Παρέμβαση Μητσοτάκη-Τσιάρα για να κλείσει η υπόθεση Βαλυράκη καταγγέλλουν οι συνήγοροι της οικογένειας

Σε μία σοβαρή καταγγελία για παρέμβαση του υπουργού Δικαιοσύνης Κ. Τσιάρα με εντολή του Πρωθυπουργού Κ. Μητσοτάκη προκειμένου να μπει στο αρχείο η υπόθεση Βαλυράκη, προχώρησαν σήμερα οι δικηγόροι της οικογένειας Νίκος Κωνσταντόπουλος, Ζωή Κωνσταντοπούλου και Μανώλης Φωτάκης.

Σε συνέντευξη τύπου για το θέμα οι δικηγόροι ανέφεραν ότι αρχικά ο εισαγγελέας Χαλκίδας κ. Προκοπίου είχε εισηγηθεί να μπει η υπόθεση στο αρχείο.

Στο διάστημα που η οικογένεια μπορούσε να προσφύγει κατά της διάταξης του εισαγγελέα Χαλκίδας, τον Σεπτέμβριο του 2021, οι δικηγόροι είπαν ότι ο υπουργός Κ. Τσιάρας κάλεσε τη χήρα του πρώην υπουργού, τη Μίνα Βαλυράκη στο υπουργείο Δικαιοσύνης.

Εκείνη πήγε στη συνάντηση με τον υπουργό συνοδεία του δικηγόρου της Μανώλη Φωτάκη.

Στο γραφείο του υπουργού παρούσα ήταν η μετακλητή σε αυτό εισαγγελέας Πρωτοδικών κα Βεριώτου, η οποία έχοντας ανά χείρας τη διάταξη του Προκοπίου για να μπει η υπόθεση στο αρχείο, επιχειρούσε να πείσει τη Μίνα Βαλυράκη για το πόσο καλή και τεκμηριωμένη ήταν η απόφαση του εισαγγελέα Χαλκίδας.

Στην πορεία προέκυψε ότι η Βεριώτου είχε συγγενική σχέση με τον Προκοπίου. Η Μίνα Βαλυράκη εξοργισμένη ρώταγε τον υπουργό «γιατί με φωνάξατε εδώ».

Σύμφωνα με τους δικηγόρους της οικογένειας ο Κ. Τσιάρας φέρεται να απάντησε «το ζήτησε ο Πρωθυπουργός».

Μάλιστα, όταν είχε υπάρξει αναφορά στο θέμα από τον τύπο, τότε κύκλοι του υπουργείου υποστήριξαν ότι η κυρία Βαλυράκη ήταν εκείνη που ζήτησε συνάντηση με τον υπουργό.

«Έχουμε στοιχεία που αποδεικνύουν ότι η πρόσκληση έγινε από τον υπουργό, καλύτερα εκείνος και οι κύκλοι του να μην επιμείνουν» επεσήμανε η Ζωή Κωνσταντοπούλου.

Η οικογένεια έκανε προσφυγή κατά της διάταξης αρχειοθέτησης, αυτή έγινε δεκτή, η έρευνα συνεχίστηκε και τελικά ασκήθηκαν διώξεις σε δύο άτομα για τη δολοφονία Βαλυράκη.

Εισαγγελέας και ανακριτής είχαν διατάξει την προφυλάκισή τους, αλλά εκείνοι αποφυλακίστηκαν μέσα σε ένα μήνα περίπου με βούλευμα που απλά ανέφερε ότι δεν είναι ύποπτοι τέλεσης νέων αδικημάτων…

Στη συνέντευξη τύπου επισημάνθηκε το επίσης ύποπτο γεγονός ότι από την πρώτη στιγμή οι διαρροές προς τα μέσα ενημέρωσης έκαναν λόγο για ατύχημα.

Όταν γίνονταν έρευνες για να εντοπιστεί η σωρός του Σήφη Βαλυράκη, συγγενείς του έλεγαν στους λιμενικούς «γιατί κάνετε έρευνα προς την Αμάρυνθο από τη στιγμή που το ρεύμα κινείται προς Χαλκίδα», σα να μην ήθελαν κάποιοι να βρεθεί το πτώμα.

Η οικογένεια είχε καταθέσει μηνύσεις και κατά των λιμενικών, οι οποίες προτάθηκε να μπουν στο αρχείο κι αυτές. Μετά, όμως, από προσφυγή, αυτή την περίοδο διενεργείται προκαταρκτική εξέταση από το Ναυτοδικείο Πειραιά.   

“Η σωρός τελικά όμως εντοπίστηκε και «μίλησε» όταν πήγε στον ιατροδικαστή”, είπε ο Νίκος Κωνσταντόπουλος. Τα πολλαπλά χτυπήματα και τραύματα από διαφορετικά αντικείμενα επιβεβαίωναν ότι επρόκειτο για δολοφονία. «Του έκοψαν την καρωτίδα» πρόσθεσε ο δικηγόρος Μανώλης Φωτάκης.   

Οι δικηγόροι της οικογένειας Βαλυράκη ανέφεραν ότι αιτήθηκαν να τους δοθούν στοιχεία για το παρελθόν των δύο κατηγορουμένων και ότι το αίτημά τους απορρίφθηκε. Είπαν ότι θα επιμείνουν.

«Οι φυσικοί αυτουργοί έχουν βρεθεί, πρέπει να διερευνηθεί εάν υπάρχουν και ηθικοί» είπαν οι δικηγόροι, προτάσσοντας τον προβληματισμό τους για τις παρεμβάσεις και τα εμπόδια στη διαλεύκανση της υπόθεσης.

H Ζωή Κωνσταντοπούλου συνέδεσε τον σχετικό προβληματισμό με το γεγονός ότι ο Σήφης Βαλυράκης, πολλές φορές σε αντίθετη κατεύθυνση από την στάση του κόμματός του (ΠΑΣΟΚ), ήταν πολύ ενεργός προκειμένου να λάμψει η αλήθεια για την υπόθεση της Siemens στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής το 2015.

Ο Νίκος Κωνσταντόπουλος, μετά από σχετικό ερώτημα, επεσήμανε ότι πράγματι είναι μεγάλη η σιωπή για το θέμα από τους ανθρώπους της παράταξης στην οποία ανήκε (ΠΑΣΟΚ) και ότι πρέπει να μας απασχολεί για το τι μπορεί να γίνεται σε άλλες υποθέσεις, όταν μεθοδεύσεις και παρεμβάσεις στη δικαιοσύνη λαμβάνουν χώρα στην περίπτωση της δολοφονίας ενός πρώην υπουργού.  

Τέλος, να αναφέρουμε ότι η συνέντευξη τύπου έγινε παρουσία του αδερφού του Σήφη Βαλυράκη, Ανδρέα και του γιού του Αλέξη.

www.freedomofpress.gr

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.


*