Hellenic Train: Ιταλικό σχέδιο με προκαταβολές αποζημιώσεων χωρίς αναγνώριση ευθύνης για το δυστύχημα

Προκαταβολές αποζημιώσεων στους επιβάτες, τους τραυματίες και τις οικογένειες των θυμάτων από την σύγκρουση των τρένων στα Τέμπη ανακοίνωσε η Hellenic Train, χωρίς, όμως, να αναγνωρίζει δική της ευθύνη για το τραγικό δυστύχημα. Σύμφωνα με την εταιρεία η ευθύνη είναι του ΟΣΕ (και κατ’ επέκταση του ελληνικού Δημοσίου).

Η εταιρεία επικαλείται Ευρωπαϊκό Κανονισμό που κάνει λόγο για προκαταβολές αποζημιώσεων. Ο Κανονισμός ρητά αναφέρει ότι οι προκαταβολές αυτές δεν συνιστούν αναγνώριση ευθύνης.

Το θέμα είναι γιατί σπεύδει να δώσει αποζημιώσεις τη στιγμή που θεωρεί πως δεν έχει ευθύνη για το δυστύχημα και ότι αυτή ανήκει στον ΟΣΕ. Και όλα αυτά, ενώ υπουργική απόφαση του 2019 την απήλλασσε από αποζημιώσεις μέχρι το 2024.  

Επικοινωνιακό τρυκ και damage control ή κίνηση την οποία θα εκμεταλλευθεί μελλοντικά στα δικαστήρια για να αποφύγει τις μεγάλες αποζημιώσεις των πολλών εκατομμυρίων ευρώ που οι οικογένειες των θυμάτων και οι τραυματίες θα διεκδικούν με αγωγές τους;

Πιθανόν και τα δύο…   

«Δεν φταίμε εμείς, ο ΟΣΕ φταίει»

Όπως ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης επιχείρησε στην αρχή να απαλλάξει την κυβέρνηση από κάθε πολιτική ευθύνη ρίχνοντάς τα όλα στο “ανθρώπινο λάθος” του σταθμάρχη, έτσι και η Hellenic Train λέει ότι για όλα φταίει ο ΟΣΕ.

Από τις 3 Μαρτίου, δημοσιεύματα σε ελληνικές ιστοσελίδες επικαλούνταν ανακοίνωση της ιταλικής εταιρείας Ferrovie Dello Stato Italiane, που το 2017 εξαγόρασε την ΤΡΑΙΝΟΣΕ (νυν Hellenic Train), η οποία ανέφερε ότι «η ελληνική κρατική εταιρεία ΟΣΕ διατηρεί το καθήκον και την ευθύνη για την συντήρηση, τη διαχείριση και τον τεχνολογικό εκσυγχρονισμό του σιδηροδρομικού δικτύου καθώς και την ευθύνη για την κίνηση των τρένων και την κυκλοφορία». 

Χθες, Δευτέρα 6 Μαρτίου, ο διευθύνων σύμβουλος της Hellenic Train, Μαουρίτσιο Καποτόρτο, σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ επανέλαβε ότι «η Hellenic Train είναι μια εταιρεία που ασχολείται μόνο με τη μεταφορά επιβατών και εμπορευμάτων και δεν εμπλέκεται στη διαχείριση της υποδομής, ούτε στη συντήρησή της, ούτε στην κυκλοφορία».

Μία ημέρα νωρίτερα, στις 5 Μαρτίου, και αφού είχαν προηγηθεί δημοσιεύματα σε ιστοσελίδες που έλεγαν ότι «υπουργική απόφαση του 2019 εξαιρεί την ΤΡΑΙΝΟΣΕ (σ.σ. δηλαδή την Hellenic Train) από το να αποζημιώνει επιβάτες έως το 2024», η εταιρεία ανακοίνωσε ότι θα δώσει προκαταβολές αποζημιώσεων για τους επιβάτες, τους τραυματίες και τις οικογένειες των ανθρώπων που έχασαν τη ζωή τους στα Τέμπη. 

