Κωσταντακόπουλος, Μαρινάκης, Χατζηιωάννου δανείζονται από το «πόπολο» του ελληνικού… χρηματιστηρίου

Τρεις Έλληνες εφοπλιστές, οι Κ. Κωνσταντακόπουλος (Costamare), Β. Μαρινάκης (CPLP) και Π. Χατζηιωάννου (Safe Bulkers)  έχουν καταφύγει τους τελευταίους μήνες στο ελληνικό χρηματιστήριο προκειμένου να αντλήσουν δανεικά μέσω εταιρικών ομολόγων, συνολικού ύψους 350 εκατ. ευρώ.

Ο «κύκλος» των δανεικών άνοιξε το Μάιο του 2021 όταν η Costamare του Κ. Κωνσταντακόπουλου κατάφερε να μαζέψει 100 εκατ. ευρώ με επιτόκιο 2,7%. Πολύ ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός ότι το 71% των ομολογιών πήγαν σε ιδιώτες επενδυτές και το υπόλοιπο 29% στους Ειδικούς Επενδυτές.

Τον Οκτώβριο του 2021 σειρά πήρε ο Β. Μαρινάκης που η εταιρεία συμφερόντων του CPLP εξέδωσε εταιρικό ομόλογο αξίας 150 εκατ. ευρώ με επιτόκιο 2,65%. Και πάλι πολύ υψηλό το ποσοστό συμμετοχής των ιδιωτών με 66,67%.

Τις επόμενες μέρες σειρά παίρνει η Safe Bulkers του Π. Χατζηιωάννου η οποία θα εκδώσει ομόλογο ύψους 100 εκατ. ευρώ. Το επιτόκιο θα διαμορφωθεί με βάση τη διαδικασία του λεγόμενου «βιβλίο προσφορών», στην οποία συμμετέχουν μόνο οι Ειδικοί Επενδυτές… Σε γενικές γραμμές πάντως, αναμένεται να είναι στα ίδια επίπεδα με των άλλων δύο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, αναμένεται και άλλοι Έλληνες εφοπλιστές να πάρουν δάνεια από το «μικρό» -σχετικά με τα μεγέθη της ναυτιλίας- ελληνικό χρηματιστήριο. Ο λόγος που το κάνουν είναι στη λογική «όπου μπορούμε να βρούμε λεφτά για να αγοράσουμε και να ναυπηγήσουμε νέα πλοία, το κάνουμε» και συνδέεται με την αύξηση των τιμών στις ναυλώσεις.

Έτσι, στην μικρή ελληνική χρηματιστηριακή αγορά βρίσκουν πολύ γρήγορα και εύκολα νέα δάνεια. Και αυτό επειδή υπάρχουν πρόθυμοι μικροεπενδυτές που βλέπουν το 2,70% ως πολύ καλή απόδοση, σχετικά χαμηλού ρίσκου, καθώς οι τόκοι στις καταθέσεις είναι σχεδόν στο μηδέν και το επιτόκιο του, όχι και τόσο χαμηλού ρίσκου, ομολόγου του Δημοσίου στο 1,8%. Γι’ αυτό και η συμμετοχή των ιδιωτών επενδυτών είναι υψηλή, στο 70% περίπου.

Ναι, το «πόπολο» (με όρους μεγάλου κεφαλαίου), οι πάλαι ποτέ “μικροεπενδυτές του Χ.Α.” έφτασαν να δανείζουν τους εφοπλιστές!     

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.


*