Η Τουρκία «ζυγίζει» αν θα κλείσει ή όχι τα στενά του Βοσπόρου για τα ρωσικά πλοία

Η Τουρκία λέει ότι αξιολογεί το αίτημα της Ουκρανίας για το κλείσιμο των στενών του Βοσπόρου και των Δαρδανελίων στα ρωσικά πολεμικά πλοία μετά την πολύπλευρη επίθεση της Ρωσίας.

Ωστόσο, η πίεση μεγαλώνει για το θέμα και από την πλευρά του ΝΑΤΟ, καθώς από το κλείσιμο των στενών ή όχι θα κριθεί προς τα πού “κλίνει” η Τουρκία.

«Η Άγκυρα θα χρησιμοποιήσει τη διακριτική της ευχέρεια υπέρ της ειρήνης”, δήλωσε ανώτατο στέλεχος του κυβερνώντος κόμματος στην Τουρκία σχετικά με την έκκληση της Ουκρανίας να μην περνάει το ρωσικό ναυτικό στη Μαύρη Θάλασσα.

Ο εκπρόσωπος του κυβερνώντος κόμματος «Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης», Ομέρ Τσελίκ, δήλωσε ότι η Τουρκία έχει «αξιολογήσει όλα τα σενάρια που θα προέκυπταν από τη Σύμβαση του Μοντρέ», αναφερόμενος στη Συνθήκη αναφορικά με τον έλεγχο των στενών που συνδέουν τη Μεσόγειο με τη Μαύρη Θάλασσα.

«Οι προετοιμασίες τόσο νομικά όσο και διπλωματικά έχουν ολοκληρωθεί. Θα συνεχίσουμε να παρακολουθούμε τη διαδικασία. Σίγουρα δεν θέλουμε να κλιμακωθούν περαιτέρω οι εντάσεις», είπε ο Τσελίκ χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.

Τουρκικά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν ότι η κυβέρνηση αξιολογεί και τις πιθανές αρνητικές επιπτώσεις της σύγκρουσης στην Τουρκία. Η ρωσική εισβολή επηρέασε την ήδη επιβαρυμένη τουρκική οικονομία, με τη λίρα να υποχωρεί χθες πάνω από 5% έναντι του δολαρίου.

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.


*