
«Green Σχιστό», 23 κλειστοί διαγωνισμοί για εκμετάλλευση ακινήτων από την αρχή του έτους, δασικές εκτάσεις και αγωγές εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ κατά του Δημοσίου. Η Εκκλησία της Ελλάδος, μέσω της Εκκλησιαστικής Κεντρικής Υπηρεσίας Οικονομικών (ΕΚΥΟ), τον τελευταίο χρόνο βρίσκεται σε ένα πρωτοφανή επενδυτικό οίστρο καθώς κυνηγάει έσοδα και κέρδη από την αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας της και όχι μόνο.
Ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος έθεσε το τελευταίο διάστημα στην κυβέρνηση ορισμένα ζητήματα που η Εκκλησία της Ελλάδος θεωρεί ότι επιδέχονται νομοθετικών λύσεων, με σκοπό να εκκαθαριστεί η ιδιοκτησιακή, πολεοδομική και περιβαλλοντική κατάσταση της ακίνητης εκκλησιαστικής περιουσίας και έτσι να καταστεί σαφές ποια ακίνητα επιδέχονται αξιοποιήσεως ή είναι ώριμα προς αξιοποίηση.
Την ώρα, όμως, που η Εκκλησία ζητά τη συνδρομή της πολιτείας για ακίνητα, δασικές εκτάσεις και την επένδυση στο Σχιστό, την ίδια στιγμή προωθεί –ενδεχομένως και ως μέσο άσκησης πίεσης- αγωγές εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ κατά του Δημοσίου.
Green Σχιστό
Στις 31-1-2022 ιδρύθηκε η ανώνυμη εταιρεία «Σχιστό Α.Ε.» με αρχικό μετοχικό κεφάλαιο 800.000 ευρώ το οποίο κατέβαλε εξ’ ολοκλήρου η Εκκλησία της Ελλάδος, γεγονός που την καθιστά και μοναδικό μέτοχο.
Πρόεδρος στην εταιρεία είναι ο Ιωάννης Λιάπης, όπως είναι κατά κόσμο γνωστός ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος.
Η Εκκλησία της Ελλάδος μέσω της ανώνυμης εταιρείας «Σχιστό Α.Ε.» επιδιώκει την αξιοποίηση ιδιόκτητης έκτασης, περίπου 3.000 στρεμμάτων, που βρίσκεται σε κομβική θέση καθώς συνορεύει νοτιοανατολικά με τον Πειραιά, το μεγαλύτερο λιμάνι της χώρας και βόρεια με την περιοχή του Σκαραμαγκά.
Στα σχέδια είναι η ανάπτυξη ενός «πράσινου» κέντρου logistics, χωρίς να αποκλείονται και κατοικίες, κτίρια γραφείων κ.α. Όλο το έργο αναμένεται να χρηματοδοτηθεί από πόρους της εκκλησίας.
Τον περασμένο Σεπτέμβριο η «Σχιστό Α.Ε.», παρουσία του πρωθυπουργού Κυρ. Μητσοτάκη, υπέγραψε μνημόνιο συνεργασίας με το ΤΑΙΠΕΔ, προκειμένου το δεύτερο να αναλάβει τη διενέργεια των διαγωνιστικών διαδικασιών και την παρακολούθηση της εκτέλεσης των συμβάσεων.
Πολλοί χαρακτηρίζουν το εν λόγω project και ως το «μικρό Ελληνικό» της εκκλησίας.
Αντιπαροχές σε οικόπεδα «φιλέτα»
Από τις 18 Ιανουαρίου 2023 έως σήμερα στην ιστοσελίδα της ΕΚΥΟ έχουν αναρτηθεί 23 ανακοινώσεις για κλειστούς διαγωνισμούς που αφορούν ακίνητα της Εκκλησίας της Ελλάδος. Αξιοσημείωτο είναι ότι οι 21 από αυτές αφορούν αντιπαροχές οικοπέδων σε περιοχές όπως Αθήνα, Κηφισιά, Βουλιαγμένη και Θεσσαλονίκη.
Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι το ένα οικόπεδο της Βουλιαγμένης βρίσκεται επί της οδού Αλ. Παναγούλη και έχει έκταση 1.342 τ.μ., το άλλο βρίσκεται επί της Αλ. Παναγούλη, Ηρακλέως και Ικάρου και έχει έκταση 2.471 τ.μ. και ένα τρίτο επί των οδών Αργοναυτών και Σαπφούς με επιφάνεια 965 τ.μ.
Να σημειώσουμε ότι αυτή τη στιγμή υπάρχει οικόπεδο 980 τ.μ. στην οδό Σαπφούς στη Βουλιαγμένη που πωλείται 4 εκατ. ευρώ. Με 4.000 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο στο οικόπεδο γίνεται σαφές σε τι είδους μελλοντικά έσοδα προσδοκά η ΕΚΥΟ από τις αντιπαροχές.
Δασικές και γεωργικές εκτάσεις
Την Τρίτη 31 Ιανουαρίου 2023, στην Αίθουσα Συνεδριών της Ιεράς Συνόδου πραγματοποιήθηκε συνάντηση – ημερίδα με γενικό θέμα τα ζητήματα που αφορούν στην εκκλησιαστική περιουσία και τους δασικούς χάρτες.
Την πολιτεία εκπροσώπησαν ο Γενικός Γραμματέας Θρησκευμάτων του υπουργείου Παιδείας, Γεώργιος Καλαντζής και η Αικατερίνη Γεωργαντά, εκ μέρους του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.
Ο Μητροπολίτης Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου, Πρόδρομος, ανέπτυξε την εισήγησή του με θέμα: «Εκκλησία Κρήτης – Δασικοί Χάρτες, σκέψεις και προβληματισμοί», για το θέμα των Δασικών Χαρτών και των ζητημάτων που ανακύπτουν «σχετικώς προς την διασφάλιση της Εκκλησιαστικής Περιουσίας στην Εκκλησία της Κρήτης».
Ο Μητροπολίτης έκανε συνοπτική αναφορά στο ιστορικό της υπόθεσης των δασικών χαρτών και στα κύρια αιτήματα της Εκκλησίας της Κρήτης, εκ των οποίων τα περισσότερα εκκρεμούν, αν και είχε ζητηθεί η επίλυσή τους μέσω επίσημων υπομνημάτων προς τους αρμόδιους φορείς και αρχές.
Ακολούθως αναφέρθηκε στην διαμορφωθείσα σήμερα κατάσταση στην Εκκλησία της Κρήτης, στο ειδικό νομικό καθεστώς της Κρήτης και της Εκκλησίας αυτής αναφορικά με την ιδιοκτησία των δασικών εκτάσεων, καθώς και στην διάκριση μεταξύ αφ’ ενός της γεωργικής περιουσίας της Εκκλησίας της Κρήτης, η οποία κινδυνεύει όπως είπε «με την συντελεσθείσα κύρωση των δασικών χαρτών, και αφ’ ετέρου των δασικών εκτάσεών της». Κατόπιν, παρέθεσε τα κύρια αιτήματα της Εκκλησίας της Κρήτης, τα οποία χαρακτήρισε ως «σύννομες προτάσεις, προς διευκόλυνση της προάσπισης των νομίμων δικαιωμάτων της»…
Αγωγές για ακίνητη περιουσία
Την πρόθεση της Εκκλησίας να κινηθεί δικαστικά για τη διευθέτηση εκκρεμοτήτων σε σχέση με περιουσιακά στοιχεία που σε πολλές περιπτώσεις είναι διεκδικούμενα, είχε επισημάνει ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος σε συνεδρίαση της Ιεράς Συνόδου τον περασμένο Οκτώβριο.
«Μετά την απόφαση, υπέρ της, από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ) για ακίνητά στη Βουλιαγμένη, προχωρά σε ανάλογες κινήσεις και για άλλες έξι περιοχές: Φασκομηλιά, Λεγραινά, Βάρη, Στροφυλιά, Κοκκιναρά και Φλαμούρι Μαγνησίας», ανέφεραν δημοσιεύματα το περασμένο φθινόπωρο.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Αρχιεπίσκοπος είχε προσδιορίσει τις απώλειες εισοδήματος κατ’ έτος σε 20 εκατ. ευρώ, δίνοντας το στίγμα για διεκδίκηση εκατοντάδων εκατ. ευρώ.
Κάντε το πρώτο σχόλιο