Το νικέλιο, ο Κινέζος, τα μοντέρνα προβλήματα του καπιταλισμού και οι… “παλιές” λύσεις

Εδώ και μία εβδομάδα το νικέλιο σταμάτησε να διαπραγματεύεται στο χρηματιστήριο εμπορευμάτων του Λονδίνου γιατί ένας Κινέζος επιχειρηματίας πόνταρε τόσο πολύ στην πτώση του (σ.σ. θέση short) που τελικά αυτό σημείωσε… άνοδο 250% σε 24 ώρες!

Για το μεγαλύτερο μέρος της τελευταίας δεκαετίας, το νικέλιο διαπραγματεύονταν μεταξύ 10.000 και 20.000 δολαρίων και οι λεγόμενες «ενδοσυνεδριακές» μεταβολές σπάνια ξεπερνούσαν τις μερικές εκατοντάδες δολάρια.

Όλα αυτά μέχρι τη στιγμή που ο Κινέζος ιδιοκτήτης του μεγαλύτερου ομίλου παραγωγής νικελίου στον κόσμο, Tsingshan Holding Group, έλαβε μία τεράστια θέση short και τώρα απειλείται με χρεοκοπία λόγω margin calls 8 δισ. δολαρίων.

Για τους συμμετέχοντες στα χρηματιστήρια εμπορευμάτων, ένα ράλι τιμών δεν είναι απαραίτητα καλά νέα.

Η άνοδος της τιμής του νικελίου κατά 250%, πάνω από τα 100.000 δολάρια, σε 24 ώρες βύθισε τη βιομηχανία στο χάος και οδήγησε το Χρηματιστήριο Μετάλλων του Λονδίνου να αναστείλει τις συναλλαγές για πρώτη φορά μετά από τρεις δεκαετίες.

Το νικέλιο, άλλωστε, είναι ένα εμπόρευμα που αγγίζει ολόκληρη την παγκόσμια οικονομία.

Το μέταλλο βρίσκεται σε όλα τα σπίτια ως βασικό συστατικό του ανοξείδωτου χάλυβα. Είναι επίσης μια από τις πιο σημαντικές πρώτες ύλες που χρειάζονται για την κατασκευή μπαταριών για ηλεκτρικά οχήματα.

Γιατί, όμως, ο Xiang Guangda, ιδιοκτήτης του ομίλου Tsingshan Holding Group, να στοιχηματίσει στην πτώση του νικελίου όταν έχει μια τέτοια επιχείρηση;

Μα για κερδοσκοπία φυσικά!

Ο Xiang ήθελε να αυξήσει την παραγωγή της Tsingshan, παράγοντας το λεγόμενο «ματ» νικελίου για μπαταρίες ηλεκτρικών οχημάτων.

Η εταιρεία είχε σχέδια να παράγει 850.000 τόνους νικελίου το 2022, αύξηση 40% σε ένα χρόνο.

Και γιατί την πάτησε?

Οι αυξανόμενες τιμές βάζουν τους επενδυτές που στοιχηματίζουν σε πτώση σε μια ολοένα πιο σκληρή θέση, αναγκάζοντάς τους ίδιους ή τους χρηματιστές και τις τράπεζες που δουλεύουν για λογαριασμό τους να αγοράσουν το περιουσιακό στοιχείο, το νικέλιο στην προκειμένη, μια συναλλαγή γνωστή ως short covering που μπορεί να οδηγήσει τις τιμές ακόμη υψηλότερα.

Άλλοι στην αγορά μπορεί επίσης να αυξήσουν τις τιμές εν αναμονή αυτής της σύντομης κάλυψης.

Τώρα, μία εβδομάδα μετά την αναστολή των συναλλαγών, ο Xiang κοιτά πώς να λύσει το πρόβλημα…

Και όταν το «σύστημα έχει σκάσει», τη λύση μπορούν να τη δώσουν μόνο τα δανεικά. Εδώ και μέρες, λοιπόν, διαπραγματεύεται μία δανειακή διευκόλυνση από την JPMorgan και άλλες τράπεζες, που θα του επέτρεπαν να διατηρήσει τη θέση short χωρίς να «φαληρίσει» και που θα επέτρεπε στο χρηματιστήριο LME να ξεκινήσει ξανά τις συναλλαγές νικελίου σε πιο… λογικές τιμές .

Χωρίς πάλι, βέβαια, να διασφαλίζεται ότι ο ίδιος θα γλιτώσει από τη χρεοκοπία και ότι ο όμιλος δεν θα καταλήξει στα χέρια της επενδυτικής τράπεζας…  

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.


*