Κράτος Δικαίου: Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προτείνει «μπλοκάρισμα» κονδυλίων 7,5 δισ. στην Ουγγαρία  – Τα σενάρια να πάρει σειρά η Ελλάδα

Στις αρχές Αυγούστου, μετά τις παραιτήσεις του Γρ. Δημητριάδη από το γραφείο του πρωθυπουργού και του διοικητή της ΕΥΠ λόγω των υποκλοπών, ιστοσελίδες που πρόσκεινται στην αξιωματική αντιπολίτευση είχαν κάνει λόγο για «πάγωμα» της β’ δόσης από το Ταμείο Ανάκαμψης προς την Ελλάδα λόγω ανησυχιών «για την επίτευξη των στόχων που είχε θέσει η Ε.Ε. με προτεραιότητα τις μεταρρυθμίσεις στο Κράτος Δικαίου».

Από την πλευρά της κυβέρνησης, ο διευθυντής του Οικονομικού Γραφείου του Πρωθυπουργού, Αλέξης Πατέλης, είχε κάνει λόγο για fake news, σημειώνοντας πως η αίτηση για τη β’ δόση επρόκειτο να κατατεθεί τον Σεπτέμβριο και η εκταμίευση να γίνει έως το τέλος του έτους.

Χθες, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε την αναστολή κονδυλίων 7,5 δισ. ευρώ περίπου που διατέθηκαν στην Ουγγαρία λόγω ανησυχιών σχετικά με το κράτος δικαίου, αλλά έθεσε επίσης τις βάσεις για έναν πιθανό συμβιβασμό που θα επέτρεπε στη Βουδαπέστη να κρατήσει τα χρήματα, αναφέρει το Politico σε χθεσινό δημοσίευμά του.

«Η σημερινή απόφαση είναι μια ξεκάθαρη απόδειξη της αποφασιστικότητας της Επιτροπής να προστατεύσει τον προϋπολογισμό της ΕΕ και να χρησιμοποιήσει όλα τα εργαλεία που έχουμε στη διάθεσή μας για να διασφαλίσουμε αυτόν τον σημαντικό στόχο», είπε ο Επίτροπος Προϋπολογισμού, Γιοχάνες Χαν, στους δημοσιογράφους μετά την χθεσινή συνεδρίαση των Επιτρόπων της ΕΕ.

Σύμφωνα με την πρόταση, η Επιτροπή συνιστά την αναστολή του 65 τοις εκατό των κονδυλίων που διατίθενται στη Βουδαπέστη στο πλαίσιο τριών προγραμμάτων της ΕΕ στο πλαίσιο της πολιτικής συνοχής.

Να επισημάνουμε ότι σε ότι αφορά την Ελλάδα, επί του παρόντος είναι ηχηρά τα μηνύματα που έρχονται από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με αφορμή την υπόθεση των υποκλοπών, ενώ και η Επιτροπή μελετά την απάντηση της Ελλάδας σχετικά με τις παρακολουθήσεις και κατά πόσο θα μπορούσε να έχει παραβιάσει τους νόμους της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την προστασία δεδομένων.

www.freedomofpress.gr

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.


*