
Μία «στεγνή» χρηματιστηριακή ανακοίνωση 14 γραμμών μπορεί να κρύβει το ενεργειακό μέλλον της χώρας για τα επόμενα 25-30 χρόνια, χιλιάδες ανεμογεννήτριες, φωτοβολταικά και τεράστια κέρδη για τις δύο εταιρείες.
Η ανακοίνωση που εκδόθηκε την περασμένη Πέμπτη 13/1 έγραφε ότι Motor Oil και ΔΕΗ υπέγραψαν Μνημόνιο Συναντίληψης, για τη διαμόρφωση του πλαισίου και την υλοποίηση μέσω κοινοπρακτικού σχήματος (Joint Venture), έργων στον τομέα του πράσινου Υδρογόνου και ότι στο κοινό μετοχικό σχήμα η Motor Oil θα συμμετέχει με 51% και η ΔΕΗ με 49%.
Πριν γράψουμε τι άλλο λέει η ανακοίνωση για τη συνεργασία των δύο εταιρειών πρέπει να πούμε τι είναι το λεγόμενο πράσινο υδρογόνο, ποια σχέδια έχει για αυτό η Ευρωπαϊκή Ένωση και πώς σχετίζεται το timing της ανακοίνωσης με το «ναυάγιο» των σχεδίων για τον αγωγό αερίου East Med, μετά την απόσυρση της υποστήριξής του από πλευράς ΗΠΑ μόλις πριν… 7 ημέρες.
Το λεγόμενο «γκρι» υδρογόνο χρησιμοποιείται κυρίως από βιομηχανίες και παράγεται κυρίως από φυσικό αέριο. Το πράσινο υδρογόνο παράγεται από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, δηλαδή από αιολική και ηλιακή ενέργεια.
Επίσης, το υδρογόνο μπορεί να αποθηκευτεί σε κυψέλες καυσίμου και να χρησιμοποιηθεί σε όλους τους τομείς της βιομηχανίας, των μεταφορών, της ηλεκτρικής ενέργειας κ.α., ανεξαρτήτως καιρικών συνθηκών.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση θέλει μέχρι το 2050 να έχει επιτύχει την κλιματική «ουδετερότητα», που αποτελεί προϋπόθεση να μειωθεί κατά 1,5 βαθμό Κελσίου η θερμοκρασία του πλανήτη, που αποτελεί και στόχο της Συμφωνίας του Παρισιού για το κλίμα.
Αυτή τη στιγμή, σε διυλιστήριο της Shell στη Γερμανία και με τη χρηματοδότηση της Ε.Ε. έχει κατασκευαστεί μια από τις μεγαλύτερες ηλεκτρολυτικές κυψέλες παγκοσμίως, δηλαδή μια μονάδα παραγωγής υδρογόνου από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, στην οποία διερευνάται αν η τεχνολογία αυτή μπορεί να εφαρμοστεί –και από θέμα κόστους- στο μέλλον.
Την περασμένη εβδομάδα, λοιπόν, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ έστειλε non-paper σε Ελλάδα, Κύπρο και Ισραήλ με το οποίο οι ΗΠΑ δήλωσαν την απόσυρση της πολιτικής τους στήριξης στην κατασκευή του αγωγού φυσικού αερίου East Med. Όπως ήταν αναμενόμενο, αρκετά ελληνικά μέσα ενημέρωσης έκαναν λόγω για επαναπροσέγγιση των ΗΠΑ με την Τουρκία, ήττα της Ελλάδας κ.ο.κ. Μπορεί να είναι και έτσι, αφού σχεδόν πάντα σε μία πολιτική απόφαση εξετάζονται διάφορες παράμετροι.
Ωστόσο, σχεδόν κανείς δεν έδωσε σημασία στο ότι το αμερικανικό έγγραφο αιτιολογούσε την απόφαση αυτή ως επιλογή των ΗΠΑ να στραφούν έως το 2050 στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Αυτό δηλαδή που λέει και η Ε.Ε.
Ίσως, λοιπόν, και να είναι αληθής ο ισχυρισμός, ίσως και όχι. Σε κάθε περίπτωση δεν είναι μία απλή σύμπτωση ότι τρεις μέρες μετά το αμερικανικό non-paper, δύο από τις μεγαλύτερες εταιρείες ενέργειας της Ελλάδας ανακοίνωσαν ότι προτίθενται να συνεργαστούν για το πράσινο υδρογόνο.
Τι άλλο λέει η συμφωνία Motor Oil και ΔΕΗ:
«Η Κοινοπραξία πιστεύει ότι μπορεί να ηγηθεί της ανάπτυξης της οικονομίας του Υδρογόνου στην Ελλάδα, έχοντας πρόσβαση στην αναπτυσσόμενη πλατφόρμα παραγωγής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές της ΔΕΗ Α.Ε. και εκμεταλλευόμενη ταυτόχρονα τη δυναμικότητα και τεχνογνωσία της Mότορ Όιλ Ελλάς Α.Ε, ως μιας εκ των μεγαλύτερων ενεργειακών ομίλων στη χώρα».
Με απλά λόγια, η ΔΕΗ θα βάλει τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και η Motor Oil τα διυλιστήριά της. Και αν το έργο τους «βγει», θα έχει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον να δούμε σε τίνος τα χέρια θα καταλήξει η ΔΕΗ τα επόμενα χρόνια…
Κάντε το πρώτο σχόλιο