Πρόστιμο 20 εκατ. ευρώ στην Clearview Al από την Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων για το «φακέλωμα» των προσώπων μας

Η Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων με απόφασή της επιβάλλει πρόστιμο 20 εκατ. ευρώ στην αμερικάνικη εταιρεία Clearview Al Inc, η οποία «συλλέγει» φωτογραφίες πολιτών κυρίως από το διαδίκτυο  (social media, ενημερωτικές ιστοσελίδες κ.α.) και στη συνέχεια τα επεξεργάζεται με σκοπό την αναγνώριση προσώπων.

Επίσης, η Αρχή καλεί την αμερικάνικη εταιρεία να διαγράψει και όλα τα δεδομένα που αφορούν Έλληνες πολίτες.

Η απόφαση αυτή είναι αποτέλεσμα καταγγελίας κατά της αμερικάνικης εταιρείας που είχε υποβάλλει η Αστική μη Κερδοσκοπική Εταιρεία με την επωνυμία «Ηomo Digitalis» για λογαριασμό καταγγέλλουσας, η οποία κατά τους ισχυρισμούς της, δεν ικανοποιήθηκε ως προς το δικαίωμα πρόσβασης που άσκησε κατά της Clearview.

Από το σκεπτικό της Αρχής προκύπτουν τα εξής για τις μεθόδους της εταιρείας:

Η εταιρεία με την επωνυμία Clearview AI, Inc. εδρεύει στις ΗΠΑ και ιδρύθηκε το 2017.

Μοναδικό της προϊόν είναι μία πλατφόρμα αναγνώρισης προσώπου, η οποία επιτρέπει στους χρήστες να αντιστοιχίσουν φωτογραφίες προσώπων που υπάρχουν στη βάση δεδομένων της εταιρείας με φωτογραφίες τους που υπάρχουν στο διαδίκτυο.

Η πλατφόρμα της, σύμφωνα με όσα η ίδια δηλώνει στην ιστοσελίδα της, «υποστηρίζεται από τεχνολογία αναγνώρισης προσώπου και περιλαμβάνει τη μεγαλύτερη γνωστή βάση δεδομένων που περιέχει περισσότερες από δέκα (10) δισεκατομμύρια εικόνες προσώπων, οι οποίες προέρχονται από δημόσιες διαδικτυακές πηγές, περιλαμβανομένων ειδήσεων, ιστοσελίδων, φωτογραφιών σήμανσης, δημόσιων μέσων κοινωνικής δικτύωσης και άλλων δημόσιων πηγών».

1. Η εταιρεία συλλέγει, μέσω της χρήσης τεχνικών “web scraping” (όρος που αποδίδεται στα Ελληνικά ως «ιστοσυγκομιδή»), εικόνες που περιέχουν ανθρώπινα πρόσωπα από κοινωνικά δίκτυα (ιδίως Facebook και Twitter), ιστολόγια και γενικά ιστοσελίδες στις οποίες υπάρχουν δημόσια προσβάσιμες φωτογραφίες, καθώς και από βίντεο που είναι διαθέσιμα στο διαδίκτυο (π.χ. Youtube). Μαζί με τις εικόνες αυτές, η εταιρεία συλλέγει επίσης πληροφορίες που εξάγει από αυτές τις φωτογραφίες, συμπεριλαμβανομένων μεταδεδομένων γεωγραφικής τοποθεσίας που μπορεί να περιέχει η φωτογραφία και πληροφοριών που προέρχονται από την εμφάνιση του προσώπου των ατόμων στις φωτογραφίες4. Οι ως άνω πληροφορίες αποθηκεύονται στη βάση δεδομένων της Clearview.

2. H εταιρεία επεξεργάζεται τις εικόνες χρησιμοποιώντας ειδικές τεχνικές, ώστε κάθε πρόσωπο που εμφαίνεται σε φωτογραφία, να μετατραπεί σε ορισμένη αριθμητική ακολουθία, η οποία καλείται «διάνυσμα» και είναι αναγνωρίσιμη από μηχανές.

3. Οι ως άνω αριθμητικές ακολουθίες αποθηκεύονται στη βάση δεδομένων της εταιρείας και κατακερματίζονται αφενός για την καταλογοποίηση της βάσης δεδομένων, αφετέρου για τη μελλοντική αναγνώριση προσώπων. Έτσι, κάθε πρόσωπο στη βάση δεδομένων διαθέτει ένα ξεχωριστό διάνυσμα και μιακατακερματισμένη τιμή που σχετίζεται με αυτό.

4. Όταν ένας χρήστης των υπηρεσιών της Clearview επιθυμεί να αναγνωρίσει ένα πρόσωπο, αναρτά μια εικόνα του και διενεργεί μια αναζήτηση. Η Clearview αναλύει την εικόνα αυτή και εξάγει ένα διάνυσμα για το πρόσωπο επί της εικόνας, το οποίο στη συνέχεια κατακερματίζει και συγκρίνει έναντι όλων των κατακερματισμένων διανυσμάτων που υπάρχουν αποθηκευμένα στη βάση δεδομένων της. Τέλος, η εταιρεία εξάγει κάθε ταυτοποιημένη εικόνα από τη βάση δεδομένων της και παρέχει μια λίστα αποτελεσμάτων, που περιέχει όλες τις αντίστοιχες εικόνες και μεταδεδομένα.

Εάν ένας χρήστης κάνει κλικ σε οποιοδήποτε από αυτά τα αποτελέσματα, κατευθύνεται στην αρχική σελίδα πηγής της εικόνας.

www.freedomofpress.gr

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.


*