Πούτιν κόβει, Ερντογάν ράβει

Πριν από δύο ημέρες ο Ρώσος πρόεδρος ακουγόταν απειλητικός απέναντι στην προοπτική ένταξης της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ λέγοντας πως η Ρωσία θα «απαντήσει» σε αυτή την επέκταση.

Χθες ο Βλαντιμίρ Πούτιν εμφανίστηκε πιο… συγκαταβατικός λέγοντας πως η Ρωσία δεν έχει πρόβλημα με κανένα από τα δύο αυτά κράτη και ότι η επέκταση από μόνη της, χωρίς μεταφορά εξοπλισμού και στρατευμάτων του ΝΑΤΟ, δεν είναι απειλή.

Σήμερα σε πολλά ξένα μέσα ενημέρωσης πρώτο θέμα είναι οι δηλώσεις του Τούρκου προέδρου Ερντογαν που λέει ότι η χώρα δεν συμφωνεί με την είσοδο της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ, υποστηρίζοντας ότι «οι σκανδιναβικές χώρες έχουν μετατραπεί σε χώρο φιλοξενίας τρομοκρατικών οργανώσεων» και ότι «το PKK και το DHKP-C έχουν τις φωλιές τους στη Σουηδία και στην Φινλανδία. Βρίσκονται μέχρι και εντός του Κοινοβουλίου τους». Ο Τούρκος πρόεδρος είχε επαναλάβει τις δηλώσεις αυτές και πριν από τέσσερεις ημέρες…

Η Τουρκία, λοιπόν, παρότι είναι χώρα – μέλος του ΝΑΤΟ, για άλλη μία φορά δείχνει ότι παίζει το δικό της γεωπολιτικό παιχνίδι.

Το… αυτό και οι ΗΠΑ, που «αβαντάρουν» τον Ουκρανό πρόεδρο Ζελένσκι για τη συνέχιση του πολέμου, ενώ κύριο μέλημά τους είναι να πουλήσουν όπλα και LNG στην Ευρώπη.

Μία Ευρώπη που ενώ επί τρεις μήνες ανακοινώνει κυρώσεις κατά της Ρωσίας, τελικά αποφασίζει να δώσει πράσινο φως στις εισαγωγές φυσικού αερίου από τη Ρωσία: Οι ευρωπαϊκές κυρώσεις “δεν εμποδίζουν οικονομικές οντότητες να ανοίγουν τραπεζικό λογαριασμό σε καθορισμένη τράπεζα για πληρωμές που προβλέπονται βάσει συμβολαίων για την προμήθεια φυσικού αερίου, στο νόμισμα που καθορίζεται σε αυτές τις συμβάσεις”, αναφέρει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις αναθεωρημένες κατευθυντήριες γραμμές της για το θέμα που απέστειλε στα κράτη – μέλη μόλις την περασμένη Παρασκευή.

www.freedomofpress.gr

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.


*