Τρία φορτία 95 τόνων με ξυλόλιο-τολουόλιο που αγνοείται η τύχη τους και μία «κατεπείγουσα» απόφαση του τελωνείου Προμαχώνα για καταστροφή για 47 τόνων «διαλύτη»

Στο σημερινό ρεπορτάζ θα μιλήσουμε για τρία φορτία χημικών διαλυτών με περιεχόμενο ξυλόλιο και τολουόλιο, ουσίες ίδιες με αυτές που ανιχνεύθηκαν στον τόπο του δυστυχήματος στα Τέμπη.

Οι τρεις παρτίδες ήταν συνολικού βάρους 95 τόνων περίπου και δεσμεύθηκαν από το Τελωνείο Σερρών στον Προμαχώνα από τον Ιούνιο του 2022 έως τον Μάρτιο του 2023.

Την ύπαρξή τους την γνωρίζουμε από τη Διαύγεια, στην οποία το Τελωνείο Σερρών ανήρτησε διακηρύξεις για την εκποίησή τους, όπως κάνει και για φορτία με τόνους αιθυλικής αλκοόλης αλλά και χιλιάδες φιάλες με αλκοολούχα ποτά που επιχειρείται να περάσουν λαθραία στην Ελλάδα.

Επιλέγουμε να μιλήσουμε για τις τρεις συγκεκριμένες παρτίδες με ξυλόλιο και τολουόλιο, καθώς, όπως προκύπτει από την έρευνά μας, η τελευταία εντολή καταστροφής φορτίου με εύφλεκτα χημικά που υπέγραψε ο προϊστάμενος του εν λόγω τελωνείου ήταν το Νοέμβριο του 2021 και η επόμενη φέτος, τον Φεβρουάριο του 2024, η οποία φέρει την υπογραφή του αναπληρωτή προϊσταμένου.

Το ρεπορτάζ μας σε βίντεο

Μέσα στην εβδομάδα που πέρασε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Βασίλης Κόκκαλης κατέθεσε ερώτηση προς τον αρμόδιο υπουργό Οικονομικών Κωστή Χατζηδάκη, με την οποία εστίαζε σε ένα από τα φορτία, το οποίο το συνέδεε μάλιστα και με το δυστύχημα στα Τέμπη, καθώς η τρίτη προσπάθεια εκποίησής του έγινε στις 13 Φεβρουαρίου 2023, δηλαδή δύο εβδομάδες πριν την πολύνεκρη σύγκρουση των τρένων.  

Στην διακήρυξη εκποίησης αναφερόταν ότι «εκτίθεται σε προφορική πλειοδοτική δημοπρασία εκποίησης ποσότητα χημικών διαλυτών, που υπόκειται σε φθορά και η φύλαξη αυτών είναι δυσχερής, για τα οποία διενεργήθηκαν ήδη δύο δημοπρασίες οι οποίες απέβησαν άκαρπες, και ότι το εν λόγω εμπόρευμα είχε κατασχεθεί από τις 18/01/2023».

Το συγκεκριμένο φορτίο ήταν 25.747 λίτρα με τιμή λίτρου 0,80 ευρώ στην πρώτη δημοπρασία, η οποία έπεφτε στην τρίτη στα 0,60 ευρώ αφού δεν είχε βρεθεί πλειοδότης.

Δηλαδή ενώ κάποιος αρχικά ήθελε 20.597 ευρώ για να το αποκτήσει, στην τρίτη το έπαιρνε με 15.448 ευρώ.

Ο βουλευτής Βασίλης Κόκκαλης στάθηκε στο ότι δεν βρήκε στη Διαύγεια πράξη κατακύρωσης, οπότε εύλογα ρωτά αν τελικά πουλήθηκαν αυτοί οι 25,7 τόνοι και σε ποιόν και αν όχι, πού βρίσκονται από τη στιγμή που το τελωνείο έλεγε ότι το φορτίο υπόκειται σε φθορά και είναι δυσχερής η φύλαξή του.

