Στην Κομισιόν το θέμα της παρακολούθησης του δημοσιογράφου Θ. Κουκάκη από την ΕΥΠ – Όλες οι τελευταίες εξελίξεις

Την ώρα που η Κομισιόν θεωρεί απαράδεκτη την παράνομη πρόσβαση σε προσωπικά δεδομένα πολιτών, δημοσιογράφων και πολιτικών, στην Ελλάδα «αυτεπάγγελτη» έρευνα θα διεξάγει για το θέμα η Εθνική Αρχή Διαφάνειας, που δήλωνε αναρμόδια για τη χορήγηση στοιχείων της λίστας Πέτσα και που εξειδικεύεται στους ελέγχους για το κάπνισμα στα μπαρ…

Σύμφωνα με τη σελίδα του Reporters United στο Facebook, οι δημοσιογράφοι Γιάννης Παλαιολόγος από τη Καθημερινή και Matina Stevis – Gridneff από τους New York Times έκαναν ερωτήσεις στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την υπόθεση των υποκλοπών σε βάρος του Θανάση Κουκάκη.

Η Κομισιόν, δια στόματος του εκπροσώπου της Johannes Bahkre, χαρακτήρισε «απαράδεκτη» την παράνομη πρόσβαση στα προσωπικά δεδομένα πολιτών, δημοσιογράφων και πολιτικών και είπε ότι θα ελέγξει εάν είναι συμβατή με την ευρωπαϊκή νομοθεσία η αλλαγή του νόμου στην Ελλάδα για τη γνωστοποίηση των παρακολουθήσεων.

Να επισημάνουμε ότι η θέση της Κομισιόν αφήνει εκτεθειμένο τον Έλληνα κυβερνητικό εκπρόσωπο Γ. Οικονόμου, ο οποίος κατά τη χθεσινή (18/4) ενημέρωση των πολιτικών συντακτών είχε αναφέρει ότι «η τροπολογία στην οποία αναφέρεστε έχει κάνει το αυτονόητο. Ποιο είναι το αυτονόητο; Όταν δημιουργείτε ένας λόγος εθνικής ασφάλειας κάποιος να παρακολουθειται είναι αυτονόητο ότι αυτός ο κάποιος δεν μπορεί να απευθυνθεί κάπου και να του πουν, πείτε μου αν με παρακολουθείτε. Νομίζω είναι θέμα κοινής λογικής, είναι σε συνέχεια αντίστοιχων διατάξεων που είχαν γίνει το 2018 και που ορθώς είχαν γίνει. Επαναλαμβάνω, πρόκειται για ένα πλαίσιο πολύ αυστηρά καθορισμένο, πάντοτε υπό την επίβλεψη της Δικαιοσύνης αυτό ισχύει για όλους τους ανθρώπους και για όλα τα πρόσωπα, δεν μπορούσα και δεν θα μπορώ ποτέ να ξέρω λεπτομέρειες αυτής της ιστορίας για τις οποίες κατά καιρούς έχω ερωτηθεί. Το νομικό πλαίσιο αυτό στη χώρα μας είναι πλήρως συμβατό με ό,τι ισχύει και σε όλη την υπόλοιπη Ευρώπη».  

Ο Θανάσης Κουκάκης σε ανάρτησή του στο twitter αναφέρθηκε στην τοποθέτηση του Γ. Οικονόμου και το πώς εκείνος δικαιολόγησε χθες την τροποποίηση του νόμου για την ΑΔΑΕ για να μην του γνωστοποιηθεί η παρακολούθησή του.

“Το «αυτονόητο» στο Κράτος Δικαίου του Κυριάκου Μητσοτάκη”, σχολίασε δηκτικά ο Θ. Κουκάκης, συμπληρώνοντας πώς από τα λεγόμενα Οικονόμου προκύπτει «ότι εάν τον παρακολουθούσαν δεν θα αναζητούσε τους λόγους και τους υπαιτίους».

Ωστόσο, παραμένει μείζον ερώτημα από πότε η έρευνα ενός δημοσιογράφου για επιχειρηματίες και τραπεζίτες θεωρείται θέμα… «εθνικής ασφάλειας», ζήτημα που θέτει σε σημερινή της (19/4) ανακοίνωση και η Πρωτοβουλία Δικηγόρων και Νομικών για τα Πολιτικά Δικαιώματα.

Προκαταρκτική εξέταση και Εθνική Αρχή Διαφάνειας

Χθες, η Εισαγγελέας Πρωτοδικών Αθηνών Σωτηρία Παπαγεωργοπούλου διέταξε τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης, με σκοπό να διαπιστωθεί από ποια πρόσωπα έχει τελεστεί η αξιόποινη πράξη της παραβίασης τηλεφωνικού απορρήτου του δημοσιογράφου.