Για το σκοπό αυτό η Hellenic Train επικαλέστηκε τα άρθρα 11 και 13 του Ευρωπαϊκού Κανονισμού 1371/2007 προκειμένου «οι συγγενείς των θανόντων, οι τραυματίες και οι επιβάτες της αμαξοστοιχίας IC 62 της 28.02.2023 να ικανοποιηθούν πλήρως ως προς τα σχετικά τους δικαιώματα», όπως ανέφερε στη σχετική ανακοίνωση. Το από ποια λίστα θα προκύπτει ποιοι ήταν επιβάτες, δεν το διευκρίνισε…

Σύμφωνα με τον Κανονισμό:

*Εάν επιβάτης σκοτωθεί ή τραυματιστεί, η σιδηροδρομική επιχείρηση πρέπει, χωρίς καθυστέρηση και οπωσδήποτε το αργότερο εντός δεκαπέντε ημερών από τον καθορισμό της ταυτότητας του φυσικού προσώπου που δικαιούται αποζημίωσης, να προκαταβάλει τα ποσά που απαιτούνται για την κάλυψη άμεσων οικονομικών αναγκών ανάλογα με την προκληθείσα ζημία.

*Η προκαταβολή δεν μπορεί να είναι κατώτερη των 21.000 ευρώ ανά επιβάτη σε περίπτωση θανάτου

* Η προκαταβολή δεν συνιστά αναγνώριση ευθύνης και μπορεί να αντισταθμιστεί με οποιοδήποτε άλλο ποσό καταβληθεί στη συνέχεια

Έχει ευθύνη η Hellenic Train;

Οι γραπτές και επαναλαμβανόμενες καταγγελίες των εργαζομένων της (μηχανοδηγών και άλλων) που ανέδειξαν τις ευθύνες του ΟΣΕ και της κυβέρνησης για τις ελλείψεις στο σύστημα ασφάλειας των σιδηροδρόμων μπορεί να στραφούν και κατά της ίδιας.

Διότι εφόσον υπήρχαν τέτοιες προειδοποιήσεις από τους εργαζόμενούς της, πώς εκείνη εισέπραττε έσοδα από τα εισιτήρια και έβαζε τον κόσμο να ταξιδέψει με τα τρένα της, χωρίς να διασφαλίζεται (ή έστω να απαιτείται) η ορθή και ασφαλής λειτουργία του δικτύου. 

Τα έσοδα της εταιρείας το 2021 ήταν 112,3 εκατ. ευρώ και τα κέρδη προ φόρων 1,58 εκατ. ευρώ. Εάν κληθεί στο μέλλον να καταβάλλει, μετά από αγωγές, αποζημιώσεις δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ, η δραστηριότητα της ιταλικής μητρικής στην Ελλάδα ενδεχομένως να διακοπεί.

Γι’ αυτό, λοιπόν, η Hellenic Train επιχειρεί αφενός να «βελτιώσει» (όσο μπορεί)  την εικόνα της με τις προκαταβολές αποζημιώσεων και αφετέρου ρίχνει όλη την ευθύνη στον ΟΣΕ και το Ελληνικό Δημόσιο, ώστε στο μέλλον, εάν οι οικογένειες των θυμάτων διεκδικήσουν και από αυτή μεγάλες αποζημιώσεις, να έχει το πλεονέκτημα να πει ότι «εμείς προκαταβάλλαμε ποσά για την υποστήριξή τους, ενώ δεν είχαμε ευθύνη για το δυστύχημα».

Πιθανό σενάριο επίσης είναι η ιταλική εταιρεία να στραφεί και αυτή νομικά κατά του ΟΣΕ και του Ελληνικού Δημοσίου, διεκδικώντας αποζημιώσεις, για να πετύχει κάποια ευνοϊκή για την ίδια συμφωνία με την ελληνική πλευρά.

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.


*