Η Ελλάδα χαρακτηρίζεται «ατελής δημοκρατία» από το Economist Intelligence Unit

Στην 34η θέση στον κόσμο βρίσκεται η Ελλάδα στον «δείκτη δημοκρατίας» που δημοσίευσε για το 2021 το τμήμα ερευνών του περιοδικού Economist, το λεγόμενο Economist Intelligence Unit (EIU). Η κατάταξη αυτή φέρνει τη χώρα στη λίστα με εκείνες που χαρακτηρίζονται ως «ατελείς δημοκρατίες».

Ο «δείκτης δημοκρατίας» διαμορφώνεται από 60 επιμέρους δείκτες που ομαδοποιούνται σε πέντε διαφορετικές κατηγορίες και μετρούν τον πλουραλισμό, τις πολιτικές ελευθερίες και την πολιτική κουλτούρα. Εκτός από μια αριθμητική βαθμολογία και κατάταξη, ο δείκτης κατηγοριοποιεί τις χώρες σε ένα από τους τέσσερις τύπους καθεστώτων: πλήρεις δημοκρατίες, ατελείς δημοκρατίες, υβριδικά καθεστώτα και αυταρχικά καθεστώτα.

Συνολικά, ο «δείκτης δημοκρατίας» το 2021 έπεσε από το 5,37 το 2020 στο 5,28, γνωρίζοντας τη μεγαλύτερη υποχώρησή του από το 2010. «Τα αποτελέσματα αντανακλούν τον αρνητικό αντίκτυπο της πανδημίας στη δημοκρατία και στην ελευθερία στον κόσμο για δεύτερη συνεχή χρονιά, της σημαντικής επέκτασης της εξουσίας του κράτους και της περιστολής των ατομικών ελευθεριών» αναφέρουν οι συντάκτες του EIU.

Νορβηγία, Νέα Ζηλανδία, Φινλανδία, Σουηδία και Ισλανδία συγκαταλέγονται στις 20 χώρες με «πλήρη δημοκρατία» σύμφωνα με το EIU. Αναλυτικά οι πρώτες είκοσι είναι:

Στον αντίποδα, στην τελευταία θέση (167η) κατατάσσεται το Αφγανιστάν που υπάγεται στα «αυταρχικά καθεστώτα» μαζί με χώρες όπως Βόρεια Κορέα, Σαουδική Αραβία, Ιράν κ.α.

Το EIU περιλαμβάνει στα «αυταρχικά καθεστώτα» και την Κίνα που είναι στην 148η θέση της σχετικής κατάταξης και στην οποία αφιερώνει τον τίτλο της φετινής έκθεσης για τον δείκτη, The China Challenge: should the West be worried? Και αυτό γιατί το τμήμα ερευνών του Economist προβλέπει, όπως φαίνεται στο παρακάτω γράφημα, ότι η Κίνα θα είναι η μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο από το 2030 και μετά.  

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.


*