Ηλίας Πετρόπουλος – Για τους Εβραίους της Σαλονίκης

Δεκαεννέα χρόνια μετά το θάνατο του Ηλία Πετρόπουλου έρχεται ένα βιβλίο από τις εκδόσεις ΚΑΠΟΝ που εστιάζει σε άρθρα και αφηγήσεις του συγγραφέα για τους Εβραίους της Θεσσαλονίκης, με επιμέλεια και εισαγωγή από τον Αχιλλέα Φωτάκη.

Ο Ηλίας Πετρόπουλος «είχε πηγή άντλησης πληροφοριών την αθέατη πλευρά της Σελήνης» είχε πει για εκείνον ο Βασίλης Βασιλικός, θέλοντας να περιγράψει ότι έψαχνε, όχι αυτό που φαίνεται, αλλά αυτό που κρύβεται πίσω από τα πράγματα.

Έτσι και στην περίπτωση των Εβραίων της Σαλονίκης…

Αντιγράφουμε από το οπισθόφυλλο βιβλίου

«Ήταν επόμενο ότι η βιωματική παρακαταθήκη του Ηλία Πετρόπουλου από τη Θεσσαλονίκη και το πάθος του να ασχοληθεί με όσα απέρριψε η εθνική ιστοριογραφία για δεκαετίες, θα τον οδηγούσε να ασχοληθεί με τους Εβραίους της Σαλονίκης.

Αυτό που τον «έσπρωξε» όμως να καταπιαστεί με τα επώδυνα της μνήμης ήταν η αναβίωση του αντισημιτισμού στην Ελλάδα της Μεταπολίτευσης. Αυτό είναι το ιστορικό πλαίσιο των γραπτών του Πετρόπουλου που παρουσιάζονται σε αυτό το βιβλίο.

Τα άρθρα του αποτέλεσαν τις κραυγές μιας ειλικρινούς αγωνίας, ενός ενεργού —ίσως του μοναδικού εκείνη την περίοδο— συγγραφέα που διαμαρτυρήθηκε ενάντια στην εκούσια λήθη και τις κρατικές χρήσεις και καταχρήσεις της ιστορίας, αποκαλύπτοντας μέσα από τα γραπτά του πτυχές του αποσιωπημένου εβραϊκού παρελθόντος και της καθημερινότητας της πολυεθνικής πόλης της Σαλονίκης.

Δεν είναι καθόλου δευτερεύον ότι ο Πετρόπουλος έγραψε και ως μάρτυρας των γεγονότων, ως ένας μη Εβραίος, μιλώντας από τη θέση εκείνου που ανήκει στην πλειοψηφική κοινότητα.

Με αυτή την έννοια, ο Πετρόπουλος προσφέρει στους αναγνώστες του έναν τρόπο να διαβάσουν την ιστορία και να τοποθετηθούν, ατομικά και συλλογικά, στον ιστορικό ρου».

www.freedomofpress.gr

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.


*