Νέα ενίσχυση 20 εκατ. ευρώ σε εφημερίδες και περιοδικά αλά «λίστα Πέτσα» με ευρωπαϊκό χρήμα

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε κονδύλι ύψους 20 εκατ. ευρώ για τη στήριξη Ελλήνων εκδοτών εφημερίδων και περιοδικών στο πλαίσιο της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.

Σύμφωνα με την σχετική ανάρτηση στον ιστότοπο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής «σκοπός είναι η στήριξη των εκδοτών εφημερίδων και περιοδικών που αντιμετωπίζουν αυξανόμενο κόστος μεταφοράς και χαρτιού λόγω της τρέχουσας γεωπολιτικής κρίσης και των επακόλουθων κυρώσεων και αντικυρώσεων».

Η ενίσχυση δεν θα υπερβαίνει τα 500 χιλιάδες ευρώ ανά επιχείρηση και θα χορηγηθεί το αργότερο έως τις 31 Δεκεμβρίου 2022.

Αυτό που έχει ενδιαφέρον και σε αυτή την περίπτωση είναι ο τρόπος και τα κριτήρια με τον οποίο θα μοιράσει η κυβέρνηση τα χρήματα στους εκδότες αλλά και εάν με τη νέα χρηματοδότηση θα προλάβει να κάνει «πρεμιέρα» -ή όχι- η Επιτροπή Δημοσιογραφικής Ηθικής και Δεοντολογίας.

Η εν λόγω επιτροπή θα είναι εννεαμελής με πρόεδρο εκπρόσωπο του Ιδρύματος Μπότση (σ.σ. που έδωσε δημοσιογραφικό βραβείο στο Νίκο Ευαγγελάτο, ο οποίος έχει διαγραφεί πέντε φορές από την ΕΣΗΕΑ) και τρεις εκπροσώπους εργοδοτών, δύο πανεπιστημιακούς, ένα μέλος του ΕΣΡ και μόλις δύο δημοσιογράφους .  

Εάν η Επιτροπή αποφασίσει ότι ένα μέσο ενημέρωσης δεν ακολουθεί τη δημοσιογραφική ηθική και δεοντολογία, θα διαγράφεται από το Μητρώο επιχειρήσεων έντυπου και ηλεκτρονικού τύπου για δύο χρόνια και αυτομάτως θα αποκλείεται από κρατικές διαφημίσεις και επιχορηγήσεις.

www.freedomofpress.gr

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.


*