Η κυβέρνηση δεν αρνήθηκε τίποτα στον Φουρθιώτη

Ο υπουργός Επικρατείας Γ. Γεραπετρίτης παραδέχτηκε ότι ήταν δικά του τα sms προς τον Μένιο Φουρθιώτη,  όπως προκύπτει από τη σημερινή του ομιλία στη Βουλή, και ότι αυτά αφορούσαν στην ενσωμάτωση κοινοτικής οδηγίας σχετικής με τα «τηλεοπτικά» στο ελληνικό δίκαιο.  

Στο Freedom Of Press είχαμε επισημάνει σε ρεπορτάζ της 25/1 ότι το περιεχόμενο του δεύτερου sms που έδωσε ο Φουρθιώτης στη δημοσιότητα «ταίριαζε» με το περιεχόμενο του νόμου 4779/2021 που ψηφίστηκε τον Φεβρουάριο του 2021 και ενσωμάτωνε την κοινοτική οδηγία 2010/13.

Σήμερα, ο Γ. Γεραπετρίτης ανέφερε από το Βήμα της Βουλής ότι το αίτημα του Φουρθιώτη ήταν «το αίτημα του σταθμού του να εκπέμπει από την πλατφόρμα DIGEA επειδή έχει άδεια στην Κύπρο, επικαλούμενος την κοινοτική οδηγία η οποία επρόκειτο να ενσωματωθεί. Το αίτημα αυτό απερρίφθη».

Αν γυρίσουμε, όμως, στο απαντητικό sms που είχε στείλει στον Φουρθιώτη δεν βλέπουμε καμία αναφορά για DIGEA και δεν βλέπουμε κάποια άρνηση. Αντίθετα, ο υπουργός δείχνει ότι δύο αιτήματα ικανοποιούνται και για ένα τρίτο θα υπάρξει «νέα νομοθετική πρωτοβουλία».

Αναλυτικά το μήνυμα Γεραπετρίτη:

«Καλησπέρα κύριε Φουρθιώτη και συγγνώμη για τη δυσκολία επικοινωνίας διότι πραγματικά βρισκόμαστε σε εξαιρετικά επείγουσα και απρόβλεπτη κατάσταση λόγω ιού με απανωτές συναντήσεις. Σε επικοινωνία που είχα με τον κύριο Λιβάνιο μου μετέφερε ακριβές περιεχόμενο της οδηγίας και ό,τι είχε εξαρχής αναρτηθεί. Επιπλέον ο κύριος Γεωργιάδης και ο κύριος Πέτσας με ενημέρωσαν ότι δεν είχαν δεσμευθεί για οτιδήποτε άλλο. Στο νομοσχέδιο υπάρχει ρύθμιση για τα τηλεπαράθυρα και για την παραγραφή στο εθνικό συμβούλιο ραδιοτηλεόρασης η οποία θα βελτιωθεί. Θα υπάρξει νέα νομοθετική πρωτοβουλία σχετικά σύντομα που θα αφορά περιφερειακούς σταθμούς με εκτίμηση, Γεραπετρίτης».  

Όπως αναφέραμε παραπάνω, η «οδηγία» που ενσωματώθηκε εν μέσω covid (σ.σ. διότι ο υπουργός αναφέρει επείγουσα κατάσταση λόγω ιού) και αφορά «τηλεοπτικά» είναι η 2010/13 της Ε.Ε. η οποία αναφέρεται σε σειρά άρθρων του νόμου 4779/2021 (από 27 έως 29) και τα οποία αφορούν διαφημίσεις, θυρίδες τηλεπώλησης, χορηγίες μέσα σε προγράμματα, μηνύματα τηλεπώλησης κ.α. 

Σε ότι αφορά το ΕΣΡ, η ίδια οδηγία αναφέρεται στο άρθρο 33 του νόμου, που περιγράφει τις αρμοδιότητές του για την εφαρμογή των κανόνων στο σύνολο των άρθρων, ενώ υπάρχει  και άρθρο (το 47) «Παραγραφή για την επιβολή κυρώσεων από το ΕΣΡ», όπως ρητά αναφέρει και ο Γεραπετρίτης στο sms.

Δηλαδή δίνει αναφορά στον Φουρθιώτη ότι όλα οκ με «τηλεπαράθυρα» (προφανώς τηλεπώλησης) και «ΕΣΡ», ενώ του επισημαίνει ότι Γεωργιάδης και Πέτσας δεν είχαν δεσμευτεί για κάτι άλλο (σ.σ. δηλαδή για κάποια είχαν δεσμευτεί).

Του επισημαίνει επίσης ότι θα υπάρξει νέα νομοθετική πρωτοβουλία για τους περιφερειακούς σταθμούς. Ενδεχομένως σε αυτό το σκέλος να αναφέρεται στο σταθμό του Φουρθιώτη με έδρα στην Κύπρο… Και πιθανώς, οι διώξεις που ακολούθησαν κατά του τηλεπαρουσιαστή να «μπλόκαραν» τη νέα νομοθετική πρωτοβουλία. Είναι προφανές, δε, ότι ο διάλογος με τα sms έγινε πριν μπλέξει ο Φουρθιώτης με τη δικαιοσύνη.

Με βάση τα παραπάνω, κανένα αίτημα Φουρθιώτη δεν απορρίφθηκε, όπως υποστήριξε σήμερα ο Γεραπετρίτης στη Βουλή. Κάποια έγιναν δεκτά και ένα θα λυνόταν με νέα νομοθετική πρωτοβουλία.  

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.


*