάκη περνάμε σε μερική ιδιωτικοποίηση του νερού στη χώρα.

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.


*