
Σήμερα στις 13:00 ο διευθύνων σύμβουλος και πρόεδρος του αμερικανικού τραπεζικού κολοσσού JPMorgan Chase & Co., ο Jamie Dimon, θα επισκεφτεί το Μέγαρο Μαξίμου για να συναντηθεί με τον Κυριάκο Μητσοτάκη.
Η επίσκεψη συνδυάζεται με την ανακοίνωση για την απόκτηση του 49% της Viva Wallet από την JP Morgan, επένδυση που αποτιμάται περί το 1,5 δισ. ευρώ. Για τα μεγέθη της αμερικανικής τράπεζας αυτό το ποσό είναι χαμηλό και σε καμία περίπτωση η επένδυση δεν δικαιολογεί από μόνη της την παρουσία του «μεγάλου κεφαλιού» στο Μαξίμου: σκεφτείτε ότι η JP Morgan αποτιμά σε 1,75 δισ. δολάρια το φιλανθρωπικό της έργο…
Στην πραγματικότητα ο Jamie Dimon έρχεται στην Ελλάδα για… ψυχολογικούς λόγους. Όχι δικούς του, αλλά της ελληνικής οικονομίας και για την ακρίβεια του ελληνικού χρέους, το οποίο με τα δεδομένα του 2010 είναι σχεδόν 50 δισ. ευρώ υψηλότερο και «σηκώνει» άνετα άλλα 2-3 μνημόνια μόλις τελειώσει η ιστορία με τον Covid (σ.σ. διότι ο ιός «λάσκαρε» πολύ τα δημοσιονομικά στην ευρωζώνη για ευνόητους λόγους).
Η JP Morgan εμφανίζεται το τελευταίο διάστημα σταθερός αγοραστής των ελληνικών ομόλογων και με θέση long στο ελληνικό δεκαετές λήξης του 2031 (σ.σ. ότι η τιμή του θα ανέβει), κάτι το οποίο ισοδυναμεί με δήλωση πλήρους εμπιστοσύνης, αν λάβουμε υπόψη ότι στο αντίστοιχο πορτογαλικό ομόλογο η θέση της είναι short.
Αυτό είναι το μεγάλο «ντηλ» της ελληνικής κυβέρνησης με την JP Morgan, το οποίο φυσικά και συνδέεται με τις διευκολύνσεις που παράσχει η χώρα στα αμερικανικά στρατεύματα που φορτώνουν και ξεφορτώνουν τα μεταγωγικά τους στην Αλεξανδρούπολη.
Η JP Morgan έρχεται στο Μαξίμου για να «δηλώσει» στις διεθνείς αγορές και τον αγγλοσαξωνικό τύπο ότι «την Ελλάδα δεν την ακουμπάτε, έχει τις πλάτες μας». Δηλαδή ξεχάστε παιχνίδια με ομόλογα, αναλύσεις για το θεόρατο ελληνικό χρέος, αρνητικά δημοσιεύματα κτλ.
Το ακριβώς αντίθετο δηλαδή απ’ ότι έγινε το 2010. Με επικοινωνιακά τεχνάσματα ξεκίνησε η ελληνική κρίση. Όχι ότι δεν ήταν και τότε υψηλό το ελληνικό χρέος ως ποσοστό του ΑΕΠ αλλά η κατάσταση θα μπορούσε να «μαζευτεί» με τεχνάσματα όπως τα σημερινά και να μην «βυθιστεί» η ελληνική οικονομία. Βέβαια, τότε ήταν άλλες οι επιδιώξεις των «συμμάχων» σε Ευρώπη και Αμερική…
Έτσι, λόγω συγκυριών, ο Κυριάκος Μητσοτάκης μετά την πανωλεθρία από τον χιονιά, θα εμφανιστεί σήμερα «δυνατός» και θα μιλάει για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας, την Ελλάδα που αλλάζει, που γίνεται επενδυτικός προορισμός και ότι άλλο κατέβει του λογογράφου του.
Και όλα αυτά, με χρέος πολύ μεγαλύτερο σε απόλυτους αριθμούς αλλά και ως ποσοστό του ΑΕΠ σε σχέση με το 2010.
Κάντε το πρώτο σχόλιο