Με αυξημένο κόστος κατά 59,2 εκατ. ευρώ ο Δήμος Αθηναίων ζητά κεφάλαια 96,7 εκατ. ευρώ για τον Βοτανικό από το Ταμείο Ανάκαμψης

Δεκαπέντε μήνες μετά τον προϋπολογισμό που παρουσιάστηκε για την διπλή ανάπλαση σε Βοτανικό και Λεωφόρο Αλεξάνδρας, ο δήμος της Αθήνας αποφασίζει να αιτηθεί χρηματοδότηση για τα έργα υποδομών από το Ταμείο Ανάκαμψης, ανεβάζοντας το κόστος κατά 59,2 εκατ. ευρώ. Το ίδιο είχε πράξει και τον περασμένο Δεκέμβριο με το υπουργείο Περιβάλλοντος, «φουσκώνοντας» κατά 26 εκατ. ευρώ το κόστος ανέγερσης του γηπέδου!

Το Νοέμβριο του 2020 υπογράφτηκε μνημόνιο συνεργασίας ανάμεσα σε κυβέρνηση, δήμο Αθηναίων, Παναθηναϊκό (ΠΑΕ και ερασιτέχνη), περιφέρεια Αττικής και τράπεζες για την διπλή ανάπλαση σε λεωφόρο Αλεξάνδρας και Βοτανικό. Σε αυτό υπήρχε παράρτημα με αναλυτικό προϋπολογισμό, το οποίο δημοσιεύτηκε στον τύπο, που κοστολογούσε σε 37,5 εκατ. ευρώ τα έργα υποδομών στο Βοτανικό.

Όπως φαίνεται αναλυτικά στον παρακάτω πίνακα, ως επιμέρους κόστη υποδομών της περιοχής του Βοτανικού αναφέρονται τα εξής: έργα αποχέτευσης, οδοποιίας, πρασίνου, δίκτυα Οργανισμών Κοινής Ωφελείας κ.α., συνολικής αξίας 37.510.000 για το Βοτανικό και συνολικά 43.597.505 ευρώ αν προστεθούν και τα αντίστοιχα της Λεωφόρου Αλεξάνδρας.

Χθες, το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων δημοσίευσε είδηση που έγραφε ότι «η οικονομική επιτροπή του Δήμου Αθηναίων συνεδρίασε τη Δευτέρα (14/02) κι ενέκρινε το αίτημα που θα κατατεθεί προς το Ταμείο Ανάκαμψης κι Ανθεκτικότητας, για το ποσό των 96.749.430 ευρώ, που αφορούν τα περιφερειακά έργα στο πρότζεκτ της «Διπλής Ανάπλασης» και δη στην περιοχή του Βοτανικού».

Διευκρινίζει, δηλαδή, ότι το αίτημα αφορά στα έργα στο Βοτανικό ύψους 37,5 εκατ. ευρώ και όχι –και- στα έργα ανάπλασης της λεωφόρου (σ.σ. τα οποία στο μνημόνιο συνεργασίας κοστολογούνται προς 4,3 εκατ. ευρώ).

Στο αίτημα του δήμου της Αθήνας, όπως περιγράφει το ΑΠΕ, γίνεται ανάλυση και στο πως θα κατανεμηθούν τα 96,7 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης:  «Τα 40.840.495 ευρώ εξ αυτών, αφορούν έργα οδοποιίας, ποδηλατοδρόμου και κατασκευή δικτύων ομβρίων και αποχέτευσης, ενώ τα υπόλοιπα 55.909.048 ευρώ, έχουν να κάνουν με έργα διαμόρφωσης πρασίνου και κοινοχρήστων χώρων στην περιοχή της Διπλής Ανάπλασης και του Ναυτικού οχυρού στην περιοχή του Ελαιώνα».

Αφορά δηλαδή αυτά που περιλαμβάνει με λεπτομέρειες ο πίνακας του μνημονίου συνεργασίας και που τα κοστολογούσε προ τριμήνου σε 37,5 εκατ. ευρώ! Ο δήμος Αθηναίων οφείλει να δώσει εξηγήσεις για το πώς άλλαξε τόσο πολύ η κοστολόγηση των έργων υποδομής από την υπογραφή του μνημονίου συνεργασίας.

Εκτός και αν “χτύπησε” πάλι η… ακρίβεια: τον περασμένο Δεκέμβριο εγκρίθηκε εισήγηση της Οικονομικής Επιτροπής του δήμου της Αθήνας, η οποία προέβλεπε κατάθεση αιτήματος προς το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας για αύξηση της χρηματοδότησης για την κατασκευή του γηπέδου ποδοσφαίρου του Παναθηναϊκού κατά 26 εκατ. ευρώ (από 88,9 εκατ. ευρώ στα 115 εκατ. ευρώ) λόγω «ακρίβειας υλικών»!

Το κόστος όλων των έργων της διπλής ανάπλασης είχε προϋπολογιστεί σε 152 εκατ. ευρώ το Νοέμβριο του 2020 και τώρα με τις «αναθεωρήσεις» του δήμου της Αθήνας εκτιμάται σε 237 εκατ. ευρώ!

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.


*