ΕΥΔΑΠ: Επέλεξε περιορισμό κερδών και συγκράτηση των τιμολογίων  

Με κέρδη προ φόρων 28,4 εκατ. ευρώ έκλεισε το πρώτο εννεάμηνο του 2022 για την ΕΥΔΑΠ. Το αντίστοιχο διάστημα του 2021 τα κέρδη προ φόρων ήταν 57,7 εκατ. ευρώ.

Η μείωση στην κερδοφορία οφείλεται στην αύξηση του λειτουργικού κόστους της εταιρείας κατά 15,6%, κυρίως λόγω της ανατίμησης του ηλεκτρικού ρεύματος.

Η ΕΥΔΑΠ στην ανακοίνωση για τα αποτελέσματα του εννεάμηνου αναφέρει ότι «απορρόφησε τους κλυδωνισμούς της ενεργειακής κρίσης χωρίς να επιβαρύνει τους καταναλωτές».  

Κοινώς, όπως λέμε και στον τίτλο, η εταιρεία προτίμησε να περιοριστούν τα κέρδη, παρά να κάνει αυξήσεις στα τιμολόγια.

Πλην ελαχίστων εξαιρέσεων (βλάβες, αφανείς διαρροές κ.α.) οι λογαριασμοί του νερού είναι πλέον οι μόνοι για τους οποίους τα νοικοκυριά δεν γκρινιάζουν όταν τους αντικρίζουν, ιδίως εάν τους συγκρίνουν με αυτούς της ενέργειας.

Με εξαίρεση το 2020 που η ΕΥΔΑΠ εμφάνισε ζημιές -80,4 εκατ. ευρώ (κυρίως λόγω covid 19 και συρρίκνωσης της τουριστικής περιόδου) τα τελευταία χρόνια η εταιρεία παρουσιάζει σταθερά υψηλή κερδοφορία: στα 59,4 εκατ. ευρώ το 2021, στα 84 εκατ. ευρώ το 2019, στα 80,2 εκατ. ευρώ το 2018, στα 66,4 εκατ. ευρώ το 2017. Μία δημόσια εταιρεία που αποφέρει σταθερά έσοδα στο κράτος και προσφέρει στους πολίτες ένα αγαθό όπως είναι το νερό, σε μία από τις χαμηλότερες τιμές της Ευρώπης, δεν έχει κανένα απολύτως λόγο να ιδιωτικοποιηθεί, όπως έγινε με τη ΔΕΗ, το άνοιγμα της αγοράς ενέργειας με όρους χρηματιστηριακούς και τα γνωστά αποτελέσματα για τις τσέπες των καταναλωτών.

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.


*