Εδώ εμείς να σημειώσουμε ότι δεν υπάρχουν ανηρτημένες στη Διαύγεια πράξεις κατακύρωσης από το εν λόγω τελωνείο ούτε καν για εκποιήσεις επώνυμων αλκοολούχων ποτών που πωλούνταν έναντι τριών και 3,5 ευρώ ανά φιάλη.

Τα ονόματα των υπερθεματιστών που απέκτησαν τους 25 τόνους χημικού διαλύτη ζητεί να μάθει και ο δικηγόρος Στέλιος Σούρλας, που εκπροσωπεί οικογένειες θυμάτων και τραυματιών του δυστυχήματος, με αίτημά του προς τον ειδικό εφέτη ανακριτή Σωτήρη Μπαϊκάμη.

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Βασίλης Κόκκαλης αναφέρει την εν λόγω παρτίδα ως τελευταία, αλλά από τη Διαύγεια προκύπτει ότι διακήρυξη εκποίησης χημικών διαλυτών με ξυλόλιο και τολουόλιο έγινε και τον Απρίλιο του 2023 για ποσότητα 22,7 τόνων που είχε δεσμευθεί στις 28 Μαρτίου 2023 και για την οποία επίσης δεν υπάρχει πράξη κατακύρωσης σε πλειοδότη.

Να σημειώσουμε ότι υπάρχει και ένα τρίτο φορτίο 46,6 τόνων που κατασχέθηκε και επιχειρήθηκε να εκποιηθεί μέσω δημοπρασίας τον Ιούνιο του 2022.

Συνολικά λοιπόν αγνοείται η τύχη περίπου 95 τόνων χημικών με ουσίες όπως ξυλόλιο και τολουόλιο.

Και το λέμε αυτό διότι η φετινή απόφαση του τελωνείου Σερρών για καταστροφή 46,7 τόνων φαίνεται ότι αφορά πολύ πιο πρόσφατη κατάσχεση.

Στις 12 Φεβρουαρίου 2024 εντοπίστηκαν στον Προμαχώνα δύο ύποπτα βυτία που μετέφεραν εύφλεκτες χημικές ουσίες και συγκεκριμένα διαλύτες που χρησιμοποιούνται από εταιρείες χρωμάτων αλλά και για νοθεία καυσίμων, όπως είναι το ξυλόλιο. Η υπόθεση είδε το φως της δημοσιότητας και επειδή υπήρχε διαρροή στο ένα βυτίο «κρίθηκε αναγκαία η μετάγγιση και απομάκρυνση του επικίνδυνου υλικού με την συνδρομή της Πυροσβεστικής», όπως ανέφεραν  σχετικά δημοσιεύματα εκείνες τις ημέρες.

Στις 19 Φεβρουαρίου 2024 το τελωνείο στον Προμαχώνα με απόφαση που υπογράφει ο αναπληρωτής προϊστάμενος, αποφασίζει να αναθέσει σε εταιρεία με έδρα τον Ασπρόπυργο και εγκαταστάσεις στη βιομηχανική περιοχή της Σίνδου τη διαχείριση και καταστροφή 46,7 τόνων δεσμευμένου εύφλεκτου χημικού προϊόντος, σε παρένθεση διαλύτη.

Το τελωνείο χαρακτηρίζει την απόφαση κατεπείγουσα λόγω διαρροής στις δεξαμενές δύο βυτίων που «βρίσκονται ακινητοποιημένα στο μεθοριακό σταθμό του Προμαχώνα, σε υπαίθριο χώρο πέριξ των εγκαταστάσεων με άμεση την επικινδυνότητα πυρκαγιάς ή και έκρηξης με άγνωστες συνέπειες για τους εργαζόμενους, τους διερχόμενους πολίτες, οδηγούς, τα διερχόμενα οχήματα αλλά και του περιβάλλοντος». Ακόμη και στην περίπτωση που ο αρμόδιος υπουργός απαντήσει ότι στους 47 τόνους που πάνε σήμερα για καταστροφή συγκαταλέγονται ποσότητες που είχαν κατασχεθεί παλαιότερα, και πάλι θα μένουν δεκάδες τόνοι που πρέπει να διευκρινιστεί τι απέγιναν.  

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.


*