Το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου απέλυσε τρεις εγκύους εργαζόμενες από την υπηρεσία Ασύλου!

Το Σωματείο Εργαζόμενων Συμβασιούχων Υπηρεσίας Ασύλου καταγγέλλει τις απολύσεις δέκα γυναικών συναδέλφων, οι οποίες για δεύτερη φορά έχασαν την εργασία τους στις 30 Απριλίου, «μετά από μεθοδεύσεις του υπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου» όπως αναφέρουν.

Μάλιστα, τρεις από αυτές τις γυναίκες ήταν σε κύηση, άλλες έχουν ανήλικα παιδιά, ενώ ανάμεσα στις δέκα απολυμένες είναι και η Πρόεδρος, καθώς και ιδρυτικά μέλη του Σωματείου.

Όλες τους εργάζονταν επί 7 και 8 έτη στην Υπηρεσία Ασύλου και αποτελούσαν εμπειρότατο προσωπικό.

Για αύριο Τετάρτη 11 Μαϊου στις 13.00 έχει προγραμματιστεί παράσταση διαμαρτυρίας έξω από το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου με αίτημα να παρθούν πίσω οι απολύσεις και να γίνουν όλες οι συμβάσεις αορίστου χρόνου.

Το ιστορικό

Τον Απρίλιο του 2020 ο υπουργός Νότης Μηταράκης είχε αποφασίσει να εξαιρέσει αδικαιολόγητα 17 άτομα από την ανανέωση 629 συμβάσεων εργασίας, στα οποία περιλαμβάνονταν και οι δέκα προαναφερθείσες.

Όπως αναφέρει το Σωματείο σε ψήφισμά του, ο στόχος πίσω από αυτή την ενέργεια ήταν το ίδιο το Σωματείο και η συνδικαλιστική δράση στην προδιατυπωμένη λογική του «να ξεμπερδεύουμε με τα αγριόχορτα», στάση που κρατούσαν στελέχη της διοίκησης ήδη από τα τέλη του 2017.

Το σωματείο από τις αρχές του 2017 βρισκόταν σε διαρκείς κινητοποιήσεις για τη διεκδίκηση της ανανέωσης των συμβάσεων εργασίας στην κατεύθυνση της μονιμοποίησης, την κατάρριψη των διακρίσεων όσον αφορά τα εργασιακά δικαιώματα των συμβασιούχων και την ανάδειξη ζητημάτων που αφορούσαν όχι μόνο τις συνθήκες εργασίας, αλλά και τις συνθήκες διαβίωσης των αιτούντων/σών άσυλο.

Μετά από την απεργία διαρκείας του 2020, και το τεράστιο κύμα αλληλεγγύης από φορείς και σωματεία, ο υπουργός εμμένοντας στις εκδικητικές απολύσεις, εξώθησε τους/ις απολυμένους/ες σε δικαστικό αγώνα.

Οι εργαζόμενες, κατάφεραν να επιστρέψουν στην εργασία τους αφού αρχικά δικαιώθηκαν με τις αποφάσεις επί αιτημάτων ασφαλιστικών μέτρων.

Πριν λίγες μέρες, κι ενώ εκκρεμεί η δίκη στο Εφετείο, ο υπουργός επέλεξε να υιοθετήσει δύο αντεργατικές δικαστικές αποφάσεις που εκδόθηκαν τέλη του 2021 επί των αγωγών των ανωτέρω εργαζομένων, όπου ο Δικαστής γενικόλογα έκρινε πως είναι «ελεύθερη επιλογή» του κάθε εργοδότη να απολύει κατά το δοκούν!

Έτσι προχώρησε σε νέα απόλυση των δέκα πλέον εργαζόμενων, χωρίς να καταβάλει τις αποζημιώσεις που επιδικάστηκαν, αποδεικνύοντας για ακόμη μία φορά ότι ο υπουργός εφαρμόζει το νόμο α λα καρτ και εις βάρος συγκεκριμένων ατόμων.

www.freedomofpress.gr

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.


*