Προκαταρκτική εξέταση με αντικείμενο παρακολούθηση που –αποδεδειγμένα βάσει των στοιχείων του Reporters United- έγινε από την ΕΥΠ, συγκεντρώνει μηδαμινές πιθανότητες να οδηγήσει σε κάποιο αποτέλεσμα (σ.σ. μακάρι να διαψευστούμε).

Στα όρια ανάμεσα στη φαιδρότητα και το… «κουκούλωμα» κινείται και η «αυτεπάγγελτη» έρευνα της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας να εξετάσει το ζήτημα σχετικά με την παρακολούθηση του τηλεφώνου του ίδιου δημοσιογράφου μέσω του λογισμικού Predator, την οποία είχε αποκαλύψει πριν λίγες ημέρες το Inside Story.

Την «αυτεπάγγελτη» έρευνα της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας ανακοίνωσε χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος λέγοντας ότι θα διερευνήσει το θέμα «σε όλη του τη διάσταση να ζητήσει τη συνδρομή στο τεχνικό σκέλος της Αρμόδιας ανεξάρτητης αρχής διασφάλισης απορρήτου επικοινωνιών σε ό,τι αφορά τον τομέα των δικών της αρμοδιοτήτων…».

Να θυμίσουμε ότι η Εθνική Αρχή Διαφάνειας, που το κύριο έργο της είναι οι έλεγχοι για τα μέτρα Covid και για την απαγόρευση του καπνίσματος στα μπαρ, είχε δηλώσει… αναρμόδια όταν το Vouli Watch είχε ζητήσει επιπλέον στοιχεία για τη διαβόητη λίστα Πέτσα.

Εξ ου και η φαιδρότητα της εμπλοκής της στη διερεύνηση της χρήσης του Predator…

Ανακοίνωση Ένωσης Ανταποκριτών Ξένου Τύπου για την παρακολούθηση δημοσιογράφου

Ανακοίνωση για το θέμα της παρακολούθησης του Θ. Κουκάκη εξέδωσε χθες και η Ένωση Ανταποκριτών Ξένου Τύπου.

«Παρακολουθήσαμε με μεγάλη ανησυχία τα δημοσιεύματα που αποκαλύπτουν ότι άλλος ένας δημοσιογράφος ήταν υπό παρακολούθηση από την Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών της Ελλάδας, ΕΥΠ.

Σύμφωνα με πρόσφατο ρεπορτάζ της «Reporters United» https://www.reportersunited.gr/8646/eyp-koukakis/, απόρρητα έγγραφα αποκαλύπτουν ότι η ΕΥΠ, επικαλούμενη λόγους εθνικής ασφάλειας, υπέκλεπτε τις επικοινωνίες του συναδέλφου μας Θανάση Κουκάκη, ο οποίος τότε ερευνούσε ζητήματα που αφορούσαν Έλληνες τραπεζίτες και επιχειρηματίες.

Σύμφωνα με το ίδιο ρεπορτάζ, αφού ο Κουκάκης υποψιάστηκε ότι ήταν υπό παρακολούθηση και κατέθεσε καταγγελία στην Αρχή Ασφάλειας και Προστασίας των Επικοινωνιών (ΑΔΑΕ), η ΕΥΠ σταμάτησε να τον παρακολουθεί. Λίγο αργότερα, η κυβέρνηση άλλαξε τον νόμο, με αναδρομική ισχύ, απαγορεύοντας στην ΑΔΑΕ, να ενημερώνει τους πολίτες ότι ήταν υπό παρακολούθηση.

Ένα χρόνο αργότερα, ο κ. Κουκάκης βρέθηκε στο στόχαστρο του πανίσχυρου κακόβουλου λογισμικού παρακολούθησης Predator, όπως αποκάλυψε το «Inside Story». https://insidestory.gr/article/ypothesi-parakoloythisis-koykaki-kratos-xerei

Να σημειωθεί ότι η “Εφημερίδα των Συντακτών” είχε αποκαλύψει πριν από λίγους μήνες ότι άλλος ένας ρεπόρτερ, ο Σταύρος Μαλιχούδης, ήταν επίσης υπό παρακολούθηση από το κράτος.

Η ΕΑΞΤ καταδικάζει απερίφραστα κάθε αδικαιολόγητη παρακολούθηση δημοσιογράφων από τις κρατικές αρχές. Το ερευνητικό ρεπορτάζ δεν πρέπει ποτέ να αντιμετωπίζεται ως πιθανή εθνική απειλή, ειδικά σε μια δημοκρατική χώρα όπως η Ελλάδα, όπου η ελευθερία του Τύπου κατοχυρώνεται από το νόμο και το σύνταγμα.

Χαιρετίζουμε την ανακοίνωση της δικαστικής έρευνας για το θέμα αυτό και αναμένουμε άμεσες και εμπεριστατωμένες απαντήσεις από τις ελληνικές αρχές».

www.freedomofpress.gr

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.


*