Λίγα 24ωρα μετά την σύλληψη του ιδρυτή και επικεφαλής της διαδικτυακής πλατφόρμας Telegram, Πάβελ Ντούροφ στο διεθνές αεροδρόμιο Μπουρζέ, κοντά στο Παρίσι, η καταγγελία του διευθύνοντος συμβούλου της «Meta Platforms» Μαρκ Ζούκερμπεργκ – ότι η κυβέρνηση Μπάιντεν πίεζε εν μέσω πανδημίας την εταιρεία του να «λογοκρίνει» περιεχόμενο σχετικά με τον κορωνοϊό και τα εμβόλια- έρχεται να …ταράξει το κοινό στις κοινωνικές πλατφόρμες, αναδύοντας ταυτόχρονα το πλέον πολύπλοκο και αμφιλεγόμενο ζήτημα της ελευθερίας του λόγου στις εν λόγω εφαρμογές.
Η καταγγελία
Μαρκ Ζούκερμπεργκ και Τζο Μπάιντεν έχουν βρεθεί στη δίνη μιας διένεξης σχετικά με τον ρόλο των social media και συγκεκριμένα του Facebook σχετικά με την ελευθερία του λόγου, την παραπληροφόρηση και τον εμβολιασμό της Covid-19.
Σύμφωνα με όσα ισχυρίζεται ο Μαρκ Ζούκερμπεργκ, ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, το 2021, είχε επικρίνει δημόσια το Facebook και άλλες πλατφόρμες για τον ρόλο τους στη διασπορά ψευδών ειδήσεων και τη «συμβολή» τους στη διάδοση παραπληροφόρησης σχετικά με τα εμβόλια για την Covid-19. Συγκεκριμένα ο Αμερικανός πρόεδρος τότε είχε αναφέρει ότι εφαρμογές όπως το Facebook «σκοτώνουν ανθρώπους» καθώς επιτρέπουν τη διάδοση «τέτοιου είδους περιεχομένου, το οποίο είχε τη δυνατότητα να αποθαρρύνει τον κόσμο από το να εμβολιαστεί».
Από την άλλη πλευρά, ο Μαρκ Ζούκερμπεργκ αντέτεινε ότι είχε λάβει «σημαντικά μέτρα για την «καταπολέμηση της παραπληροφόρησης σχετικά με τα εμβόλια», συμπεριλαμβανομένης δε της προώθησης «αξιόπιστων πηγών πληροφόρησης», αλλά και της διαγραφής «παραπλανητικού περιεχομένου».
Η αλλαγή στάσης του Ζούκερμπεργκ
Η καταγγελία του Μαρκ Ζούκερμπεργκ, ωστόσο, δεν φέρνει στην επιφάνεια μόνο τα όσα γράψαμε παραπάνω, δηλαδή το κατά πόσο πρέπει να περιορίζεται ή να ελέγχεται το περιεχόμενο που δημοσιεύουν οι χρήστες στα κοινωνικά δίκτυα – ειδικά όταν αφορά σε θέματα δημόσιας υγείας- αλλά και το γεγονός ότι ο ιδρυτής της Meta διαβλέπει τον κίνδυνο του να βρεθεί ακόμα και στη θέση του συλληφθέντα Πάβελ Ντούροφ (Telegram), για λόγους που μπορεί να σχετίζονται με την ιδιωτικότητα και την ασφάλεια μέσω πολιτικών πιέσεων.
Ο ιδρυτής του Telegram πολύ καιρό πριν τη σύλληψή του είχε αντιμετωπίσει σοβαρές προκλήσεις και πιέσεις από διάφορες κυβερνήσεις λόγω της φύσης της πλατφόρμας του η οποία φέρεται να προσφέρει σχετικά υψηλό επίπεδο ασφάλειας στους χρήστες. Ο ίδιος είχε κατηγορηθεί από κυβερνήσεις ότι δεν παρείχε πρόσβαση σε δεδομένα χρηστών, κάτι που είχε οδηγήσει ακόμα και σε απαγόρευση της πλατφόρμας του σε διάφορες χώρες. Θα μπορούσε να γίνει κάτι αντίστοιχο και με τις αντίστοιχες εφαρμογές του Ζούκερμπεργκ; Facebook, Instagram και WhatsApp, διατηρούν προσώρας μια πιο «ισορροπημένη προσέγγιση», με τον ίδιο τον Ζούκερμπεργκ να προσπαθεί να «συμβιβάσει» την ασφάλεια των χρηστών με τις απαιτήσεις των αρχών, χωρίς όμως να θέσει σε κίνδυνο την ίδια του την πλατφόρμα και την λειτουργία της.
Η αλληλεγγύη του Μασκ
Την ίδια στιγμή ο Έλον Μασκ σε μια σειρά αναρτήσεων στο «Χ» καταφέρεται εναντίον του Μαρκ Ζούκερμπεργκ, ότι «συνεργάζεται με τις κυβερνήσεις, λογοκρίνοντας την ελευθερία του λόγου». Μη φοβούμενος (τουλάχιστον δημόσια) ότι θα έχει την ίδια τύχη με τον Πάβελ Ντούροφ, μιας που η περίπτωση του Ντούροφ είναι διαφορετική (σ.σ. ο ίδιος ήρθε σε σύγκρουση με τις ρωσικές αρχές λόγω της άρνησής του να παραδώσει δεδομένα χρηστών) απαιτεί την άμεση απελευθέρωση του CEO του Telegram υπογραμμίζοντας τη σημασία της ελευθερίας της έκφρασης.
Σημειώνεται δε, πως ο Μασκ γνωστός για τις συγκρούσεις του με τις ρυθμιστικές αρχές, ειδικά στις ΗΠΑ, παρόλο που θεωρείται προκλητικός και αμφισβητίας, δεν του είχε ασκηθεί ποτέ ποινική δίωξη, παρά μόνο πρόστιμα ή αστικές διώξεις. Ντούροφ, Ζούκερμπεργκ και Μασκ, ωστόσο, δείχνουν πλέον με τη στάση τους την αντίθεσή τους απέναντι στις εκάστοτε ρυθμιστικές αρχές αμφισβητώντας ανοιχτά πλέον το ρόλο τους, τη δύναμη και την επιρροή τους.
Κάντε το πρώτο σχόλιο