Καθαρά κέρδη άνω των 2 δισ. ευρώ σε Helleniq Energy και Motor Oil έφερε ο πόλεμος στην Ουκρανία

Καθαρά κέρδη ύψους 1 δισεκατομμυρίου ευρώ κατέγραψε ο όμιλος των Ελληνικών Πετρελαίων το 2022 (ονομάζεται πλέον Helleniq Energy και ανήκει κατά 47% στην οικογένεια Λάτση και κατά 35% στο ΤΑΙΠΕΔ), τα οποία προήλθαν κυρίως λόγω του πολέμου στην Ουκρανία και των κυρώσεων από τις δυτικές χώρες κατά της Ρωσίας, όπως αναφέρει η εταιρεία σε ανακοίνωσή της.

«Σε ότι αφορά στα περιθώρια διύλισης, ενισχύθηκαν σημαντικά το 2022, κυρίως λόγω της διατάραξης των ισοζυγίων προσφοράς – ζήτησης, ιδίως στα προϊόντα μεσαίων κλασμάτων, που προκάλεσε η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και τις κυρώσεις που επιβλήθηκαν από τις δυτικές χώρες. Ειδικότερα, τα διεθνή περιθώρια αναφοράς FCC και Hydrocracking διαμορφώθηκαν το 2022 στα $11,5/βαρέλι και $13,2/βαρέλι αντιστοίχως, από $2,3/βαρέλι το 2021».

Να σημειώσουμε ότι τα καθαρά κέρδη των πρώην ΕΛΠΕ το 2021 είχαν διαμορφωθεί στα 140 εκατ. ευρώ. Δηλαδή η ποσοστιαία αύξηση σε σχέση με αυτά του 2022 είναι της τάξης του 600%!

Τα κέρδη προ φόρων τόκων και αποσβέσεων, τα οποία αποτελούν και σημείο αναφοράς για τους οικονομικούς αναλυτές, το 2022 διαμορφώθηκαν στα 1,601 δισ. ευρώ, έναντι 401 εκατ. ευρώ το 2021.

Ακόμα υψηλότερη αναμένεται να είναι η κερδοφορία για τη Motor Oil της οικογένειας Βαρδινογιάννη, η οποία είχε ήδη καθαρά κέρδη ενός δισ. ευρώ κατά το πρώτο εννεάμηνο του 2022 (σ.σ. δεν έχει ανακοινώσει ακόμη αποτελέσματα για το δ’ τρίμηνο). 

Δηλαδή, η κερδοφορία των δύο ομίλων για τη χρονιά που πέρασε έχει ήδη ξεπεράσει τα 2 δισ. ευρώ!

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.


*