Κι αν τα όπλα από την Ελλάδα πλήξουν τους… Έλληνες της Ουκρανίας?

Είναι πολλοί που υποστηρίζουν ότι η ελληνική κυβέρνηση θα ήταν προτιμότερο να είχε στείλει μόνο ανθρωπιστική βοήθεια στην Ουκρανία και όχι οπλισμό. Το κύριο επιχείρημα είναι ότι με αυτόν τον τρόπο η Ελλάδα γίνεται εχθρός της Ρωσίας, ενώ στην πραγματικότητα ούτε η Ρωσία, ούτε η Ουκρανία είναι εχθροί της Ελλάδος.

Και για να είμαστε δίκαιοι: η Ρωσία επιχείρησε να προκαλέσει αντιδράσεις και να επηρεάσει πολιτικές εξελίξεις προκειμένου να μην υπογραφεί η Συμφωνία των Πρεσπών. Και μάλιστα, το 2018 η ελληνική κυβέρνηση είχε απελάσει δύο υπαλλήλους της ρωσικής πρεσβείας στην Αθήνα με την κατηγορία της «κατασκοπείας». Θα μπορούσε π.χ. να τους έχει φυλακίσει, αλλά δεν το έκανε γιατί αυτό θα ήταν ενέργεια που θα κλιμάκωνε την όποια ένταση στις σχέσεις των δύο χωρών. Η αποστολή οπλισμού, όμως, σε καιρό πολέμου είναι «εχθρική» ενέργεια.

Από την άλλη, ποιος διασφαλίζει ότι τα όπλα αυτά δεν θα καταλήξουν στα χέρια στρατιωτών των ουκρανικών «ταγμάτων» που αποτελούνται από νεοναζί, όπως αυτό του Αζόφ, για το οποίο όπως είπε Έλληνας ομογενής από τη Μαριούπολη μιλώντας σε τηλεοπτική εκπομπή στον Σκάι «αν πας να φύγεις από την πόλη μπορεί να σε πετύχει η ταξιαρχία του Αζόφ, οι οποίοι είναι Ουκρανοί φασίστες –και για αυτούς γίνονται όλα- και να σε σκοτώσουν».  

Τους θανάτους Ελλήνων στη Μαριούπολη οι ουκρανικές αρχές τους «χρεώνουν» στους Ρώσους, ενώ η ρωσική πλευρά τους αποδίδει στους Ουκρανούς, παραστρατιωτικούς και μη. Η πρεσβεία της Ρωσίας στην Αθήνα ανέφερε σε ανακοίνωσή της για το θέμα ότι ο ουκρανικός στρατός και τα εθνικιστικά τάγματα νεοναζί είναι πιθανό να χρησιμοποιήσουν την Ελληνική, καθώς και άλλες εθνικές κοινότητες που ζουν στην Ουκρανία, ακριβώς για να προκαλέσουν “αντιρωσικές” αντιδράσεις από το εξωτερικό.   

Εμείς πιστεύουμε πάντως τον κάτοικο της Μαριούπολης που μίλησε στην ελληνική τηλεόραση. Και η πιθανότητα στο προσεχές μέλλον Έλληνας ομογενής ή άλλος πολίτης της Ουκρανίας να πεθάνει από όπλο νεοναζί που το έδωσε η… Ελλάδα, είναι κάτι που προφανώς δεν απασχόλησε καθόλου την κυβέρνηση. Η οποία κυρίως  «κόπτεται» πώς θα πάρει και θα μοιράσει τα δισεκατομμύρια ευρώ του Ταμείου Ανακάμψης και γι’ αυτό λέει «μάλιστα κύριε» σε όσες γλώσσες μιλιούνται στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Και φυσικά yes sir στις ΗΠΑ.

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.


*