Ρεπόρτερ Χωρίς Σύνορα: Συνεργαστείτε με Europol για την εξιχνίαση της δολοφονίας Καραϊβάζ

Τον κίνδυνο η δολοφονία του δημοσιογράφου Γιώργου Καραϊβάζ να παραμείνει ανεξιχνίαστη όπως αυτή του Σωκράτη Γκιόλια το 2010, επισημαίνουν οι Ρεπόρτερ Χωρίς Σύνορα (RSF ), οι οποίοι αποκαλύπτουν ότι έχουν προτείνει στις ελληνικές αρχές να συνεργαστούν με τη Europol, εάν πιστεύουν ότι οι δυνατότητές τους δεν είναι επαρκείς.   

Τα παραπάνω προκύπτουν από δηλώσεις του Pavol Szalai, επικεφαλής των RSF για την Ευρώπη και τα Βαλκάνια, στο The Press Project που δημιούργησε μία σειρά podcast για την ελευθερία του Τύπου στην Ελλάδα.

Στο podcast που αφορά την υπόθεση Καραϊβάζ, ο Pavol Szalai ξεκινώντας από την μη εξιχνίαση της δολοφονίας Γκιόλια, λέει τα εξής: 

«Αυτή η έλλειψη προόδου στη διερεύνηση της δολοφονίας ενός δημοσιογράφου δεν έχει προηγούμενο στην Ευρώπη. Σε άλλες περιπτώσεις δολοφονιών δημοσιογράφων, όπως για παράδειγμα της Daphne Caruana Galizia στη Μάλτα ή του Ján Kuciak στη Σλοβακία, οι ύποπτοι συνελήφθησαν μέσα σε ένα χρόνο ή και νωρίτερα. Στην Ολλανδία, όπου ένας δημοσιογράφος δολοφονήθηκε επίσης πέρυσι, έναν χρόνο μετά τη δολοφονία έχουμε ήδη τη δίκη σε εξέλιξη. Οι ύποπτοι συνελήφθησαν λίγο μετά το έγκλημα…

Πρέπει λοιπόν να κάνουμε τα πάντα για να μη γίνει η υπόθεση Καραϊβάζ άλλη μία ελληνική υπόθεση ατιμωρησίας για δολοφονία δημοσιογράφου, γιατί θυμόμαστε ότι πριν δέκα χρόνια δολοφονήθηκε ο Γκιόλιας και αυτή η δολοφονία δεν εξιχνιάστηκε ποτέ.

Καλέσαμε τις (ελληνικές) αρχές όχι μόνο να ρίξουν όλα τα απαραίτητα μέσα στην έρευνα, η οποία πρέπει να επιταχυνθεί για να τηρήσουν τη δική τους υπόσχεση για γρήγορη εξιχνίαση, αλλά τους προτείναμε να καλέσουν και τη Europol εάν πιστεύουν ότι οι δυνατότητές τους δεν είναι επαρκείς. Η Europol, η ευρωπαϊκή αστυνομική υπηρεσία, βοήθησε πολύ στην έρευνα για τη δολοφονία του Ján Kuciak στη Σλοβακία. Έχουν πολύ σημαντικές αναλυτικές δεξιότητες και όλη αυτή την τεχνογνωσία για να εργαστούν στην υπόθεση Καραϊβάζ.

Αλλά οι ελληνικές αρχές πρέπει να συμφωνήσουν σε αυτό και φυσικά και η Europol θα πρέπει να συμφωνήσει επίσημα σε αυτό».   

Στο podcast του Press Project για την υπόθεση Καραϊβάζ, τόσο η χήρα του όσο και δημοσιογραφικές τοποθετήσεις, συνδέουν τη δολοφονία με τη δίκη της Greek (Police) Mafia και το ενδεχόμενο ο δολοφονηθείς δημοσιογράφος να κατέθετε σε αυτή.

Υπό αυτό το πρίσμα και λόγω της εμπλοκής στην υπόθεση πρώην και νυν υψηλόβαθμων αξιωματικών της ΕΛΑΣ, η πρόταση των RSF για συνεργασία με τη Europol έχει πλεονέκτημα και σε ότι αφορά την κλονισμένη εμπιστοσύνη σχετικά με την πορεία των ερευνών.

Και βέβαια, μία τέτοια συνεργασία, προϋποθέτει την ύπαρξη ειλικρινούς πολιτικής βούλησης για την εξιχνίαση της δολοφονίας. 

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.


*