Οι δημόσιες σχέσεις και ο ρόλος «κομπάρσου» της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας

Χθες Κυριακή 16/1 η Εθνική Αρχή Διαφάνειας εξέδωσε μία ανακοίνωση για την αποτίμηση των ελέγχων Covid 19 σε καταστήματα: μετά από ελέγχους της ελληνικής αστυνομίας τόσα πρόστιμα για μη χρήσης μάσκα, τόσα για παραβίαση ωραρίου και χρήση μουσικής, τόσες αναστολές λειτουργίας.

Η ΕΑΔ είναι και επιφορτισμένη με τους ελέγχους για την εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου σε καφετέριες και μπαρ. Σε βαρυσήμαντη ανακοίνωσή της στις 8 /1 ανέφερε ότι από 27/12 έως 2/1 έγιναν 108 έλεγχοι σε επιχειρήσεις, ότι διαπιστώθηκαν έξι παραβάσεις και ότι επιβλήθηκαν πρόστιμα 3.000 ευρώ, εκ των οποίων τα 1.000 για μη τήρηση Βιβλίου Αναφοράς Καπνίσματος…

Εκτός από τους ελέγχους για τον Covid και το τσιγάρο, η Εθνική Αρχή Διαφάνειας στο διάστημα Ιανουαρίου – Αυγούστου 2021 είχε ελέγξει σε βάθος: ένα ιδιωτικό σχολείο, μία αθλητική ομοσπονδία, ένα χώρο υγειονομικής ταφής υπολειμμάτων, δύο εταιρείες ΚΤΕΛ και έναν ιδιώτη για αυθαίρετα κτίσματα.

Μία φορά της ζητήθηκε να τοποθετηθεί επί ενός πολύ σοβαρού θέματος σε σχέση με τη διαφάνεια στη διαχείριση δημοσίου χρήματος και δήλωσε… αναρμόδια: τον Ιούλιο του 2020 είχαν δοθεί τα πρώτα στοιχεία για το σε ποιους και με τι ποσά διανεμήθηκαν τα χρήματα της λίστας Πέτσα και η πρωτοβουλία Vouliwatch είχε ζητήσει γραπτώς από τη Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και από το υπουργείο Οικονομικών να λάβει περισσότερες πληροφορίες για τα κριτήρια με τα οποία διανεμήθηκαν τα χρήματα, την αμοιβή της διαφημιστικής εταιρείας Initiative που μεσολάβησε κ.α.

Αφού δεν έλαβε απάντηση, το Vouliwatch αποφάσισε να απευθυνθεί στη ΕΑΔ που είναι επιφορτισμένη με τη… διαφάνεια. Και τότε η τελευταία δήλωσε αναρμόδια να επιληφθεί του θέματος!

Στις δημόσιες σχέσεις πάει καλά βέβαια καθώς υπογράφει συνέχεια μνημόνια συνεργασίας, διοργανώνει ημερίδες, διαδικτυακές και μη κ.α.

Για παράδειγμα, πριν περίπου ένα μήνα, στις 9 Δεκεμβρίου 2021, η ΕΑΔ διοργάνωσε το «1ο Φόρουμ Ακεραιότητας» όπου παρουσιάστηκαν θέματα από «την ελληνική αλλά και τη διεθνή πραγματικότητα», όπως: η Διαφάνεια ως βασικός πυλώνας για την αναπτυξιακή πορεία της χώρας, Νομοθετική Εξουσία και Διαφάνεια, Lobbying και Νομοθετικές Ρυθμίσεις, Σύστημα Εσωτερικού Ελέγχου & Σύμβουλος Ακεραιότητας, Εθνικό Σχέδιο Καταπολέμησης της Διαφθοράς, Whistleblowing κ.α.

Τώρα αν όλα αυτά τα είδαν σε ελέγχους δύο εταιρειών ΚΤΕΛ και μίας αθλητικής ομοσπονδίας, είναι ένα ερώτημα.  

Τέλος, τα έξοδα της ΕΑΔ για το 2021 ήταν 6,6 εκατ. ευρώ.

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.


*