Μία ιστορία λογοκρισίας 12 Ελλήνων σκιτσογράφων από το ευρωκοινοβούλιο και η άνοδος της ακροδεξιάς στην Ευρώπη

Οι Έλληνες σκιτσογράφοι από το 2015 έως το 2019 έκαναν μία ετήσια θεματική έκθεση γελοιογραφίας στην αίθουσα εκδηλώσεων στον σταθμό του Μετρό στο Σύνταγμα.

Το 2017 το θέμα της έκθεσης ήταν η Ευρώπη και ο τίτλος της “Sweet Europe”.

Τότε δύο ευρωβουλευτές, ένας Έλληνας κι ένας Γάλλος (Στ. Koύλογλου και Patrick Le Hyaric) ανέλαβαν την πρωτοβουλία για τη διοργάνωση μίας έκθεσης που θα λάμβανε χώρα στο Ευρωκοινοβούλιο με τίτλο «EU turns 60: A Cartoon Party», με τη συμμετοχή Ελλήνων και Γάλλων Γελοιογράφων. Οι Έλληνες σκιτσογράφοι θα έστελναν από ένα έργο ο καθένας από αυτά που είχαν εκθέσει στο Σύνταγμα.

Η συνέχεια υπήρξε πρωτοφανής για τα ευρωπαϊκά δεδομένα. Μία Κοσμήτορας του Ευρωκοινοβουλίου ονόματι Catherine Bearder, τεχνοκράτισσα επιφορτισμένη με διοικητικά και οικονομικά καθήκοντα, διατυπώνοντας μία γενικόλογη αναφορά σε εσωτερικό κανονισμό, τελείως αυθαίρετα στην ουσία, λογόκρινε 12 σκίτσα των Ελλήνων γελοιογράφων από τα 29 στο σύνολο.

Το αποτέλεσμα της λογοκρισίας, βεβαίως, ήταν η ματαίωση ολόκληρης της έκθεσης, καθώς κανείς από τους μη λογοκριθέντες γελοιογράφους δεν δέχτηκε να συμμετάσχει χωρίς τους συναδέλφους του, ενώ και οι Γάλλοι επίσης δεν έστειλαν τα σκίτσα τους μετά την απόφαση της κοσμήτορος.

Μάλιστα, όπως φαίνεται και στη σχετική φωτογραφία, το εξαιρετικό –όσο και επίκαιρο σήμερα με την άνοδο της ακροδεξιάς στην Ιταλία- σκίτσο του καλού σκιτσογράφου Δημήτρη Γεωργοπάλη, στιγματίστηκε με ένα Χ που υποδήλωνε την απόρριψή του από τους τεχνοκράτες υπαλλήλους του ευρωκοινοβουλίου! Ένδειξη Χ μπήκε και στα άλλα 11 σκίτσα που απορρίφθηκαν.

Η ιστορία αυτή δείχνει ποια είναι η πολιτική «ποιότητα» των τεχνοκρατών στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Αντίστοιχα, οι τεχνοκράτες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σε ουκ ολίγες περιπτώσεις παίρνουν αποφάσεις χωρίς να λαμβάνουν υπόψη τις ανάγκες και τις επιθυμίες των πολιτών και των λαών της Ευρώπης.

Αναφορά στους τεχνοκράτες που διοικούν την Ευρωπαϊκή Ένωση έγινε τις τελευταίες μέρες από αρκετούς πολιτικούς αναλυτές που έσπευσαν να εξηγήσουν τη μεγάλη αποχή στις ιταλικές εκλογές αλλά και την άνοδο της ακροδεξιάς στη γειτονική χώρα.     

Στην πραγματικότητα λοιπόν, οι τεχνοκράτες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου έκοψαν ανάμεσα στα άλλα και σκίτσα όπως αυτά του Γεωργοπάλη, του Μαραγκού και των άλλων, προφανώς επειδή τους ενόχλησε η εικόνα από το μέλλον της Ευρώπης που είναι πια το… παρόν: μία Ευρωπαϊκή Ένωση που με την πάροδο του χρόνου οδηγεί τα κράτη μέλη και οδηγείται η ίδια ξανά προς το φασισμό. 

Σας παραθέτουμε τα 12 σκίτσα που είχαν «φάει» Χ από την τεχνοκράτισσα του Ευρωκοινοβουλίου το 2017. Πρόκειται για τα σκίτσα των Γεωργοπάλη, Στάθη, Πάνου Ζάχαρη, Γιάννη Ιωάννου, Γιάννη Αντωνόπουλου (john Antono), Γιάννη Δράκου (dranis), Ηλία Μακρή, Σπύρου Ορνεράκη, Έφης Ξένου, Βασίλη Παπαγεωργίου, Πέτρου Ζερβού και Βαγγέλη Χερουβείμ

Του Πέτρου Ζερβού
Του Στάθη
Του Βαγγέλη Παπαγεωργίου
Του Σπύρου Ορνεράκη
Του Ηλία Μακρή
Της Έφης Ξένου
Του Δημήτρη Γωργοπάλη
Του Γιάννη Δράκου (Dranis)
Του Βαγγέλη Χερουβείμ
Του Γιάννη Ιωάννου
Του Πάνου Ζάχαρη
Του Γιάννη Αντωνόπουλου (John Antono)

www.freedomofpress.gr  

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.


*